mamaplus

Mămicile de la noi povestesc cum le-au vorbit copiilor despre război

-
//
25.02.2022

Conflictul militar din Ucraina ne-a pus în fața unei situații extrem de complicate, mai ales dacă suntem părinți și la un moment dat copiii noștri ne întreabă de ce lucrurile s-au schimbat atât de rapid și am devenit mai neliniștiți. Dialogul cu copiii ar trebui să fie construit în funcție de vârsta lor, iar tăcerea nu va face decât să complice lucrurile și mai mult. Trei bloggerițe cunoscute din Moldova – Diana Ivanov, Anna Casian-Musteață și Sabina Rusnac au povestit cum le-au comunicat copiilor despre război și situația dificilă în care ne aflăm astăzi.

Diana Ivanov, mamă a doi copii

mamaplus

Mama a doi copii (4 și 5 ani) și fondatoarea primei platforme de babysitting din Moldova, Diana Ivanov, a ales să comunice direct cu cei doi băieți ai săi despre ceea ce se întâmplă în Ucraina și în țara noastră.

”Noi trăim în Republica Moldova. Vecinii noștri sunt Ucraina. Vecinii Ucrainei sunt Rusia. Atunci când doi oameni/două țări au un conflict și nu reușesc să îl medieze prin negocieri (am ținut să accentuez asta pentru a-i face să înțeleagă că aceasta e prima cale pe care trebuie să o acceseze când în comunicarea cu oricine), unul poate ataca pe celălalt. Poate ataca prin vorbe, prin lovituri, prin tăierea accesului la chestii importante pentru omul/țara respectivă. Păi iată președintele Rusiei nu a vrut să negocieze cu Ucraina și i-a atacat. A inițiat un război. Ce înseamnă război, ei știu.

Eu cu tati suntem foarte triști de ceea ce se întâmplă. Nici un om nu ar trebui să sufere din cauza ambițiilor cuiva. Mereu se poate de comunicat, e greșit să ataci (și am adus drept exemplu situații în care ei au rezolvat un conflict lovind și cum au avut de suferit ambele părți vs situații când au negociat și ce au câstigat drept urmare). Există probabilitatea ca, după Ucraina, Rusia să atace și Moldova. Atunci, va trebui să facem acțiuni care nu le-am făcut până acum ca să fim bine.

O să ne vedeți triști / îngrijorați / îngândurați zilele astea din cauza că nu știm ce va urma. Nimeni nu știe. Viața oamenilor noștri dragi și a noastră poate fi in pericol. TRISTEȚEA NOASTRĂ NU E DESPRE VOI! Voi nu trebuie să o preluați, sunteți copii și NU e responsabilitatea voastră să ne faceți fericiți. Noi, părinții vostri, vom gândi cum să facem tot posibilul ca voi să fiți în siguranță. (…)

Vă spunem toate astea pentru că: 1. aveți dreptul să știți ce se întâmplă și ce ne îngrijorează; 2. dacă vom fi mai retrași emoțional o perioadă, să nu vă simțiți vinovați. Sunt emoțiile noastre și încercăm cum putem mai bine să le gestionăm. Nu întotdeauna ne reușește frumos, dar învățăm. 3. dacă la un moment dat va trebui brusc să plecăm din țară, indiferent la ce moment al zilei/nopții, să nu vă speriați. Să faceți întocmai ce vă spunem noi, chiar dacă nu o să vă placă, iar abia când vom fi în siguranță, veți putea protesta.

I-am lăsat să plângă. David înțelege ce înseamnă despărțire / moarte. Mi-a zis la un moment dat: - îmi vine să plâng și să nu mă opresc niciodată. L-am îmbrățișat. E normal ei să simtă aceste emoții. Și noi să fim triști. Crucial e însă să îi facem să înțeleagă că ei râmân copii. NOI, PĂRINȚII, SUNTEM CĂPITANII NAVEI. Noi vom lua decizile cele mai bune (poate incomode) din tot ce avem la moment ca să fie bine. Nu e responsabilitatea lor. Când se simt triști pot să ne îmbrățișeze, să comunice despre asta. Restul vom rezolva noi, de la ei se așteaptă doar COOPERARE.

Vorbiți-le copilor despre ceea prin ce treceți. Orice vârstă au. Și cu bebelușii vorbiți. Tăcerea, tensiunea și reacțiile voastre non- vebale îi afectează direct. Ei își creează tot felul de scenarii, frici pe care nu le pot comunica, care li vor afecta și la viața adultă. Înteleg chestii greșite despre ei și despre cum funcționează lumea. Aduceți claritate prin a fi vulnerabili. Copiii nu au nevoie de părinți perfecți, eroi, supermani. Ei au nevoie de părinti adevărați. să fim deci. Îmbrățișând toate stările care ne încearcă în aceste clipe.

