Un tată a 3 copii din Baroncea a rămas fără fiica sa de 5 ani, după ce autorităţile i-au plasat copilul într-o altă familie

Un tată a 3 copii din Baroncea a rămas fără fiica sa de 5 ani, după ce autorităţile i-au plasat copilul într-o altă familie

-
//
16.02.2018

Un tată din satul Baroncea, raionul Drochia, a rămas fără fiica sa, în vârstă de cinci ani. După ce a rămas văduv și cu trei copii, autorităţile au decis că acesta nu-şi va putea creşte de unul singur mezina. Aşa că, i-au plasat fiica într-o altă familie. Bărbatul este dispretat și umblă prin instanțe pentru a-și întoarce copila acasă.

Un tată a 3 copii din Baroncea a rămas fără fiica sa de 5 ani, după ce autorităţile i-au plasat copilul într-o altă familie

Asistenții sociali au plasat fetița într-o casă de copii de timp familie și susțin că decizia lor este întemeiată și legală.

Alexandr Streliuc spune că el și copiii lui au trecut prin momente cumplite atunci cânt autoritățile au venit să-i ia fiica. Bărbatul gătea de mâncare când în casa lor au dat buzna doi polițiști și mai mulți asistenți sociali care au luat fetița fără ai oferi explicații.

„Era ochii mei, mezina, tot timpul era cu mine. Eu nu m-am opus când au venit să o ia, nu le-am spus nimic. Ei mă provocau ca eu să sar la bătaie, dar cum să sar eu la bătăie când au venit doi polițiști și s-au apucat de mâine, mă țineau așa”, a povestit locuitorul satului Baroncea, Drochia, Alexandr Streliuc.

Cristian de 14 ani și Maxim de 12 ani au fost martori ai acestor scene. Ei spun că sora lor mai mică plângea și țipa atunci când a fost luată forțat din casa părintească.

– Au luat-o și fugeau cu ea în brațe, dar Olea striga tata, tata, Denis. Am ajuns acasă și întreb ce s-a întâmplat, și mi-a spus că o iau pe Olea.
– Pe tata unde l-ai găsit când ai venit de la școală?
– Era aici în tindă și doi polițiști îl țineau de mâini.

Bărbatul recunoaște că deși îi este greu să îngrijească de copii după moarte soției, el face tot posibilul ca copiii lui să nu îndure foame și să frecventeze școala.

Cumnata bărbatului spune că copiii au suferit o traumă psihologică.

„Copilul acasă și cânta și dansa, dar când am fost eu la Chetrosu, unde ea stă acum mi s-a umplut inima de jale când am mers să o văd. Eu vorbesc la dânsa, ea nu vorbește deloc, copila nu vorbea deloc”, a spus locuitoarea satului, Natalia Bărbuță.

Potrivit angajaților Direcției Asistență Socială a raionului Drochia tatăl care are 67 de ani nu putea să le asigure copiilor un trai decent. Venitul mic și condițiile neadecvate de trai au servit motiv pentru autorități de a lua fetița din familie.

„După decesul mamei, copilul era permanent într-o stare neîngrijită, murdar. Situația de risc era eminentă pentru el. Cazul a fost discutat la comisia raională pentru protecția copilului aflat în dificultate, unde am decis plasamentul planificat a acestui copil”, a comunicat şeful adjunct a Direcției Asistență Socială Drochia, Adriana Grozavu.

Ceilalți doi copii, au fost lăsați cu tatăl lor pe motiv că de la vârsta de zece ani, minorii au dreptul să aleagă cu cine doresc să rămână, iar băieții au refuzat să plece din familie.

Avocatul familie spune că în acest caz autoritatea tutelară a făcut abuz.

„Legea admite luarea copilului din familie doar în cazuri excepționale și anume dacă în familie exista pericol pentru viața copilului. Însă autoritatea tutelară un asemnea pericol nu a constatat. Ca urmare luarea copilului din familia Streliuc este un abuz. Faptul că familia e săracă și se luptă cu sărăcia nu este un temei să ia copilul din familie”, a afirmat avocatul, Violina Munteanu.

Alexandr Streliuc s-a adresat în instanța de judecată pentru a-și întoarce copilul în familie. Acum dosarul este examinat la Curtea de Apel Bălți. Prima instanță a dat câștig de cauză autorităților tutelare.

Sursa: canal2.md