Care este rezultatul combinației nefericite dintre inflamație, retenție de lichide și circulație defectuoasă Celulita! Acest aspect dizgrațios în care pielea arată ca o coajă de portocală necăjește multe femei, indiferent că sunt slabe sau plinuțe. Celulita e o trăsătură feminină și ține de anatomia particulară a pielii și a lobulilor de grăsime. Cu cât celulele adipoase din derm sunt mai umflate și mai mari, cu atât pielea va arăta ca o plăpumioară denivelată, deci kilogramele în plus agravează celulita, însă există și alți factori implicați.

Circulația deficitară înseamnă piele rece și risc de celulită. Explicația? Celulele adipoase mărite ca volum comprimă vasele de sânge, împiedică drenajul apei și toxinelor și afectează circulația sangvină și limfatică. Se produce retenție de lichide cu edem și inflamație. care predispun la celulită.

Sedentarismul este un alt factor negativ pentru celulită. Prin mișcare, sângele este pompat mai eficient către piele, crește vascularizația, se dilată capilarele, iar transpirația ajută eliminarea toxinelor. Un corp tonic, cu masă musculară bine antrenată, va avea o piele mai fermă, cu mai puțină celulită. Alimentația are și ea un cuvânt de spus, excesul de calorii provenit din zahăr, alcool și grăsimi determină mărirea adipocitelor ca număr și volum.

Vreți să scăpați de celulită?

Imposibil, câtă vreme hormonii feminini favorizează apariția ei. Nu o putem desființa, însă putem să o ameliorăm. Iar pentru asta avem nevoie de o abordare complexă: alimentație + sport + masaj local.

Există o dietă anticelulită? Este vorba mai degrabă de o serie de recomandări, care țin de un stil de viață sănătos:

  • Evitați să consumați carbohidrați după ora 18:00, când metabolismul este scăzut. Zahărul și făinoasele, mai ales combinate cu grăsimi, se depozitează ușor în celulele adipoase. Și de aici până la celulită mai e doar un pas!
     
  • Creșteți consumul de antioxidanți din fructe și legume. Vitaminele A, C și E alături de pigmenții vegetali și minerale, neutralizează radicalii liberi și toxinele, protejează pielea și îmbunătățesc circulația.
     
  • Consumați frecvent pește gras pentru aportul de acizi esențiali Omega 3 cu efect antiinflamator. Grăsimile din pește echilibrează membrana celulară și schimburile dintre celule, elimină retenția de lichide și cresc tonusul vaselor de sânge.
     
  • Includeți proteine în dietă, mai ales la masa de seară. O porție mică de carne slabă, pește sau ouă conține albumină, care ajută la drenajul lichidelor dintre adipocite.
     
  • Reduceți consumul de zahăr, ulei de floarea soarelui, alcool și sare, elemente cu efect proinflamator. Evitați alimentele ultraprocesate, semipreparatele, sosurile și produsele de tip fast-food. Consumați mâncăruri simple și multe legume, ideal proaspete și de sezon.

Un top al legumelor cu efect anticelulită conține ardei iute, hrean și pătrunjel, varză și broccoli, ceapă și praz, țelină, andive și ridichi. Umpleți farfuria cu verdețuri și crudități, mișcăți-vă cât mai des și masați pielea cu creme hidratante.