Aveți în gând o destinație de vis pentru vacanța de vară, dar nu sunteți sigură că vă veți descurca să îngrijiți de copil? Bloggerița Ana Irina a venit cu unele recomandări, pe care le-a învățat din propria experiență. Dacă le veți lua în calcul, cu siguranță, o să puteți savura la maxim această vacanță alături de soț și copil.
La ce vârstă putem merge cu bebelușul la mare? Nu cred că este o vârstă anumită la care “se dă startul” călătoriilor. Fiecare părinte își cunoaște copilul, adaptabilitatea lui la locurile noi, rezistența la drum, caldură etc. Nu vă fie frică de răceli sau situații imprevizibile, de ele nu sunteți asigurate nici acasă. Luați toate lucrurile necesare, trusa medicală (speranța că veniți cu ea înapoi fără să o deschideți) și la drum!
Chiar reușiți să vă odihniți? În primul rand, trebuie să fiți pregătiți și să înțelegeți că odihna cu copiii va fi departe de ceea ce a fost până la apariția lor. Chiar dacă aveți un copil foarte liniștit, e posibil să nu-i placă vântul, soarele, căldura, statul în carucior mult timp, îi poate fi rău în drum, poate nu îi va plăcea să doarmă pe plajă, poate nu îi va plăcea mâncarea etc, etc. Tocmai din acest motiv încercați să fiți cât mai flexibili, liniștiți, să vă adaptați repede noilor împrejurări și să creați condițiile maximal potrivite pentru copil, că dacă e fericit bebe – vacanța sigur o sa fie bună!
Deplasarea cu mașina. E ușor până la 6 luni, deoarece nu trebuie să iei niciun fel de terci, borcanașe, sticluțe, termosuri și altele. Dar drumul cu mașina e foarte imprevizibil: ați putea să vă rețineți în vamă, ambuteiaje, accidente, caldură insuportabilă. În aceste condiții copilul poate deveni capricios și mult prea chinuit. În ultima noastră călătorie cu mașina, când Crina avea 10 luni și ne-am dus la munte, am ajuns la destinație după 18 ore. De atunci am renunțat la deplasările lungi și obositoare.
Cum rezistă copiii la zborul cu avionul? Dacă aveți posibilitate, alegeți zborurile în jurul orelor de somn ale copilului. Ca să nu aibă dureri de urechi în timpul decolării și la aterizare, dați-i ceva să sugă sau să mestece (sân, suzetă, beberon etc). De asemenea, în avion aveți voie să luați mâncare pentru copii, așa că vă puteți asigura cu gustări, apă, termos, tot de ce are nevoie un bebe.
Cum îmbrăcăm copilul în drum? În câteva straturi și cât mai confortabil. De obicei, clima destinației e diferită de cea de unde porniți. În avion poate să fie foarte rece sau prea cald, de aceea trebuie să fiți pregătiți. Nu îmbrăcați copiii în salopete întregi, pentru că în caz de necesitate o sa fie greu să-i schimbați. Optați pentru pantalonași fara talpă, ciorapi, tricouri sau bluze cu mânecă scurtă, o bluziță sau geacă mai calduță, căciuliță (după necesitate) ca să-i puteți îmbraca sau dezbraca ușor.
Somnul pe plaja. Copiii se acomodează un pic mai greu la temperaturile ridicate și la zgomotul de pe plajă. Impotriva țipetelor și altor zgomote deranjante vă poate ajuta o aplicație cu sunetele albe descarcată pe telefon.
Mâncare pentru copii. De obicei, hotelurile kid-friendly oferă mese pentru copiii de orice vârstă, începând de la formula de lapte și borcanașe cu pireuri, până la supe dietetice. Dar dacă aveți un copil mai capricios la mâncare, ar fi bine să optați pentru o cameră cu bucătărie sau un apartament.
Trusa medicală. Noi de fiecare dată mergem cu jumătate de valiză cu medicamente! Da, deși eu optez pentru o tratare mai mult naturistă, în vacanțe prefer să fiu pregătită. Lista de medicamente recomandate de pediatrul nostru include produse antipiretice, antiinflamatoare, analgezice, pentru colici, diaree și intoxicații alimentare. De nelipsit sunt și spray-urile împotriva arsurilor solare.
Vă urăm drum bun și o vacanță cât mai frumoasă!
Sursa: anairina.com