Ministerul Sănătăţii: Tot mai mulți moldoveni suferă de anemie. Recomandările medicilor

Ministerul Sănătăţii: Tot mai mulți moldoveni suferă de anemie. Recomandările medicilor

-
//
07.10.2016

Tot mai mulţi minori suferă de anemie, constată Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii: Tot mai mulți moldoveni suferă de anemie. Recomandările medicilor

Medicii avertizează că afecţiunea favorizează apariţia bolilor cardiovasculareşi malformaţiilor congenitale.

Pentru a evita îmbolnăvirile, autorităţile îndeamnă părinţii să-şi alimenteze copiii cupâine îmbogăţită cu fier şi acid folic. 

Fetiţa din imagine este anemică. Această stare îi acutizează boala cronică de care suferă.

"Medicul mi-a recomandat acidul folic, dar nu l-am administrat. Eram sănătoasă, şi credeam că în alimentele pe care le folosesc este tot ce trebuie".

Potrivit medicilor, tot mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu anemie.

"Când este aport micşorat de acid folic creşte nivelul de homocisteină în sânge. Acumularea de homocisteină este un factor de risc de apariţie a plăcilor aterosclerotice, a hipertensiunii, bolii ischemice. De asemenea, acidul folic previne apariţia malformaţiilor congenitale, şi anume cele de tub neuronal", a afirmat vicedirectorul Institutul Mamei şi Copilului, Ninel Revenco.

În prezent, în magazinele din Capitală şi raioanele din centrul ţării există trei tipuri de pâine fortificată cu fier şi acid folic. Produsele costă între patru lei şi 50 de bani şi cinci lei şi 65 de bani.

Pâinea îmbogăţită cu fier şi acid folic nu este distribuită însă în şcoli şi grădiniţe, aşa cum recomandă Ministerul Sănătăţii.

"Sper că vom putea câştiga licitaţiile în aceste instituţii, dacă se va ţine cont de faptul că produsul dat este fortificat şi că în acest scop se întreprind măsuri suplimentare, inclusiv cheltuieli", a afirmat directorul Compinat de panificaţie, Boris Andros.

Puţini caută această pâine, chiar dacă este disponibilă în magazine deja de trei ani.

"Nu cred că fierul se poate păstra în pâine după prelucrare termică".

Peste 130 de moldoveni din 10 mii suferă de anemie.

Afecţiunea este întâlnită mai frecvent în rândul copiilor şi gravidelor. Peste cinci milioane de lei au fost cheltuiţi, în ultimii ani, pentru tratamentul şi profilaxia anemiei.

Sursa: Publika.md