Piele uscată şi obosită, pori măriţi, cearcăne sub ochi… Este timpul să folosiţi măşti de pânză şi plasturi (patch-uri) pentru pielea din jurul ochilor. Acestea sunt considerate produse de urgenţă, care pot readuce pielii starea de sănătate într-o perioadă scurtă de timp.
Măştile din pânză pentru faţă
La început, lider în producerea de măşti din pânză a fost Coreea, care a pus la punct linii de fabricare a unor produse cosmetice accesibile ca preţ şi destul de eficiente, care permit corectarea rapidă a diverselor probleme ale pielii. Avantajul evident al măştilor de pânză este ambalajul individual, datorită căruia acestea pot fi purtate în poşetă, luate la serviciu sau în călătorii. O astfel de mască poate fi aplicată oricând şi oriunde, mai ales că nu necesită clătire! Şi asta nu e tot. Baza de pânză, îmbinată cu o compoziţie de substanţe active cu concentraţie înaltă, permite componentelor măştii să pătrundă în straturile mai adânci ale pielii.
Există măşti de pânză obişnuite, care după utilizare trebuie aruncate, şi bifazice. În al doilea caz, pe lângă produsul cosmetic de bază producătorii oferă un concentrat suplimentar, care se aplică pe piele înainte de folosirea măştii, sau o cremă, care se aplică după procedură pentru intensificarea efectului acesteia.
Compoziţia concentratului cu care se îmbibă baza de stofă a măştilor poate fi diferită şi depinde de problema pe care vreţi să o rezolvaţi:
- Măşti hidratante. Acestea sunt îmbibate cu medii lichide, care conţin, în particular, acid hialuronic. Ele ajută la hidratarea eficientă şi de durată a straturilor superioare ale epidermei.
- Măştile nutritive. Deseori în compoziţia lor intră lăptișorul de matcă sau ceara de albine, diverse uleiuri (shea, jojoba), precum şi vitamine, de exemplu A, E şi C.
- Măşti cu efect de întinerire. Printre cele mai întrebate sunt măştile îmbibate cu mucoasă de melci, aur coloidal sau extract de mătase.
- Măşti antiinflamatoare. Nu conţin coloranţi, care ar putea intensifica inflamaţiile. În compoziţia lor intră zincul, sulful, componente de origine vegetală, de exemplu uleiul de arbore de ceai. Toate aceste substanţe active reduc secreţia de grăsime a pielii şi închid/reduc porii.
Cum să folosim corect măştile din pânză
Menţionăm de la bun început că măştile din pânză nu înlocuiesc îngrijirea de bază a pielii în condiţii casnice. Acestea însă pot fi folosite de 1-2 ori pe săptămână în scopul soluţionării rapide a unei anumite probleme. În mod ideal măştile trebuie aplicate după baie, pe pielea curăţată şi înmuiată. Masca se ţine pe faţă timp de 15-20 de minute. Apoi aceasta este îndepărtată, iar resturile de produs sunt masate în piele cu vârfurile degetelor.
Plasturi pentru îngrijirea pielii din jurul ochilor
Patch-urile contemporane reprezintă nişte plasturi cu hidrogel (la baza căruia stă colagenul), îmbibate cu concentrat activ. Cu ajutorul lor poţi obţine, într-adevăr, un efect WOW – scapi de cercurile întunecate din jurul ochilor, reduci cearcănele şi ridurile din colţul ochilor, numite laba gâştei. De regulă, în compoziţia concentratului pentru astfel de patch-uri intră componente hidratante (glicerină sau acid hialuronic), stimulante (de exemplu peptide), înălbitoare (vitamina C, acid vinic) şi antiedematoase (cafeină, extract de ginko biloba).
Datorită efectului de ocluzie al hidrogelului, produsul de bază al plasturilor (concentratul acţionează asupra pielii fără accesul aerului), substanţele active pot pătrunde în straturile mai adânci ale pielii.
Cum să folosim corect plasturii pentru ochi
Dacă vreţi să obţineţi un efect maxim, păstraţi toate produsele pentru îngrijirea pielii din jurul ochilor, inclusiv plasturii, în frigider. Astfel intensificaţi de câteva ori acţiunea acestora, pentru că frigul stimulează microcirculaţia sângelui şi a limfei. Folosiţi plasturii de 1-2 ori pe săptămână, plasându-le pe pielea curată din zona pleoapei inferioare, distribuind cu atenţie baza de hidrogel. Fiţi atente: pielea din zona ochilor trebuie să fie bine întinsă, în caz contrar se pot forma riduri minuscule. Dacă în compoziţia plasturilor intră substanţe cu efecte de înălbire şi antiedemoase, puteţi avea o uşoară senzaţie de înţepare în zona pleoapei inferioare, dar acest lucru este normal. În schimb dacă după utilizarea plasturilor pielea se înroşeşte şi vă mănâncă, aveţi de a face, cel mai probabil, cu o reacţie alergică. Ea poate apărea nu doar la concentratul cu care este îmbibat plasturele, ci şi la colagenul care intră în compoziţia bazei de hidrogel. În acest caz plasturii pentru ochi, din păcate, nu vi se potrivesc.