mamaplus

„Nu e casa noastră… mâine-poimâine ne pot scoate afară” Familie cu șapte copii, la limita supraviețuirii: Trăiesc în sărăcie și fără ajutorul autorităților

-
//
29.11.2024

Copleșită de sărăcie și uitată de autorități în prag de iarnă, în satul Merenii Noi, din raionul Anenii Noi o familie cu șapte copii duce o adevărată luptă pentru a supravețui nevoilor ce o apasă. Cele 9 suflete se înghesuie într-o căsuță veche, care nici măcar nu le aparține.

mamaplus

Trăiesc din mila oamenilor cu inima mare, iar pentru a câștiga un ban de mâncare și ca să-și asigure strictul necesar, atât capul familiei cât și mama copiilor, sunt nevoiți să lucreze cu ziua.

Elena Bunescu are 32 de ani. Nu este căsătorită, dar locuiește alături de concubin și cei șapte copii. Cel mai mic are doar trei anișori, iar ce mai mare 11. Echipa noastră de filmare a găsit-o acasă cu puștii mai mici, așa cum tatăl lor este plecat să lucreze cu ziua pentru a le putea pune pe masă o bucată de pâine. De la 300 până la 500 de lei pe zi

– este singurul venit din care se poate întreține familia. Elena spune că nu pierde nicio oportunitate de a câștiga un ban, deoarece, pe măsură ce numărul copiilor a crescut, și cheltuielile s-au majorat.

ELENA BUNESCU, mamă a șapte copii

Sunt momente când nu aveți bani pe ce să cumpărați?

– Da, sunt.

– Ce faceți atunci?

– Ne mai ajută mama soarcă când poate, pentru că are și ea familia ei și nu poate…, dar așa câteodată mă mai ajută. Nu mai lăsăm copiii să ducă foame.

Cei nouă membri ai familiei trăiesc într-o casă veche, bătrânească, pe care inițial o închiriau, deoarece nu dețin o locuință proprie. După un timp, proprietara le-a permis să rămână fără a plăti chirie, dar teama că, într-o zi, vor ajunge pe drumuri continuă să-i apese.

ELENA BUNESCU, mamă a șapte copii

Am avut o propunere de ajutor pentru a ne schimba acoperișul, dar când au auzit că nu e casa noastră… dar chiar și să fi venit să ne facă, de ce ar mai trebui dacă nu e casa mea. Mâine, poimâine au să vină și au să ne zică ”haideți, eliberați casa”, eu ce să fac?

Trăiesc modest și pentru că nu încap toți în dormitor, unii dintre ei își au patul în bucătărie.

ELENA BUNESCU, mamă a șapte copii

Iată aici doarme băiatul de 11 ani, acolo băiatul de patru ani.

– Pe un pat dorm?

– Nu, băiatul de 11 ani pe fotoliu și băiatul de patru ani pe… . aici e bucătorie, e foarte mic.

Nu primesc nici măcar indemnizație socială pentru copii și trăiesc din ajutorul oamenilor sau din sprijinul ocazional pe care îl primesc de la primărie.

ELENA BUNESCU, mamă a șapte copii Mai mult de la oameni primim ajutor.

De la toți cei care se interesează prin asistentul social, oamenii de prin sat care mă mai
cunosc. Scurte, de toate acestea au de îmbrăcat, iată cu încălțămintea e problema. Ei deja au crescut și cu încălțămintea ne este greu.

Iarna le este cel mai greu, deoarece nu găsesc prea ușor de muncă, iar pentru a supraviețui au nevoie de mai multă hrană. Tot ce gătește Elena ajunge uneori doar pentru copii. Din fericire, uneori îi ajută grădinița sau școala, unde cei mici primesc mesele de bază.

ELENA BUNESCU, mamă a șapte copii

Acum, iarna… nu știu, mai ales acuș vine vacanța și au nevoie de foarte multă mâncare, de două ori pe zi trebuie să le gătesc. Când sunt la școală, grădiniță cu o cratiță, încă poate să ne rămână și pentru a doua zi, dar așa… Acum și vremea s-a înrăutățit nici de lucru nu-i.

– Ce ați făcut, azi, de exemplu, de mâncare la copii?

– Chiar să vă spun sincer, o supă de mazăre.

Provocările nu se limitează doar la hrană. În această iarnă au rămas fără lemne pentru căldură, dar și fără cei 800 de lei ajutor, pe care îi primea anii trecuți. Autoritățile nu se grăbesc să le întindă mâna, spune Elena. Femeia nici nu-și imaginează cum va trece de iarna grea, prognozată chiar de premier.

ELENA BUNESCU, mamă a șapte copii

Una e și cu lemnele, pentru că pe cele care le-ați văzut lângăpoartă sunt uscate și foarte repede se duc. De două ori pe zi fac focul.

– Și dacă terminați aceste lemne…?

– Dacă le terminăm pe acestea gata…

Chiar dacă trăiesc în lipsuri și sunt mulțumiți de puținul pe care îl au, visul cel mare al familiei este de a avea o căsuță.Mi-aș dori o căsuță, cel mai mult, pentru că asta e…

sursa: canal5.md