mamaplus

Svetlana Sainsus, extrem de emoționată: ”Le doresc multă putere mămicilor de prematuri”

-
//
17.11.2021

În luna martie 2020, cofondatoarea platformei caritate.md, Svetlana Sainsus, a devenit mamă pentru a doua oară. Bucuria ei a fost umbrită însă de o veste tristă, pentru că fetița ei Lia se născuse înainte de termen, la 34 săptămâni de sarcină. Efortul fizic și stresul din timpul sarcinii au fost două posibile cauze ale nașterii premature, însă dragostea, credința și curajul au ajutat-o pe Svetlana să depășească acele momente greu de descris. Astăzi, de Ziua Mondială a Prematurității, marcată anual la data de 17 noiembrie, Svetlana Sainsus și-a amintit cu lacrimi în ochi de ziua în care micuța Lia se afla în reanimare și se ruga să treacă cu bine de acel moment dificil.

Lia s-a născut de 2,180 de grame, dar a doua zi, la fel ca toți bebelușii, ea a pierdut din greutate și avea 1,900 de grame. La câteva zile după aceea, ea și-a revenit, cântărind 2,100 grame.

mamaplus

”Am avut un șoc, mi-a fost tare milă de ea. Când am văzut-o în acel incubator, cu un aparat de respirat, cu atâtea perfuzii și la mâini, și la picioare, am crezut că-mi ies din minți. Eu nu eram pregătită din punct de vedere psihologic pentru asta. Mi-a fost greu și încă încerc să mă obișnuiesc cu ea fiind așa micuță.

Cred că zilele pe care le-am petrecut în reanimare și care, de fapt, mi-au părut o veșnicie. Mă simțeam singură, vizitele erau interzise, iar Lia era departe de mine. Eu eram disperată că nu puteam să-mi văd copilul și mă învinovățeam pentru tot, mă consideram o mamă rea... Apoi, încercam din răsputeri să-mi revin, pentru ca să pot fi mai repede alături de ea.”, mărturisea Svetlana Sainsus într-un interviu pentru mamaplus.md.

Micuța luptătoare a fost externată din spital la 11 zile de la naștere

mamaplus

La trei luni după aceea, Lia cântărea 5,1 kg, iar Svetlana spunea pe atunci, amuzată, că are o adevărată mâncăcioasă în casă. Micuța Lia a demonstrat că este o adevărată luptătoare, iar acum, la vârsta de un an și opt luni, cântărește 12 kilograme și este răsfățata casei.

Svetlana Sainsus a transmis un mesaj special pentru mămicile de copilași născuți prematur, cu ocazia Zilei Mondiale a Prematurității.

”Le doresc multă putere mămicilor de prematuri. Să știți că acolo unde este multă credință și răbdare, din tare mic se face mare. Mi-e greu să privesc (n.r. video-urile din acele zile), dar sunt fericită și recunoscătoare lui Dumnezeu că am trecut peste tot.”, susține Svetlana Sainsus.

mamaplus
mamaplus