Astăzi, vom încerca pentru o clipă, să ne întoarcem în lumea prințeselor, ursuleților de pluș și soldaților curajoși – în lumea jucăriilor. Se pare că, cel mai dificil este de a alege jucăriile pentru cei mai mici copii, dar am trecut deja de primul an, de aceea vă voi povesti despre experiența noastră.
Am cumpărat prima jucărie bebelușului nostru, când acesta era încă în burtică. Era un ursuleț de pluș, care cânta un cântec de leagăn. Ursulețul i-a plăcut deodată fiului, chiar și acum este una dintre preferatele jucării.
Alegând jucăria, în primul rând, atrăgeam atenție asupra calității ei: cusături atente, lipsa pieselor de dimensiuni mici, curățarea ușoară, durabilă și de dorit al producătorului european. Dacă să comparăm jucăriile care “cântă”, atunci, de exemplu, jucăriile producătorului german sau polonez vor cânta melodie lină, ritmică și plăcută, în timp ce produsele chineze, deseori, reproduc aceleași 2-3 piese, și la volum înalt, astfel încât deodată vrei să deconectezi bacteria.
În continuare, vom încerca să formăm topul jucăriilor preferate ale fiului nostru. Pentru că preferințele se schimbă de la lună la alta, să începem de la vârstă fragedă:
Caruselul muzical pentru pătuc (mobil). Îl interesează pe copil, între vârsta de aproximativ o lună și cinci. Caruselul este cel mai benefic pentru vederea copilului. Jucăriile care atârnă atrag atenția, ajută la dezvoltarea vederii și perceperii culorilor, antrenează mușchii ochilor, stimulează concentrarea vizuală asupra obiectelor ce se mișcă, dezvoltă focalizarea vederii. Pe caruselul nostru se învârtesc patru iepurași de pluș. De asemenea, poate fi conectată melodia, ceea ce promovează dezvoltarea percepției auditive, comparând melodiile cu mișcarea. Copilul poate fi lăsat în pătuc pentru câteva minute, și el cu interes va urmări mișcarea jucăriilor. Caruselul distrage atenția în timpul înfășatului, calmează înainte de somn și aduce bucurie în momentele de insomnie. Când bebelușul va învăța singur să se scoale în pătuc, jucăriile ce atârnă se recomandă de a fi scoase.
Jucăria mănușă. Este interesantă copilului de la vârsta de 2 luni. Sunt destul de multe în vânzare, dar cel mai mult ne-a plăcut cele moi. Copilul zâmbește când le vede!Fiecare copil visează ca jucăria lui preferată să învie într-o zi, să vorbească, să fie prietenul lui cel mai bun și camarad în timpul jocului. Iar această jucărie încă și mai vorbește cu glasul mamei, și se mișcă! Chiar și oaspeții se distrau, organizând „teatru” pentru copil. La început, copilul cu interes va urmări mănușa, va asculta poeziile și poveștile, care îi vor fi povestite. Iar când va crește un pic – va încerca singur să participe la joc. Jucăriile-mănuși dezvoltă vorbirea, emoțiile copilului și abilitățile creative.
Jucăriile animate. Jucăriile haioase de pluș care cântă, dansează, se mișcă vor înveseli orice copil,și pentru ca pe copil să nu-l doară gingiile, multe dintre astfel de jucării au teether. Copilul va muta dintr-o mână în alta, va obține noi senzații tactile și va stimula cele mai importante puncte de pe palme și degete. Nu vă îndoiți de faptul că copilul se va juca cu jucăriile animate, ele toate sunt de culoare aprinsă, și mânuțele bebelușului se vor întinde singure spre ele. Cele mai populare jucării din această categorie sunt mingile-sunătoare, confecționate din țesuturi diferite, și tot felul de animăluțe, datorită cărora copilul își va forma prima prezentare a conceptelor și formelor.
Cărțile muzicale. Începeți cu cărțile cu trei pagini, apoi cărțile pentru baie, cu butoane, de toate temele, mărimi și forme diverse, precum și cărți pentru dezvoltare. Ele toate vor fi interesante și iubite chiar și de copilul de jumătate de an. Cartea dezvoltă vorbirea copilului, ajută la învățarea denumirilor animalelor, mâncării, formelor, culorilor, învață să stabilească relația cauză-efect, au efect pozitiv asupra perceperii culorilor, dezvoltarea imaginației, atenției și gândirii, precum și dezvoltă motorica fină a mâinilor. Alegând cartea pentru copil, atrageți atenție ca paginile să fie din carton gros sau calitativ, plastic rezistent, pentru ca copilul să nu poată strica sau îneca cu bucățele mici.
Materialele Montessori. Mai aproape de vârsta de 9 luni, copilul tot mai mult se interesează de lumea înconjurătoare, încercând să atingă totul și să vadă, ce poate să facă cu obiectele. Materialele Montessori au devenit materialele pentru dezvoltarea simțurilor. Ele fac parte din așa-numitul "mediu de pregătire", care încurajează copilul să se dezvolte prin intermediul inițiativei. Nu este vorba doar despre jucării, dar și, de asemenea, despre panourile textile, diferiți nasturi, dantele, rame, puzzle-uri originale - toate pentru a dezvolta abilitățile senzoriale și a obține abilitățile practice ale vieții de la vârstă fragedă. În Chișinău, sunt câteva centre Montessori pentru dezvoltare, iar jucăriile pot fi procurate în magazine specializate. Fiul nostru se joacă cu ele foarte atent, este una dintre puținele jucării a căror rezolvare necesită toată atenția copilului.
Aceste jucării pentru copiii până la vârsta de un an ne-a plăcut cel mai mult. Așa și nu am avut nevoie de covorașul pentru dezvoltare – copilului mai mult i-a plăcut caruselul pătucului. Multe jucării sunătoare au rămas fără atenție, când a găsit lingurele de bucătărie. Anume de aceea, nu are rost să încercați să faceți un magazin de jucării acasă. Bazându-mă pentru experiența noastră, pot spune că este foarte ușor de a-l bucura pe copil, pentru că în mâinile maturului chiar cea mai simplă jucărie va deveni cea mai bună.