mamaplus

Ce să mănânci ca să scapi de coşuri? Alimentele recomandate de medici pentru combaterea acneei

-
//
23.05.2022

Cauza principală a creșterii numărului de persoane care suferă de acnee este alimentația. Produsele pe care le cosumăm zi de zi influențează producția de cortizol, ceea ce duce la dezechilibre hormonale. Specialiștii recomandă înlocuirea anumitor tentații culinare cu produse sănătoase, benefice pentru ten. 

"În dietă s-a dovedit că dacă adoptăm direcții de tip antiinflamator, acest lucru produce beneficii. O dietă de tip antiinflmator presupune multe fibre, presupune alimente cu indice glicemic scăzut, multe fructe proaspete, legume cu mulți antioxidanți, cereale integrale, leguminoase și presupune evitarea pe cât de mult posibil de dulciuri, de cereale procesate, pâine albă, sucuri, chiar fresh-uri de fructe și porții mari de glucide", a spus medicul diabetolog şi de nutriție Ruxandra Pleşea.

Conform studiilor, alimentele care conțin zinc mineral, vitamina A și E și antioxidanți sunt benefice pentru piele și reduc inflamația.

"Apoi, există grăsimile de tip antiinflamator, cum sunt grăsimile din peștele gras, care având acest efect antiinflamtor pot să amelioreze foarte mult lucrurile", a mai spus medicul.

Însă, nu uita că fiecare organism este unic și doar medicul tău te poate ajuta să determini dieta ideală împotriva acneei.

Nu doar alimentația incorectă poate cauza apariția acneei

Pentru a avea acnee este important să înțelegem că nu doar mâncarea este factorul principal care duce la declanșarea acneei sau că ar fi singurul factor. Nu, dacă există o predispoziție pentru acnee, mâncarea vine să înrăutățească sau să îmbunătățească.

Specialiștii recomandă reducerea consumului de zahăr, orez alb, paste și pâine albă, dacă acneea și-a făcut deja apariția pe tenul tău.

"Lactatele degresate pot să înrăutățească acneea. Mai există și studii legate de ciocolată, dar în număr mai mic. În mare parte, se pare că lactatele afectează cel mai mult, deoarece încărcătura lor hormonală au efect și pe foliculul pilos, care devine supra stimulat și produce în exces sebum", a mai declarat medicul diabetolog.

Cheia succesului este o dietă echilibrată

"Dacă vom câștiga foarte mult în greutate, dacă dieta noastră este de tip vestic – cu multe alimente de tip proinflomatorie, adică mult zahăr, pateuri, covrigei și cantități foarte mici de legume și fructe. Hormonal lucruile se înrăutățesc și apare acea acnee, care se manifestă în această regiune a feței – pe mandibulă și pe gât", a mai spus medicul.

Așadar, dacă ai predispoziție la acnee, construiește-ți un plan alimentar echilibrat și consumă multă apă. Băută într-o cantitate potrivită pentru greutatea ta, va ajuta organismul, sporindu-i ritmul în care acesta absoarbe substanțele nutritive și le elimină pe cele toxice.

"Dacă încercăm și să reechilibrăm flora intestinală, adică să consumăm mai multe alimente bogate în probiotice și în prebiotice, adică acele fibre care hrănesc bacteriile bune, avem iarăși un pilon pe care să mergem și să modulăm astfel lucrurile. Apoi, sunt și programe de suplimentare în care se folosesc anumite plante, anumite adaptogene hormonale, care se asociază acestei diete de tip antiinflamtor și cu care, în timp, condiția se corectează", a mai adăugat medicul Ruxandra Pleşea.