mamaplus

Mărturiile unei mame: ”Nu am făcut sex de când bebelușul s-a născut, iar soțul vrea să divorțăm”

-
//
14.07.2022

După nașterea bebelușului, activitatea sexuală a unui cuplu atinge o vreme recordul de inactivitate. Nici tinerei mămici dar nici proaspătului tătic nu prea îl înghesuie hormonii să treacă ”la acțiune”. Pe de o parte de vină e oboseala, grijile pentru bebeluș, iar de cealaltă parte, evident, hormonii. O mămică a mărturisit pe un forum că nu a mai făcut sex cu soțul său timp de un an, de când a venit pe lume copilul lor. Un psiholog i-a oferit câteva recomandări pe care ar putea să le aplice în practică.

”Am născut un băiețel acum 12 luni iar nașterea și travaliul - a fost lungă și grea. De atunci, simt că sunt prea traumatizată pentru relații sexuale. Soțul meu a fost foarte susținător în primele luni, gătind și schimbând scutecele copilului. Dar după patru luni, a vrut să facem dragoste și s-a supărat când am spus că nu mă simt pregătită.

Acum în curând se împlinește un an și soțul meu a spus dacă continuăm în acest fel, el nu este sigur că îmi poate rămâne fidel și chiar se gândește la divorț, dar nici cu această amenințare... Tot nu simt că pot face sex. Îl iubesc și nu vreau să-mi stric căsnicia, dar nu simt încă că mi-am revenit. Ce să fac?”, se întreabă tânăra mămică.

Există multe femei, la începutul meseriei de mamă - care se vor recunoaște în rândurile de mai sus. În același timp, sunt și mămici care și-au reluat viața sexuală la câteva săptămâni după nașterea bebelușului, iar trauma unei nașteri dureroase a rămas doar o amintire. De asemenea, sunt mulți tătici care au avut sentimente de gelozie când un bebe mic a luat toată dragostea, atenția și căldura de la femeia pe care o iubesc.

După o naștere traumatizantă, femeia are nevoie de vindecare fizică, dar și mentală

Faptul că utilizezi cuvântul „traumatizată” sugerează riscul unei depresii postnatale. Poate suferi de o depresie postnatală nediagnosticată, ceea ce ar e foarte probabil să reducă libidoul. Dar chiar dacă e vorba despre o depresie postnatală sau nu, unele femei se refac mai greu după naștere - decât altele.

Când se poate relua viața sexuală după nașterea bebelușului?

”Nu există un interval de timp „corect” pe care să-l aștepți înainte de a relua actul sexual. Există femei care au făcut sex în câteva săptămâni de la naștere; altele au așteptat cinci luni; și altele care au avut nevoie de aproape de un an pentru a-și relua viața sexuală. Eu nu aș sugera să vă întoarceți în pat înainte de a fi gata. Nu poți face sex bun dacă te simți inconfortabil și el simte că te chinui.

Acestea fiind spuse, este vital să recunoști nefericirea soțului tău și faptul că nu este scandalos că soțul să vrea să reia viața de dragoste în urma nașterii. Un an fără sex poate fi dificil pentru un bărbat. În egală măsură, soțul tău trebuie să-ți cunoască sentimentele.

Deci, împreună, trebuie să vă faceți un plan pentru ca viața sexuală să intre pe un făgaș normal. Poate că tu ai nevoie de consiliere despre traumatismul de la naștere, urmată de terapia cuplului. Nu fiți jenați să consultați medicul dumneavoastră pentru a primi un sfat: medicii au văzut multe cupluri în situația dumneavoastră.

Trebuie să apuci taurul de coarne înainte că soțul tău să se simtă atât de respins încât să se simtă nedorit sau să aibă resentimente față de bebeluș.”, susține Luana Ungureanu-vanDijk, Psiholog, Utrecht Olanda.