Mai puţini copii în clasa întâi

Mai puţini copii în clasa întâi

-
//
17.08.2016

Anul acesta, în clasa I vor merge în jur de 33 de mii de elevi, cu circa două mii de copii mai puţin în comparaţie cu anul trecut. Solicitat de IPN, şeful Direcţiei învăţământ preuniversitar din cadrul Ministerului Educaţiei, Valentin Crudu, a explicat scăderea numărului de elevi, în primul rând, prin factorul demografic.

Mai puţini copii în clasa întâi

Chiar dacă numărul în scădere al elevilor este influenţat şi de faptul că familiile pleacă peste hotare, cauza principală este totuşi natalitatea scăzută. Cu mai mulţi ani în urmă, erau în jur de 45 de mii de elevi care veneau în clasa întâi. Astăzi numărul a scăzut cu aproape 30%.

Şeful Direcţiei a declarat că cifra de 33 de mii de elevi care sunt aşteptaţi în acest an în clasa I s-a conturat în baza cererilor estimative şi nu este exactă, pentru că iniţial se înscriu la şcoală copiii care au atins vârsta de şapte ani, iar apoi, în funcţie de locurile disponibile, sunt înscrişi şi copiii de şase ani, la cererea părinţilor. Totalurile urmează să fie făcute către jumătatea lunii septembrie. Tot atunci va fi făcut un calcul şi cu privire la vârstele copiilor.

Toţi elevii care merg în clasa I vor primi în dar abecedarul. În acest sens, din buget s-au alocat 1,6 milioane de lei. De regulă, autorităţile pregătesc o rezervă de abecedare, pe motiv că există fluctuaţii de migraţi şi numărul elevilor ar putea creşte.

În 2015, în clasa I au mers aproape 35 de mii de elevi, dintre care peste 28 de mii au mers în instituţii cu predare în limba română.

Sursa: IPN.md