Pentru unii botoxul exte un cult, alții condamnă această practică, unii trăiesc fără botox toată viața, alții nu-și imaginează existența fără botox. Așa deci, ce este botoxul, o invenție pentru asigurarea frumuseții sau un dușman pentru organism?
Ce este botoxul
Botox este denumirea comercială a preparatului care este pe bază de toxină botulinică de tip A complex de proteine și otravă puternică obținută din cunoscută toxine organice cunoscute. Toxina a început să fie studiată încă înainte de război, oamenii de știință au constatat că aceasta poate elibera acetilcolină din terminațiile nervoase ale neuronului, iar acest proces duce la relaxarea mușchiului. Datorită acestei acțiuni, după o sumedenie de testări, s-a decis de a utiliza preparatul în oftalmologie pentru tratarea strabismului.
Cum a început să fie utilizat botoxul în cosmetologie
În cosmetologie, botoxul a început să fie aplicat datorită oftalmologului Jean Carruthers. Una dintre pacientele sale, care se trata de blefarospasm, i-a spus medicului Jean Carruthers că a observat cum, după injecții, îi dispar ridurile de la baza nasului. Carruthers a presupus că efectul este o consecință a relaxării musculare.
Popularitatea botoxului în zilele noastre
După o perioadă, botoxul a devenit principală armă în medicina estetică împotriva îmbătrânirii. Primul articol despre utilizarea acestuia în arta frumuseții a apărut în anul 1990, în revista ”Chirurgia dermatologică și oncologică”.
Astăzi, preparatul este utilizat peste tot în lume pentru combaterea ridurilor mimice. Unii își fac injecții cu regularitate, pentru alții, însăși noțiunea de botox provoacă o reacție negativă.
Exemplele negative, care prezintă starurile ce fac exces de injecții cu botox, nu fac decât să toarne gaz pe foc. De exemplu, unii consideră cu după utilizarea botoxului, Nicole Kidman a început să semene cu o păpușă. Iar fața Madonei, care este adepta operațiilor plastice, deseori pare a fi umflată și obosită.
Însă, exemple de succes sunt mult mai multe. Uitați-vă, de exemplu, la Angelina Jolie, Courteney Cox, Jennifer Lopez, Gwyneth Paltrow.
Așa deci, merită oare să ne fi frică de botox, de ce vedem la televizor doar exemple negative ale utilizării lui, poate fi oare menținută frumusețea cu ajutorul preparatului. Despre acestea vorbesc experții.
1. Botoxul poate fi utilizat în tinerețe pentru profilaxia ridurilor
Adevărat. Din punct de vedere juridic, medicul poate propune o injecție cu botox doar pacienților care au împlinit vârsta de 18 ani. Pentru mulți, această abordare poate genera o nouă întrebare: ce fel de riduri la o vârstă atât de fragedă?
Însă, medicii afirmă că ridurile pot exista dacă pacientul are mimica hiperactivă. În acest caz, injecția, într-adevăr, reprezintă o investiție în frumusețe. Dacă acestor pacienți nu li se injectează botox, deja la vârsta de 25 de ani, ei vor avea riduri mimice adânci, de exemplu, în regiunea frunții sau pliurile de la nas la buze.
Însă, este important de avut în vedere că botoxul poate fi metodă de profilaxie doar pentru ridurile mimice și nicidecum pentru cele statice. Cele care apar ca urmare a slăbirii tonusului muscular și lăsării țesutului în timpul menopauzei, după vârsta de 45-50 de ani, atunci când se epuizează stratul subțire de grăsime subcutanată.
2. Botoxul ese o toxină, iar injecțiile cu botox pot genera o serie de boli
Fals. Da, într-adevăr, botoxul este o toxină, însă, dozele aplicate în cosmetologie sunt absolut inofensive și nu generează nici un fel de afecțiuni. Complicațiile ce pot apărea după injectare sunt temporare și reversibile.
3. Botoxul este pe măsură să lichideze orice fel de riduri
Fals. După cum am menționat mai devreme, botoxul este pe măsură să înlăture rapid doar ridurile mimice. În rezultatul injectării are loc paralizia temporară a mușchilor, deplasarea pielii, formarea ridurilor peste acești mușchi devine imposibilă. Zonele principale de injectare a botoxului - partea de sus s feței: fruntea, zona dintre sprâncene. De asemenea, preparatul este aplicat și pentru partea de mijloc a feței pentru slăbirea activității musculare, în vederea înlăturării pliurilor naso-labiale, ridurilor caracteristice fumătorilor, pentru ridicarea colțurilor gurii și când este dezgolită gingia de sus. Se recurge la botox și pentru partea de jos a feței – bărbia, mușchii gâtului. Botoxul nu are efect asupra ridurilor statice, pentru înlăturarea acestor semne ale îmbătrțnirii se utilizează alte preparate, fillieri (de umplutură).
