Ați obosit de erupțiile cutanate și înroșirile pielii? A venit timpul să faceți o revizie a trusei cosmetice: multe ingrediente folosite în industria cosmetică pot provoca reacții alergice.
Uitați-vă pe etichetă!
Dacă anterior ați avut reacții alergice de orice geneză (de exemplu, la produse alimentare sau detergenți), automat, vă încadrați în grupul de risc. Alergia la produsele cosmetice apare adesea pe fondul tulburărilor gastrointestinale (constipație, disbacterioză), administrării unor medicamente, precum și în cazul femeilor însărcinate.
Nu atât de mult, în anii 60-70 ai secolului trecut, în componența multor produse de înălbire (de exemplu, creme împotriva pistruilor) și în componența vopselelor pentru păr se introducea compuși de mercur, care sunt capabili să genereze reacții alergice severe. Din această cauză ingredientele respective au fost interzise în industria cosmetică. Din lista ingredientelor potențial periculoase, de asemenea, fac parte substanțele ce conțin retinol, formaldehidă zinc și componente antibacteriene. Sub influența razelor solare, influența acestor componente se intensifică, așa că, pe timp de vară sau în timpul ședințelor la solar, mai bine renunțați la ele.
Toate unguentele împotriva pediculozei pot fi utilizate doar sub supravegherea medicului – în caz contrar puteți căpăta dermatita de scalp.
Trebuie să aveți o atitudine precaută și la ingredientele de origine vegetală, în special, la soluțiile pe bază de chelidonium, concepute pentru a scăpa de negi și bătături. Nu procurați asemenea preparate de la tarabele din piețe ci doar din farmacii. Și, obligatoriu, respectați recomandările medicului. Sunt dese cazurile când în urma alergiilor severe provocate de această plantă, rămân cicatrici.
O atenție sporită acordați cremelor pentru înălbire și anti-îmbătrânire, de asemenea, soluțiilor împotriva acneei. De regulă, aceste preparate conțin ingrediente foarte puternice și care pot provoca reacții alergice.
Fără gust, culoare și miros
Cum să vă asigurați că nu veți dezvolta o alergie la produsele cosmetice? Dați prioritate brandurilor care propun sonde de unică folosință. Înainte de a începe să utilizați un produs sau altul, aplicați o cantitate mică pe zona anti brațului și așteptați 12 ore. Dacă în această perioadă, pielea nu suferă nici un fel de schimbări, (înroșire, uscăciune, senzația de usturime…), produsul este potrivit pentru tine.
Alegeți produsele cosmetice cu mențiunea ”hipoalergenic” (de multe ori aceste produse sunt cosmetice farmaceutice) sau, ”pentru pielea sensibilă”.
Ce produse conțin minim de chimicale, acizi și baze. Plus la toate, cosmetica hipoalergenică conține 10-30 % apă termală (un conservant natural perfect și care influențează pozitiv starea pielii). Un tub cu apă termală trebuie să-l aveți permanent în trusa cosmetică și să pulverizați apa pe față ori de câte ori simțiți senzația de uscăciune sau pur și simplu doriți să împrospătați tenul. Iar produsele menite să rezolve o problemă concretă (riduri, deshidratarea pielii, acnee ș.a.m.d.), alegeți-le împreună cu cosmetologul.
Aromele de pepene verde sau căpșună, care completează produsele pentru baie, din păcate, nu au nimic în comun cu fructele adevărate. Este mult mai sigur să adăugați în apa pentru baie câteva picături de uleiuri esențiale. Nici gelul pentru duș nu trebuie să fie aprins la culoare și să aibă un miros puternic. După baie nu trebuie să vă fie lene să aplicați pe corp lăptișor. Acest lucru va restabili funcțiile de protecție ale pielii, iar asta înseamnă că o va face mai puțin vulnerabilă la dezvoltarea diverselor alergii.
Reabilitarea rapidă
La primele semne de alergie încetați utilizarea produsului cosmetic. Dacă pielea s-a înroșit, pulverizați puțină apă termală sau aplicați cu atenție puțină cremă pentru copii (acest lucru vă va ajuta să calmați iritația). De asemenea, vă pot ajuta preparatele ”Pantenol” și ”Bipanten” – ele conțin o cantitate mare de vitamina B5, care ajută pielea să se refacă rapid. Dacă nici după 15 minute nu observați o ameliorare, adresați-vă la medic.
Strict la termen
Cauza reacțiilor alergice pot fi și acele produse cosmetice ale căror termen de valabilitate a expirat. Iar dacă produsul nu este păstrat corect, în tubul cu cremă începe să se înmulțească microflora patogenă. Termenul de valabilitate a majorității cremelor este 1 an de zile. Însă, cel mai bine este să utilizați produse cosmetice de sezon (hidratante, hrănitoare și cu protecție UV). Preferabil să le utilizați într-un singur sezon și să nu le băgați la frigider așteptând următoarea iarnă sau vară. Preparatele ambalate în borcane se iau cu o linguriță specială din plastic, nu cu degetul. Spălați cu regularitate bureții și periuțele pentru machiaj. Produsele cosmetice trebuie păstrate într-un loc uscat, răcoros și ferit de lumină. Totodată, aruncați fără nici un fel de regrete produsele cosmetice ce au termenul de valabilitate expirat.
Termenii de valabilitate a celor mai importante produse cosmetice sunt următorii:
- Rimelul - 3-4 luni din momentul în care ați început să-l utilizați. Aruncați-l de îndată ce se așează în cocoașe sau se scutură de pe gene.
- Rujul de buze, umbrele compacte, fardul de obraz și pudra se păstrează până la 2 ani. Rujurile pe care nu le utilizați permanent, păstrați-le la loc răcoros.
- Fondul de ten – de la 1 an până la 1,5 ani (în funcție de componență).
- Creionul pentru buze și ochi – de la 1,5 ani până la 2 ani.
- Oja pentru unghii – circa un an.
Nu-i permite prietenei să încerce rujul tău de buze sau rimelul, nici dumneavoastră nu încercați produse cosmetice decorative străine! Prin intermediul cosmeticii se transmite ușor virusul herpes și alte infecții. Din același motiv nu utilizați testerele din magazine. În orice caz, nu aplicați produsul din tester direct pe față. Atunci când alegeți nuanța rujului, a umbrelor sau alte produse decorative, faceți probele pe partea inferioară a încheieturii mâinii.