Alergia la cosmetice nu este un fenomen chiar atât de rar și se poate manifesta absolut neașteptat. Însă aceste probleme neplăcute pot fi evitate: trebuie să verifici dacă nu suferi de intoleranță individuală la anumite componente și să înveți să alegi produse de alternativă.

Cum să alegi produsele cosmetice dacă ești predispusă spre alergii?

Pot provoca iritații atât ingredientele naturale (campioni la acest subiect sunt uleiurile esențiale), cât și cele sintetice (cei mai frecvenți alergeni sunt odorizanții, coloranții și conservanții). Multe depind nu doar de prezența acestor componente, ci și de concentrațiile lor, iar în acest caz abilitățile de a citi și a înțelege compozițiile sunt practic inutile. Însă anumite măsuri minime de profilaxie înainte de cumpărarea unei creme noi trebuie luate neapărat.

1. Intoleranța individuală. Toate ingredientele folosite pentru fabricarea produselor cosmetice sunt inofensive. Produsele finite sunt și ele supuse unor teste amănunțite de toxicitate înainte de a fi puse pe piață. Cu toate acestea, în compoziția lor pot intra componente capabile să provoace o reacție negativă, de exemplu la contactul cu zonele sensibile și fine, cum sunt pleoapele sau ochii. O astfel de reacție temporară poate fi legată de intoleranța individuală la unul dintre produse.

2. Tipul produsului. Produsele de curățare intră mai des în contact cu mucoasele, de aceea provoacă în mod frecvent iritații. Acest lucru este determinat de particularitățile fiziologice ale compoziției lichidului lacrimal. În acest caz se recomandă folosirea de produse de curățare delicate, potrivite pentru pielea sensibilă. O influență semnificativă o are și nivelul de aciditate al produsului. În general, cu cât mai scăzut este pH-ul produsului, cu atât mai mare este probabilitatea iritațiilor. Acțiunea îndelungată a unui mediu acid poate afecta celulele vii și provoca inflamarea acestora. De aceea este bine să optăm pentru produse cu pH neutru, precum și să avem grijă la folosirea produselor cu o concentrație înaltă de acizi AHA (acizi de fructe).

Cum să alegi produsele cosmetice dacă ești predispusă spre alergii?

3. Ambalajul. Se recomandă să fim atente la ambalaj: compoziția produsului este indicată în primul rând pentru a înțelege dacă nu există ingrediente care nu ni se potrivesc. Aceasta trebuie să conțină lista alergenilor potențiali, care, de regulă, intră în compoziția odorizantului, o serie de extracte vegetale din plante, uleiuri esențiale și substanțe mirositoare și sunt prezente în produs într-o compoziție mai mare decât cea stabilită. Aceste substanțe sunt indicate la sfârșitul listei după cuvântul „Parfum”, prin virgulă. Reciteşte cu atenţie această listă în caz de reacție negativă. Pentru a determina substanța iritantă, ar trebuie să merge la un medic, care va efectua niște teste speciale. Este bine să păstrezi eticheta produsului care nu ţi s-a potrivit. Pe viitor vei putea compara compoziția lui cu lista componenților altor produse, determinând substanțele care sunt prezente în ambele. Astfel, prin metoda excluderii, poţi stabili substanța concretă care îţi provoacă alergie.

4. Reacția pielii. Trebuie să înțelegi că pielea este o parte a organismului și deseori starea ei devine un indicator al unor procese generalizate. De exemplu, roșeața și edemul pielii pot apărea pe fundalul unei boli sau al administrării medicamentelor. Manifestări neplăcute pot fi legate de schimbarea bruscă a meniului obișnuit sau de contactul cu un alergen puternic (de exemplu lacuri și vopsele) etc.

Cum să alegi produsele cosmetice dacă ești predispusă spre alergii?

5. Testarea. Dacă suferi constant de hipersensibilitate a pielii, se recomandă efectuarea unui test simplu la intoleranța individuală. Aplică o cantitate mică de produs pe partea interioară a brațului, în dreptul cotului, și distribui-o uniform. Dacă în decursul a 24 de ore pe piele nu apar iritații, poţi folosi produsul cu încredere.

Sursa