4. Botoxul poate duce la atrofia mușchilor
Fals. Dozele utilizate în cosmetologie nu pot duce la atrofie. Totuși, folosirea exagerată a botoxului, și anume, mai mult de o dată pe an, fără miostimulare între injecții, poate duce la slăbirea și lăsarea considerabilă a mușchiului și poate genera dependență de acest preparat.
5. Există restricții, care trebuie respectate după injectarea preparatului
Adevărat. Nu se recomandă ca locul injecției să fie atins în următoarele 3-4 ore după procedură. Trebuie păstrată poziția verticală a corpului pe parcursul a 3-4 ore și să fie încordați activ mușchii în următoarele câteva ore, întrucât, toxina își face efectul mai eficient dacă mușchii sunt activi. Plus la aceasta, în următoarele 7 zile, pacientul nu trebuie să meargă la saună și nici să facă exerciții fizice active.
6. Botoxul poate genera reacții alergice
Adevărat. Alergia poate fi provocată nu de toxina botulinică, ci de proteinele compuse – prezente în preparat. Dacă o persoană are alergie la proteine animaliere, în special la lapte, atunci este probabil că va fi alergic și la botox. Analogul fără proteine al botoxului este hyominul – care și trebuie injectat acestei categorii de pacienți.
7. Există persoane în cazul cărora, botoxul nu are nici un efect
Adevărat. Aproximativ o persoană dintr-o sută, nu reacționează la botox. Acest lucru este legat de faptul că organismul acestei persoane are anticorpi, care anihilează efectul botoxului. Cu alte cuvinte, persoana poate avea imunitate înnăscută la toxina botulinică, în acest caz, preparatul nu va avea niciun efect.
De asemenea, cosmetologii au observat că unii pacienți dezvoltă imunitate la botox după administrarea câtorva injecții. Însă, acest tip de imunitatea nu este permanent. În acest caz, pacientului i se propune să se abțină de la administrarea botoxului un an de zile și să apeleze la alte preparate analogice pentru combaterea ridurilor mimice.
8. Efectul botoxului este vizibil după prima injecție
Adevărat. Însă, s-ar putea să nu observați efectul imediat. Efectul poate apărea peste 24 de ore sau chiar după 3-5 zile de la injectare, în unele cazuri – și 15 zile. Rezultatul este foarte individual.
9. Injecțiile cu botox nu pot fi administrate frecvent
Adevărat. Se recomandă administrarea preparatului de cel mult o dată la trei luni, așa scrie în instrucție. Însă, medicii le recomandă pacienților să aștepte până la epuizarea totală a efectelor injecției precedente, să le dea mușchilor posibilitatea de a funcționa normal 2-3 luni și doar după asta să repete procedura.
10. Cremele și serurile moderne sunt o alternativă a botoxului
Fals. Deși parțial, un rezultatul similar cu cel al botoxului pot avea produsele cosmetice care conțin venin de șarpe. Însă, aceste creme necesită a fi utilizate timp îndelungat (de la 6 luni), iar rezultatul va fi mult mai puțin vizibil decât după o injecție cu botox.
11. Există contraindicații pentru administrarea botoxului
Adevărat. Sarcina, perioada de alăptare, faza acută a unor boli infecțioase, procese inflamatorii ale pielii, predispunerea le edeme, probleme renale, hepatice și ale sistemului hematopoietic, boli autoimune, utilizarea de antibiotice – pot constitui motiv de contraindicație pentru administrarea injecției cu botox.
12. Înainte de injectare, pacientul trebuie să se pregătească
Fals. Procedura nu necesită pregătiri speciale, poate doar că pacientul trebuie să se pregătească moral. În timpul procesului, preparatul – care este de fapt un praf, este dizolvat într-o soluție specială, se acumulează într-o seringă cu ac subțire. Ulterior, medicul înseamnă, pe fața pacientului, zonele unde trebuie administrat preparatul. Totodată, pacientului i se solicită să încordeze mușchii la maxim, de exemplu să se supere, încrunte și să facă fața surprinsă. Ulterior, preparatul se injectează în zonele problematice, pacientul stă așezat. Pacienții spun că procedura nu este nedureroasă, dar suficient de confortabilă.
13. Botoxul provoacă dependență
Adevărat. Da, botoxul poate provoca dependență, însă, această dependență este mai mult de ordin psihologic, întrucât, pacientul se obișnuiește cu efectul pe care-l are procedura. În cazul în care preparatul este injectat des (mai mult de o dată pe an), poate apărea lipsa sensibilității față de acesta.
14. Botox, dysport, restylane sunt preparate cu același mod de acțiune
Fals. Acestea sunt preparate diferite, botox și dysport sunt toxine botulinice din grupul A, iar restylane este un filler pe bază de acid hialuronic, folosit pentru a umple ridurile si liniile fine. Unicul lucru ce le leagă este că sunt destinate pentru anihilarea ridurilor, însă, de diferit fel.