mamaplus

Cetățenii moldoveni pot călători cu paşapoarte expirate doar în trei țări

-
//
08.06.2022

Moldovenii pot călători cu paşapoarte expirate doar în trei țări - Federația Rusă, Letonia şi Israel. Alte state nu au răspuns deocamdată solicitărilor autorităților noastre. Astfel, oamenii au format cozi în aceste zile la centrele ASP pentru a-şi schimba actele. Poliția de Frontieră anunță că unii au fost deja nevoiți să renunțe la călătorie din cauza paşaportului expirat. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, solicitările cu privire la acceptarea moldovenilor cu paşaport expirat au fost expediate în toate statele unde Republica Moldova are reprezentanțe diplomatice. Prioritate au țările în care numărul de cetățeni moldoveni este mai mare.

Între timp, moldovenii cu paşapoarte expirate sunt îndemnați să se asigure din timp dacă li se va permite accesul în țările unde intenționează să ajungă.

"În cazul cetățenilor care doresc să călătorească în state urmează să verifice cu atenție condițiile şi în cazul în care această țară nu se regăseşte în listă statelor care au acceptat utilizarea paşapoartelor expirate, în acest caz călătoriile trebuie reorganizate, planificate pentru o dată ulterioară", a spus Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.

La mijlocul lunii mai, Guvernul a decis să extindă termenul de valabilitate a paşapoartelor expirate cu încă un an. Astfel, începând cu 1 iunie, toate paşapoartele cetățenilor moldoveni care au expirat din 1 ianuarie 2020 sau care urmează să expire până la sfârşitul acestui an, vor fi valabile până pe 30 iunie 2023.

Şi Poliția de Frontieră a îndeamnat moldovenii cu acte expirate să se asigure din timp dacă vor fi primiți pe teritoriul altor țări.

Agenția Servicii Publice precizează că instituția funcționează în regim obișnuit şi eliberează pașapoarte la solicitarea cetățenilor.

Potrivit deciziei Comisiei Situațiilor Excepționale din data de 23 mai, cererile sunt refuzate în cazul în care solicitantul deține un paşaport care va expira în termen mai mare de 6 luni de la data adresării sau persoana solicită eliberarea a două paşapoarte concomitent. Decizia de prelungire a termenului de valabilitate a paşapoartelor a fost luată după ce în lunile martie, aprilie şi mai numărul de solicitări pentru perfectarea pașaportului s-a dublat față de lunile precedente.

De asemenea, măsura a fost întreprinsă pentru a evita riscul epuizării stocului de blanchete de pașapoarte, după ce licitația inițiată în aprilie 2021 de fosta conducere a agenției a fost anulată. 

Recent, ASP a semnat un nou contract cu o companie din Polonia care va oferi instituției trei milioane de blanchete pentru paşapoarte, buletine de identitate şi permise de conducere. Acestea costă 150 de milioane de lei şi urmează a fi livrate la începutul lunii septembrie 2022.