Numărul naşterilor premature este în creştere

Numărul naşterilor premature este în creştere

-
//
14.03.2014

Anual în Republica Moldova sînt înregistrate aproximativ 1700 de naşteri premature, numărul lor fiind în creştere în ultimii ani. Autorităţile îşi propun reducerea cu 50 la sută a acestor naşteri în următorii 10 ani. Pentru asta, Ministerul Sănătăţii a declarat anul 2014 – An al copilului prematur, informează MOLDPRES.

Numărul naşterilor premature este în creştere

Mihai Ciocanu, viceministru al Sănătăţii, a declarat astăzi la o conferinţă de presă că acum cîţiva ani, marea majoritate a copiilor cu greutatea sub o mie de grame mureau. Din anul 2008, supravieţuirea copiilor care erau născuţi cu o asemenea greutate a crescut pînă la 50%, iar a celor cu greutatea sub 1500 de grame - pînă la 85%. Cu toate acestea, nivelul mortalităţii perinatale, neonatale şi infantile este de aproximativ de trei ori mai înalt decît în statele europene.

Potrivit lui Ştefan Gaţcan, director al Institutului Mamei şi Copilului, cauzele creşterii numărului de naşteri premature sînt diferite. În acest context pot fi enumerate problemele socio-economice şi factorii nocivi. Gaţcan a adăugat că 18 la sută din naşterile premature survin ca urmare a violenţei în familie.

Pentru a obţine reducerea numărului naşterilor premature, autorităţile îşi propun fortificarea serviciului republican de diagnostic şi supraveghere neonatală, în special a bazei tehnico-materiale şi a capacităţilor umane, implementarea măsurilor de suport pentru părinţi şi intensificarea cooperării internaţionale în domeniul dat.

Sursa: moldpres.md