Cum ne alegem deodorantul potrivit pentru a obține o zonă a subrațelor perfect uscată? Pe timp de caniculă, transpirația ne dă foarte mari bătăi de cap, iar uneori nici deodorantul nu ne poate proteja de petele ce apar în zona subrațelor – de culoare galbenă și miros neplăcut. Cum să nu ne facem praf reputația și cum să alegem corect produsul care să ne ajute?
Transpirația: cauze
Procesul de transpirație abundentă a organismului uman are loc în două cazuri – sub influența temperaturilor și în situația de emoții puternice. Totodată, în dependență de situație, transpirația este diferită.
În cazul temperaturilor înalte ale aerului sau efort fizic, pentru a răci organismul, se includ în activitate glandele endocrine. Ele sunt amplasate la suprafața corpului și eliberează o substanță incoloră fără miros și cu gust puțin sărat. Treptat, această substanță se amestecă într-un ”cocktail” cu celulele moarte ale pielii și lipidele. Conținutul este pe placul bacteriilor care trăiesc pe suprafața pielii organismului uman, iar acestea se înmulțesc în mediu benefic pentru ele. Mirosul neplăcut este generat de intensitatea activității bacteriene.
Emoțiile puternice, stresul, neliniștea trezește glandele apocrine care reacționează la fluxul de adrenalină din sânge. Acestea sunt amplasate în zonele unde crește păr – axile, zona inghinala, piept (la bărbați). Activitatea intensivă a acestor glande generează eliberarea unei mari cantități de transpirație.
Cum alegem antiperspirantul?
Evident, problema nu va putea fi soluționată cu ajutorul unui deodorant de genul prospețimea marină sau parfum franțuzesc. Acestea doar vor camufla mirosul, de altfel, nu întotdeauna cu succes. Problema trebuie soluționată global.
Specialiștii ne recomandă să apelăm la antiperspirante în cazul transpirației abundente. Acestea conțin sare de aluminiu și componente antibacteriene. Aceste substanțe se plasează pe marginea porilor, pe care-i îngustează, reduc transpirația și previn înmulțirea bacteriilor.
În pofida zvonurilor care circulă, sarea de aluminiu nu închide porii, nu provoacă iritații și inflamații. Potrivit studiilor efectuate, aceste componente rămân la suprafața pielii și se spală ușor cu apă.
Plus la aceasta, antiperpirantele producătorilor verificați, conțin componente de îngrijire care hidratează pielea și nu permit apariția inflamațiilor. Poate fi vorba despre extracte de hamamelis, mușețel, sau avocado.
Totodată, atunci când vorbim despre protecția împotriva transpirației, nu trebuie să excludem definitiv deodorantul. Căutați un produs cu remarca ”efect antibacterian”. Asemenea deodorante conțin zinc – un component antibacterian și regulator al secreției transpirației.
În ceea ce privește alegerea formatului și texturii – uscat, spray, crem – acest lucru nu influențează în niciun fel calitatea deodorantului. Totul depinde doar de propriile preferințe.
Spunem ”Nu” petelor de pe haine
Una dintre principalele probleme pe care le generează deodorantele – petele de pe haine. Petele albe apar pe hainele întunecate din cauza particulelor de sare care fac parte din componența tuturor deodorantelor. Petele galbene care apar pe hainele deschise la culoare, cu timpul se și spală greu. Asta, pentru că particulele deodorantului pătrund adânc în țesătură și o deformează.
Totuși, produsele de nouă generație cu inscripția ”anti-pete”, ”fără pete” sunt concepute în baza unei formule speciale – sare de aluminiu este combinată cu ingrediente speciale care formează o emulsie transparentă. Aceasta nu lasă urme pe haine, previne pătrunderea murdăriei în țesătură, previne formarea petelor.
Cum folosim antiperspirantul?
- Aplicați deodorantul doar pe pielea curată și uscată într-un strat subțire și uniform, așteptați 5-6 minute până când acesta se absoarbe, apoi îmbrăcați haina.
- Obligatoriu spălați antiperspirantul la sfârșitul zilei.
Dacă aveți pielea sensibilă, folosiți un antipersirant hipoalergenic. Acestea nu conțin parfumuri, spirt, care provoacă iritații puternice. În schimb, conțin talc și emolienți care previn apariția reacțiilor agresive.
Botox-ul în tratarea hiperhidrozei
Botox-ul este folosit împotriva transpirației sub forma unor injecții speciale. Consultarea prealabilă a medicului, pregătirea injecției și monitorizarea postvaccinală – toată procedura nu va dura mai mult decât o oră. Botox-ul este injectat nemijlocit în zona axilelor. Este o procedură care se efectuează rapid și fără durere. De aceea, ea este recomandată nu doar maturilor dar și copiilor care suferă de hiperhidroză. Injecția conține o concentrație foarte scăzută de toxina botulinică, care, în sine, nu este capabilă să provoace reacții alergice.
Mulți medici subliniază că tratamentul hiperhidrozei cu botox, în realitate, este mult mai eficient decât utilizarea acestei toxine în lupta cu ridurile. Motivul acestui fenomen, misterios la prima vedere, se ascunde în faptul că glandele sudoripare se refac într-un termen mai îndelungat, în timp ce ridurile, inclusiv ale mușchilor feței, se refac mult mai repede. Anume din acest considerent medicii recomandă insistent utilizarea botox-ului: hiperhidroza dispare peste 1-4 zile de la administrarea injecției.
Eficiența administrării botox-ului
Botox-ul poate fi administrat împotriva transpirației nu doar în cazul hiperhidrozei axilelor. Toxina botulinică se administrează și în cazul transpirației abundente pe frunte, față sau a întregului cap. Plus la aceasta, bărbații de asemenea, folosesc botox-ul: hiperhidroza se întâlnește și la reprezentanții sexului puternic.
Pentru obținerea unui efect sigur, specialiștii recomandă respectarea anumitor reguli:
- Renunțarea la antiperspirante și deodorante nemijlocit în ziua administrării injecției și imediat după administrare;
- Evitarea solariului și saunei în următoarele 7-10 zile.
Posibile efecte secundare
Utilizarea botox-ului împotriva hiperhidrozei are și capcane. Toxina botulinică are și o serie de efecte secundare despre care cei care intenționează să facă acest tratament, trebuie să știe. Acestea sunt următoarele:
- Slăbiciune musculară generală;
- Tulburări gastrice;
- Dureri de cap sau amețeli;
- Febră, tuse, nas înfundat;
De regulă, simptomele sus menționate dispar în câteva zile.