Rozaceea este caracterizată prin eritem (roșeață) intermitent sau permanent, telangiectazii (vase de sânge vizibile) și leziuni inflamatorii papulopustuloase. Debutează, în general, la vârsta adultă, după 30 de ani, fiind afectate în special femeile. Rozaceea afectează, în general, persoanele cu fototip deschis – ochi albaștri sau verzi și păr blond sau roșcat, ce se înroșesc la soare și se bronzează greu.
Rozacea are un important impact negativ asupra calității vieții. Personanele cu rozacee sunt judecate pe baza aspectului fizic, atribuindu-li-se, în mod eronat, anumite vicii.
Cum să-ți îngrijești tenul în caz că ai rozacee
- Geluri de curățare blânde, ce nu conțin săpun. Clătirea feței se va face întotdeauna cu apă călduță (nu fierbinte!);
- Utilizarea unor creme hidratante special concepute pentru tenul sensibil;
- A se evita soluțiile de curățare astringente sau cele care conțin alcool, precum și produsele de gomaj. Se recomandă evitarea produselor de machiaj rezistent la apă (waterproof), ce sunt dificil de înlăturat, ducând în acest fel la iritarea suplimentară a tegumentului.
- Se recomandă evitarea produselor ce conțin alcool, camfor, mentol, parfum și ulei de eucalipt;
- Se recomandă evitarea factorilor de externi precum: condiții climatice extreme (căldura excesivă, vântul puternic), alimentele condimentate sau fierbinți, efortul fizic intens, saună etc.
De ce apare rozaceea
Cauzele apariției rozaceei nu sunt pe deplin cunoscute. Sunt luați în considerare mai mulți factori:
- Genetic
- Vascular: este cel mai important factor. La nivelul feței fluxul sangvin este crescut, iar vascularizația este superficială comparativ cu alte zone ale corpului.
- Infecțios: Demodex folliculorul este un parazit microscopic, ce trăiește în mod normal pe piele și la nivelul foliculilor piloși. Acesta se găsește în număr mare în leziunile de rozacee, rolul lui nefiind complet elucidat. Studii recente au stabilit că, de fapt, un microrganism ce trăiește la nivelul parazitului Demodex folliculorum Bacillus oleronius – ar fi direct implicat în apariția rozaceei.
- Factorii de mediu: expunerea la soare, frig sau vânt, alimentele condimentate sau fierbinți, efortul fizic intens, schimbările bruște de temperatură.
- Alți factori agravanți: stresul, fumatul, unele medicamente (corticoizi), asocierea cu Helicobacter pylori (o bacterie din stomac – asocierea acesteia cu rozaceea este încă una controversată), utilizarea unor produse dermatosocmetice pe bază de uleiuri sau care conțin alcool.