mamaplus

Un vaccin reduce cu aproape 50% riscul de deces la cancerul de piele

-
//
18.04.2023

Un vaccin experimental dezvoltat de companiile Moderna și Merck pe bază de ARN mesager a redus cu 44% riscul de deces sau reapariție a celui mai letal cancer de piele, în comparație cu imunoterapia Keytruda făcută în mod singular, relatează Reuters, scrie digi24.ro.

mamaplus

Rezultatele arată că un vaccin personalizat, bazat pe tehnologia ARNm (de la Moderna), adăugat imunoterapiei Keytruda (dezvoltată de Merck), accelerează răspunsul imunitar și ar putea reduce riscul de deces, precum și prelungirea perioadei fără recidivă, a spus dr. Jeffrey Weber.

„Din punct de vedere al terapiei generale a cancerului, aceasta este o potențială descoperire majoră”, a declarat Dr. Ryan Sullivan, expert în melanom, care a lucrat la studiu.

Rezultatele, prezentate la reuniunea Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului din Orlando, Florida, adaugă detalii de date la constatările parțiale publicate de cele două companii în decembrie. Date suplimentare vor fi prezentate la o viitoare întâlnire medicală și publicate într-un jurnal medical.

Tratamentul combinat este considerat o terapie inovatoare și a fost inclus în schema „PRIME” de către Agenția Europeană a Medicamentului, program de reglementare care are ca scop accelerarea dezvoltării de tratamente inovatoare.

Colaborarea Merck/Moderna a dus la crearea unui medicament care declanșează o reacție a sistemului imunitar care țintește celulele canceroase cu ajutorul tehnologiei ARNm.

BioNTech și Gritstone Bio Inc lucrează, de asemenea, la vaccinuri contra cancerului, bazate pe tehnologia ARNm.

Vaccinul cu tehnologie ARNm este construit la comandă, pe baza analizei tumorilor unui pacient, după îndepărtarea chirurgicală. Acesta este conceput pentru a antrena sistemul imunitar să recunoască și să atace mutațiile specifice ale celulelor canceroase.

Terapia Keytruda de la Merck, care este aprobată deja pentru tratarea melanomului și a multor alte tipuri de cancer, aparține unei clase de imunoterapii utilizate pe scară largă, cunoscute sub numele de inhibitori ai punctelor de control, concepute pentru a dezactiva „proteina PD-1”, sau „moartea programată 1”, care ajută cancerul să evite sistemul imunitar.

Studiul a inclus bărbați și femei cu risc crescut de revenire a melanomului. Dintre cei 107 subiecți care au participat la studiu și care au primit atât vaccinul experimental mRNA-4157/V940, cât și Keytruda, cancerul a revenit la doar 24 de subiecți (22,4%) în decurs de doi ani de urmărire, comparativ cu 20 din 50 (40%) care au primit doar terapia Keytruda.

Au existat puține diferențe între ratele de răspuns în rândul persoanelor ale căror tumori aveau mai multe mutații – ca răspuns la imunoterapie – și cele ale căror tumori nu aveau.

Efectele secundare severe au fost similare între cele două ramuri ale studiului, au raportat oamenii de știință. Oboseala a fost cel mai frecvent efect secundar raportat de pacienții, asociat în mod specific cu vaccinul.

Merck a transmis că cele două companii sunt în discuții cu autoritățile de reglementare din SUA, cu privire la conceperea unui studiu avansat, care este necesar în vederea aprobării acestui tratamentul combinat.

Ar putea dura trei sau patru ani până când se vor afla rezultatele studiilor avansate, a declarat într-un interviu Eliav Barr, șeful departamentului de dezvoltare clinică globală și director medical al Merck.

Barr a spus că a fost nevoie de aproximativ opt săptămâni pentru a proiecta un vaccin ARNm personalizat pentru fiecare pacient.

În trecut, au mai fost dezvoltate vaccinuri experimentale similare împotriva cancerului, care vizau o singură mutație tumorală sau neoantigen.

Însă tehnologia ARNm de la Moderna a permis includerea a până la 34 de neoantigeni, lucru pe care Barr l-a numit „uimitor”.

În prezent, oamenii de știință nu pot prezice care mutație este importantă în generarea unui răspuns anti-tumoral. Cu tehnologia ARNm în combinație cu Keytruda, „putem alege această abordare, care poate crea un răspuns imunitar mai puternic”, a spus Barr.