mamaplus

Urșii cerșetori au luat cu asalt Transfăgărășanul: Un grup de turiști, atacat

-
//
19.08.2024

Urșii au luat cu asalt Transfăgărășanul. Animalele s-au obișnuit să fie hrănite de turiști și vin în număr mare la marginea șoselei sperând că vor primi ceva de mâncare. Unii turiști dau dovadă de inconștiență și se apropie pentru a-i fotografia și hrăni, deși este ilegal.

mamaplus

Transfăgărășanul faimoasa șosea care leagă Munteania de Transilvania, este unul dintre cele mai circulate drumuri din România. Mulți turiști preferă să meargă pe Trasnfăgărășan datorită peisajelor deosebite dar și a obiectivelor turistice la care pot ajunge străbătând acest drum, transmite adevarul.ro.

Mai nou, Transfăgărășanul a devenit o adevărată patrie a urșilor cerșetori. Este o adevărată invazie de urși care așteaptă fie în refugiile de la marginea drumului, fie fix pe marginea drumului să fie ”omeniți„ de turiști. Situația este gravă în contextul în care constant au loc atacuri, deocamdată fără victime dar și o avalanșă de apeluri la 112 care semnalează prezența numeroasă a animalelor, inclusiv a ursoaicelor cu pui, cele mai periculoase de altfel. 

Inconștiența turiștilor atrage urșii pe Transfăgărășan

Așa cum se poate observa pe mai toate rețelele sociale, a devenit un adevărat ”sport național” hrănitul urșilor pe Transfăgărășan, cu fotografia sau videoclipul de rigoare. Deși autoritățile au emis numeroase avertizări iar în mass media au apărut numeroase incidente tragice legate de contactul omului cu ursul în sălbăticie, turiștii continuă să oprească mașinile, să coboare, să hrănească și să fotografieze urșii expunându-se atacurilor.

De altfel, ultimul atac pe Transfăgărășan a avut loc sâmbătă, atunci când un grup de turiști străini a fost atacat de o usoaică cu trei pui, în timp ce-i fotografiau și hrăneau. Din fericire, incidentul nu s-a soldat cu victime, turiștii reușind să fugă în mașini. Se poate spune că cei care atrag urșii pe Transfăgărășan sunt chiar turiștii inconștienți care-i hrănesc. Majoritatea urșilor stau și cerșesc mâncare, dar ca orice animal sălbatic, sunt imprevizibili și pot ataca. Pe internet pot fi găsite numeroase clipuri cu oameni care hrănesc ursoaice cu pui, cele mai agresive de altfel, în miezul zilei, apropiindu-se periculos. 

Legi neaplicate 

Conform legii hrănirea animalelor sălbatice se poate pedepsi cu amendă de până la 5000 de lei. Evident nu stă nimeni să-i prindă și să-i sancționeze pe turiștii care hrănesc urșii de pe Transfăgărășan. Eventual sunt aplicate sancțiuni punctuale dacă situația se viralizează pe rețelele sociale. În plus, Ministerul Mediului promitea acum aproximativ două luni că o parte a urșilor cerșetori care trăiesc efectiv din pomenile șoferilor de pe Transfăgărășan vor fi relocați în sanctuarul de la Zărnești.