Dacă vă confruntaţi cu problema unui ten gras şi strălucitor, articolul ce urmează vă va ajuta să o soluţionaţi. Pentru combaterea eficientă şi de lungă durată a problemei tenului gras, trebuie să identificaţi cauzele îngrăşării pielii, având în vedere că starea tegumentelor organismului uman depinde, în mare parte, de alimentaţie şi modul de viaţă.

Cum să combatem strălucirea inestetică a tenului gras

Cauze posibile

  • Una dintre cauzele principale ale producerii excesive de sebum este tulburarea secreţiei normale a hormonilor androgeni, răspunzători pentru funcţionarea glandelor sebacee. Dezechilibrul hormonal devine, de regulă, o problemă acută în timpul transformărilor hormonale ale organismului feminin: adolescenţă, sarcină, menopauză.
  • Greşelile în îngrijirea pielii sunt o altă cauză probabilă a îngrăşării tenului. Folosirea prea frecventă a tonicelor şi scruburilor, care combat strălucirea grasă, doar înrăutăţeşte situaţia: ca răspuns, pielea începe să producă şi mai mult sebum.
  • Stoarcerea coşurilor este una dintre cele mai răspândite greşeli pe care le pot comite femeile în curăţarea pielii. Problema este că în locul afectat începe o producţie intensă de sebum şi alte produse de regenerare a pielii.
  • Unele preparate medicamentoase pot influenţa asupra echilibrului adipos în piele. De exemplu, dacă preparatul conţine iod sau vitamina B în cantităţi mari, acest lucru poate activiza funcţia glandelor sebacee.
  • Şi alimentaţia incorectă poate cauza îngrăşarea excesivă a pielii. Dacă meniul dumneavoastră conţine multe bucate prăjite, afumate sau murate, este destul de probabil ca porii să fie prea dilataţi, pe piele să apară iritări sau inflamări, iar producţia de sebum să crească.

Cum să normalizăm pielea

Pentru a avea o piele elastică, catifelată, netedă şi fără strălucire grasă, este necesar să o îngrijiţi corect şi să duceţi un mod de viaţă sănătos. Alimentaţia corectă (cantităţi echilibrate de proteine, grăsimi, fibre şi carbohidraţi, renunţarea la prăjit, afumat şi dulce, înlocuirea pâinii albe cu cea de secară), precum şi exerciţiile fizice regulate vă pot veni în ajutor.

Cum să combatem strălucirea inestetică a tenului gras

Sfaturi pentru o îngrijire corectă:

  • Cumpăraţi creme potrivite pentru tipul dumneavoastră de piele. Nu folosiţi produse „pentru toate tipurile de ten”, deoarece fiecare piele are nevoie de o abordare individuală. Produsele alese incorect pot cauza probleme.
  • Înainte de aplicarea cremei, curăţaţi obligatoriu pielea. Puteţi folosi lăptişor delicat pentru clătire cu o cantitate nu prea mare de particule abrazive. Masaţi cu mişcări uşoare, pentru a nu afecta suprafaţa pielii.
  • După curăţare, nu uitaţi să folosiţi tonic. Aveţi grijă ca acesta să nu conţină alcool (tonicele cu alcool usucă pielea, iar ca răspuns aceasta începe să producă şi mai mult sebum). O îngrijire corectă a pielii grase presupune o studiere amănunţită a compoziţiei produselor pe care le folosiţi.
  • Aplicaţi produsele cosmetice doar pe faţa curăţată în prealabil. Fiţi atente: resturile de sebum pot zădărnici toate eforturile dumneavoastră, pentru că nici un fel de cosmetică nu ţine pe pielea grasă.

Reţete populare

Tenul gras este o problemă destul de răspândită printre femei, de aceea în popor există mai multe reţete care ne ajută în lupta cu aceasta. Vă prezentăm 3 tipuri de măşti, pe care trebuie să le aplicaţi pe faţă pentru ca pielea să devină mai puţin grasă.

Mască de castraveţi. Mărunţiţi cu blenderul jumătate de castravete proaspăt. Amestecaţi cu 50 g de lapte şi puneţi compoziţia obţinută pe o bucată de tifon, distribuind-o uniform. Aranjaţi tifonul pe faţă şi lăsaţi 10 minute. Ulterior ştergeţi pielea cu un şerveţel moale şi uscat şi aplicaţi crema de faţă preferată.

