Persoanele cu nevoi speciale, discriminate la Aeroport! Neregulile depistate de reprezentanţii AAC

Persoanele cu nevoi speciale, discriminate la Aeroport! Neregulile depistate de reprezentanţii AAC

-
//
05.11.2015

Oamenii cu nevoi speciale nu au acces direct la infrastructura și serviciile Aeroportului din Chișinău. Constatarea le aparține reprezentanților Autorității Aeronautice Civile, după un exercițiu practic, la care au participat persoane cu deficiențe locomotorii, de auz și de vedere.

Persoanele cu nevoi speciale, discriminate la Aeroport! Neregulile depistate de reprezentanţii AAC

În urma neregulilor depistate, a fost întocmit un raport și expediat administrației aeroportului.

Roman este nevăzător. De aceea, pentru a se orienta, utilizează un baston special. În cadrul experimentului organizat de Autoritatea Aeronautică Civilă, a intrat, pentru prima oară, în clădirea Aeroportului. Deoarece nu avea însoțitor, tânărul nu se putea orienta în clădire.

"Nu e chiar ușor să te orientezi în clădirea aeroportului, pentru că nu sunt nici indicații, nici covorașe tactile pentru nevăzători. E foarte încurcat, e foarte neclar", a declarat Roman. 

Oamenii care au participat la testarea accesibilității serviciilor la Aeroport au urmat toate etapele de înregistrare și de îmbarcare.

"Sălile de baie sunt închise, iar cheile pentru sala de baie pentru persoanele cu mobilitate redusă trebuie să fie solicitate de la informații. Bariere există pentru toți, chiar și pentru pasagerii simpli", a spus reprezentantul Autorității Aeronauticii Civile, Serghei Creţu.

După acest exerciţiu, lucrurile au şi început să se schimbe, odată cu instruirea personalului.

"Raportul comisiei create a fost binevenit și la timp pentru că, chiar acum la moment, ne ocupăm de modernizarea aerogării. Raportul ne-a dat multe idei noi și ne-a arătat neajunsurile noastre, unde trebuie să lucrăm și să modificăm", a declarat șeful Marketing Avia Invest, Galina Telpiz. 

Spre deosebire de Moldova, în țările europene pasagerii sunt însoțiți de personal încă de la parcare, şi nu stau în rânduri comune. Cei cu deficiențe de vedere au voie să intre cu un câine însoțitor.

Источник: publika.md