mamaplus

O femeie a intrat în comă după nașterea prin cezariană. Soțul nu are acces la ea, din cauza COVID-19

-
//
24.06.2020

Pe 19 mai, Elena Iliescu, în vârstă de 35 de ani, s-a prezentat la Maternitatea Giulești din București, pentru a naște al treilea copil. În timpul operației de cezariană, femeia a pierdut foarte mult sânge, a făcut stop cardio-respirator și, după ce medicii au resuscitat-o 45 de minute pentru a reveni la viață, a intrat în comă. Femeia a fost transferată în secția de terapie intensivă, iar fetița ei nou-născută este sănătoasă, deși medicii nu vor să o externeze deocamdată.

Soțul Elenei reclamă faptul că nu este lăsat să își vadă soția, cadrele medicale invocând că în spital nu se poate intra, din cauza riscului de infectare cu noul coronavirus. Tatăl are grijă de ceilalți doi copii rămași acasă. Ambii au probleme medicale grave.

Bărbatul susține că niciun cadru medical nu i-a spus ce s-a întâmplat în timpul unei operații care ar fi trebuit să decurgă normal, mai ales că femeia nu era la prima naștere.

”Nu m-au lăsat s-o văd nici la maternitate, nici la Universitar. Sun la numerele lor de pe fix, iar medicii și asistentele cu care vorbesc nu-și dau numele și nu știu să îmi explice de ce s-a întâmplat asta, cine este de vină, când o pot vedea. Mi se spune doar că nu pot intra în spital să o văd”, povestește Adrian Iliescu.

Dincolo de tragedia familiei, soțul reclamă și o altă situație absurdă. Având în vedere că nu are cine să se ocupe de ceilalți doi copii rămași acasă, Adrian Iliescu riscă să își piardă locul de muncă. 

Angajatorii nu îl cred că soția lui este în comă, pentru că ”nu are nici o hârtie la mână” care să dovedească lucrul ăsta. Iar medicii nu îi pot oferi date despre starea de sănătate a femeii, invocând legea pentru protecția datelor. 

”Eu nu pot să îi dau soțului hârtie că doamna a născut la noi. Nu le putem da oricui. Eu știu că e soțul ei, numai că doamna ar fi trebuit să gireze, printr-o semnătură, că este de acord ca soțul să aibă acces la datele ei. Eu știu că doamna este în comă, dar când a intrat în spital, nu era. Și atunci nu l-a delegat pe dânsul. Asta e. Nu am făcut eu legea asta”, a declarant dr. Marcel Moisa, managerul Maternității Giulești.