Mască de ovăz cu pătrunjel. Tăiaţi mărunt o legăturică de pătrunjel şi turnaţi deasupra un pahar de apă clocotindă. Lăsaţi să se infuzeze timp de 1 oră. Adăugaţi 2 linguri de ovăz mărunţit în râşniţa de cafea. Aplicaţi masca obţinută pe faţă şi lăsaţi să acţioneze timp de 15 minute. Clătiţi cu apă caldă.

Mască de lămâie. Amestecaţi într-un bol 1 linguriţă de frişcă şi 1 linguriţă de suc de lămâie proaspăt stors. Ştergeţi uşor faţa cu un disc sau un tampon de vată înmuiat în această compoziţie.

Cum să combatem strălucirea inestetică a tenului gras

Metode cosmetologice moderne

Pe lângă procedurile cosmetice obişnuite, saloanele de înfrumuseţare propun femeilor cu ten gras  următoarele servicii:

  • Băi de abur. În compoziţia decocturilor intră plante ca muşeţelul, dediţelul, salvia şi multe altele. Băiţele cosmetice deschid porii pielii şi permit excesului de sebum să iasă.
  • Peeling. Această procedură presupune curăţarea profundă şi îndepărtarea stratului superior al pielii. Poate fi efectuată cu ajutorul dispozitivelor medicale, a produselor chimice, cu laser, ultrasunete sau mecanic. Substanţele active speciale ale peelingului chimic îndepărtează celulele moarte, făcând faţa mai sănătoasă şi mai elastică. Peelingul mecanic presupune folosirea produselor abrazive pentru îndepărtarea stratului superior al dermei.
  • Măşti de faţă, care contribuie la reducerea secreţiei de sebum, usucă delicat pielea şi elimină inflamaţiile.
  • Darsonvalizare – prelucrarea pielii cu un dispozitiv special care produce curent alternativ. Printre efectele obţinute se numără închiderea porilor şi netezirea ridurilor.
  • Nanoperforare cu laser – această procedură îngustează porii, redând pielii tinereţea, fermitatea şi elasticitatea.
  • Curăţarea feţei – îndepărtarea coşurilor şi acumulărilor de sebum, îngustarea porilor.
  • Comprese curative. Şerveţele speciale de ţesătură sunt îmbibate cu soluţii speciale şi aşezate pe pielea curată a feţei.

Sfaturi de îngrijire a pielii grase

✓ Nu folosiţi produse pe bază de alcool: uscarea excesivă a pielii poate conduce la o secreţie şi mai mare de sebum.

✓ Produsele hidratante pe care le folosiţi nu trebuie să conţină uleiuri – acestea doar intensifică strălucirea pielii. Produsele de curăţare, din contra, trebuie să conţină uleiuri, pentru că acestea dizolvă excelent sebumul.

✓ Curăţarea regulată este esenţială pentru piele. În caz de piele grasă şi strălucitoare, spălaţi-vă de cel puţin 2 şi de cel mult 3 ori pe zi. Folosiţi doar apă curată, decocturi de plante sau produse speciale pentru piele grasă.

Cum să combatem strălucirea inestetică a tenului gras

✓ Nu vă spălaţi cu săpun pentru un efect instantaneu. Săpunul usucă pielea, de aceea cumpăraţi mai bine un lăptişor bun pentru spălat.

✓ Spălaţi-vă cu apă la temperatura de 40-45 °C – apa fierbinte îndepărtează grăsimea fără probleme.

✓ Nu cumpăraţi bureţi pentru spălat – aceştia pot trauma faţa în caz de folosire incorectă.

✓ Alegeţi corect cosmeticele. Fondul de ten trebuie să aibă o textură mată, care să acopere toate imperfecţiunile pielii. Optaţi pentru fond de ten cu argilă caolinică – aceasta influenţează asupra secreţiei de sebum.

În cazul în care cauzele strălucirii nesănătoase a pielii sunt altele decât cele enumerate mai sus, doar tratamentele medicamentoase sunt capabile să asigure un rezultat durabil. Dacă îngrijirea regulată şi alimentaţia sănătoasă nu au nici un efect, ar fi bine să vă adresaţi unui medic. Este posibil ca problemele de piele să fie o consecinţă a vreunei boli ale tractului gastrointestinal sau dereglări cu caracter hormonal. Pielea este o oglindă a sănătăţii organismului nostru, de aceea trebuie să avem mare grijă de starea acesteia.

Sursa