Mucegai şi mizerie la un spital din sudul ţării: Părinţii, obligaţi să cumpere medicamente pentru tratamentul micuţilor

Mucegai şi mizerie la un spital din sudul ţării: Părinţii, obligaţi să cumpere medicamente pentru tratamentul micuţilor

-
//
06.08.2015

Copii trataţi în condiţii mizere. Se întâmplă la spitalul raional din Cahul, unde părinţii sunt obligaţi să cumpere aproape tot necesarul pentru tratamentul micuţilor lor. Mai mult, la cererea personalului medical, aceştia mai spală şi podeaua saloanelor unde sunt spitalizaţi copii lor. Administraţia instituţiei medicale neagă însă existenţa unor probleme, precizând că spitalul are tot necesarul pentru a funcţiona normal – atât medicamente, consumabile, dar şi personal care să se ocupe de curăţenie. Directorul a mai precizat că în zilele următoare va investiga situaţia de la secţia cu pricina şi va sancţiona specialiştii care se fac vinovaţi de neconformităţile depistate, scrie e-sanatate.md.

Mucegai şi mizerie la un spital din sudul ţării: Părinţii, obligaţi să cumpere medicamente pentru tratamentul micuţilor

Despre condiţiile precare de la secţia de boli infecţioase pentru copii a povestit o mămică a cărui copil a fost spitalizat aici cu intoxicaţie alimentară. Aceasta ne-a transmis mai multe fotografii cu salonul în care a fost internat copilul ei în vârstă de opt anişori – saloane cu pereţi plini de mucegai şi podele sfărâmate. Mai grav este că mămicile au fost instruite să-şi facă singure curăţenie şi, la fiecare injecţie făcută copilului, să vină cu seringi procurate de ele.

„Eu am fost mai îndrăzneaţă şi am refuzat să fac ordine sau să cumpăr seringă la fiecare injecţie, însă celelalte mămici făceau întocmai cum le spuneau medicii şi asistentele. Am cumpărat doar la început cateter pentru picurătoare, tifon şi altele. Asta pentru că copilul meu era în stare gravă şi nu aveam timp să mă cert cu personalul medical”, a afirmat pentru Sănătate INFO Elena Beker, mămica din Cahul.

Femeia povesteşte că nu doar condiţiile din spital lasă de dorit, dar şi atitudinea medicilor şi asistenţilor medicali angajaţi aici. Aceasta povesteşte că personalul medical s-a arătat deranjat de faptul că copilul ei a fost internat pe timp de noapte, atunci când activitatea spitalului este redusă.

La externare, femeia povesteşte că a avut parte de o altă surpriză - medicii i-au cerut să respecte „tradiţia” de a cumpăra spitalului saci de gunoi şi praf de spălat.

„Eu am refuzat, spunându-i doctorului că nu am bani să cumpăr. El mi-a zis însă că într-o săptămână, când o să vin după extras, poate o să găsesc bani ca totuşi să le cumpăr”, a mărturisit aceasta.

De cealaltă parte, managerul instituţiei medicale spune că nu este la curent cu „tradiţia” spitalului şi că, de fapt, instituţia medicală are tot necesarul pentru ca să lucreze în regim normal. Acesta a mai precizat că nu a primit nicio plângere din partea mămicilor, aşa că în zilele următoare va investiga singur situaţia din secţia pentru copii.

„Nu e adevărat că părinţii cumpără seringi, tifon sau cateter. Avem tot necesarul ca să putem lucra. Criză este şi la noi, ca în toată ţara, dar putem funcţiona. Cât despre condiţiile din saloane, acolo anul trecut s-a spart o ţeavă şi a umezit pereţii. Dar vom repara situaţia, chiar ieri am cumpărat 20 de kilograme de soluţie împotriva mucegaiului. Nu trebuie să facem concluzii din nişte poze. Depinde din ce unghi te uiţi. Unde unul vede verde, altul poate să vadă albastru.”, a declarat pentru Sănătate INFO directorul spitalului raional din Cahul, Anatol Malcov. 

Sursa: NOI.md