Anna Casian-Musteață, mamă a trei copii

mamaplus

Mama a trei copii și bloggerița Anna Casian-Musteață a publicat și ea dialogul pe care l-a avut cu copiii săi mai mari vizavi de situația complicată în care ne aflăm astăzi.

”Am tot văzut ieri și azi mesaje de la profesori, care îndeamnă părinții să nu vorbească în prezența copiilor despre război. Nu voi spune dacă e corectă această abordare sau nu, însă vă voi spune cum am procedat noi. Nu e o situație ușoară, mai ales că eu ieri toată ziua am stat la calculator și am scris știri despre evenimentele din Ucraina, am fost ajutată de soț, căci nu țineam ritmul cu tot ce se întâmplă. Nu ne puteam ascunde de copii, să nu vorbim despre asta. Mi se pare nedrept.

De dimineață am fost tristă și le-am zis motivul - în Ucraina a început războiul, e țara vecină și nu putem fi indiferenți. Apoi au venit de la școală strigând că vine Ucraina peste noi. Chiar dacă învățătorii nu le-au vorbit despre asta (probabil că e bine), au discutat între ei, iar informația ajunsă la urechile lor nu a fost tocmai adevărată.

Le-am explicat în termeni simpli ce se întâmplă în Ucraina, ce s-ar putea întâmpla și în Moldova sau în oricare altă țară. Le-am spus că ne facem griji, că ne este teamă. E ceva absolut normal. Dar i-am asigurat că noi vom face tot posibilul ca ei să fie în siguranță și trebuie să știe că vor fi ocrotiți lângă noi, indiferent de cum ne simțim.

Aseară, până să ne culcăm, au desenat rachete și foc. Așa și-au exprimat ei neliniștea. E ceva absolut normal. Azi dimineață am vorbit despre unele reguli pe care ar trebui să le respectăm și că probabil va trebui să pregătim o geantă "de urgență". Au propus ce să punem în ea. Dar în toată această perioadă am spus cu toții că sperăm să fie bine și să nu fie nevoie niciodată de ceea ce vom pregăti. Soțul e mai liniștit, însă îmi susține aceste gânduri.

Nu zic să faceți la fel. Dacă voi puteți să rămâneți calme și să nu le spuneți copiilor ce se întâmplă, e bine. Dar dacă eu am ales să fiu sinceră cu ei și să las lacrimile să curgă în fața lor, nu înseamnă că e rău. Indiferent de calea pe care o alegem, facem toate astea pentru binele lor.

Sabina Rusnac, mamă a doi copii

mamaplus

Mama a doi copii și food bloggerița Sabina Rusnac a publicat un dialog emoționant pe care l-a avut în dimineața zilei de azi cu copiii săi.

”Aseară eram speriată si super stresată. Încurajările soțului m-au ajutat să mă liniștesc. Am adormit cu mâinile împreunate în rugăciune. Am reușit să mă odihnesc. E important să ai un umăr alături, care îți inspiră încredere. Mulțumesc Cornel.

Dimineața am hrănit copiii și i-am dus la școală. N-am simțit panică, ci o tristețe adâncă. Pe drum, i-am întrebat dacă la școală cineva vorbește despre Rusia, Ucraina? "Nu", a spus Sandu indiferent. "Dar despre război?" "Nu. Dar cineva a spus că va veni o bombă peste noi și vom muri toti". A zis răspicat "Cine a spus asta?" "Cel mai deștept băiat din clasa noastră." Am simțit că n-am aer. "Sănduț, îbtr-adevăr în țara vecină oamenii luptă pentru orașul lor, dar luptele se vor termina. "Dar cine luptă?" "Luptă armata puiule, militarii, cei care apără țara". Am anticipat întrebarea, ”dar părinții, copiii au plecat din țară sau s-au ascuns în casele lor. Ei sunt în siguranță." "La noi în țara e pace, bombe nu vor veni, înțelegi?. La noi va fi bine, și în țara vecină tot se va termina în curând, nu îți face griji de nimic. Ești cu mami și tati în siguranță!" "Bine, mami!" Am simțit că era mai relaxat. I-am lăsat la școală. În mașină, mi -am înăbușit un bocet. Nimeni nu poate garanta nimic bine nici la noi. Cine știe ce întorsătură pot lua evenimentele? Totuși eu sunt optimistă. Cred că cel puțin în Moldova va fi bine.”