mamaplus

Moldova cumpără energie la un preț de 2-3 ori mai mare din România pentru vârfurile de consum

-
//
18.12.2024

Republica Moldova a majorat semnificativ achizițiile de energie electrică din România, care au ajuns pe 16 decembrie, la 27% din consumul final, anunță secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan.
 

mamaplus

Într-o postare pe pagina sa oficială afirmă că informațiile precum Republica Moldova nu mai avea energie electrică, nu sunt adevărate. Totodată el publică grafice cu sursele de aprovizionare cu energie electrică a țărilor noastre pentru date de 16 decembrie 2024.

"Una din principalele vești bune este că energia regenerabilă a ajuns să constituie 14% din consumul nostru în această zi! Energia din surse regenerabile sau înlocuiește pe cea de import sau de la MGRES (Centrala Termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană nr) și este mai ieftină. Regenerabile, împreună cu CET-2 și CET-Nord au produs 41% din consumul final, 31% fiind cumpărat de la. MGRES, iar 27% importate din România" , afirmă Constantin Borosan.

Potrivit secretarului de stat, „o parte din energia din România este cumpărată de companiile de stat la prețuri plafonate, dar vârfurile de consum, între orele 7-11 și 18-23, sunt acoperite prin prețurile bursei OPCOM la prețuri mult mai mari”.

„Pe 16 decembrie, acestea au fost de 200 Euro/MWh”, precizează oficial. Acest preț este de circa trei ori mai mare decât cel plătit pentru energie electrică procurată de la Moldgres și aproape dublu față de cea din surse regenerabile și de la centralele termoelectrice.

În consecință creșterea semnificativă a consumului în orele de vârf, care este acoperit în special din import de energie scumpă duce iminent la majorarea tarifelor pentru consumatori.

"Dacă fiecare dintre noi vom folosi energia rațională, vom reduce consumul de energie la nivel de țară și astfel importul de energie mai scumpă. îndeamnă Ministerul Energiei.

Amintim că, program de luni, 16 decembrie, pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost instituția de urgență, pe o perioadă de 60 de zile.

Declararea stării de urgență a fost propusă de Guvern, având la bază Raportul Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova (CSE), precum și ținând cont de faptul că insuficiența resurselor energetice afectează direct și securitatea statului și a cetățenilor.