Grădiniţile din Capitală, investesc în meniuri mai sănătoase. Ce mâncăruri se vor regăsi pe mesele copiilor

Grădiniţile din Capitală, investesc în meniuri mai sănătoase. Ce mâncăruri se vor regăsi pe mesele copiilor

-
//
27.09.2016

Patru grădinițe din municipiul Chişinău au reuşit să facă rost de utilajele necesare pentru pregătirea bucatelor la aburi, aşa cum prevede regulamentul noului meniu, aprobat de Ministerul Sănătăţii.

Grădiniţile din Capitală, investesc în meniuri mai sănătoase. Ce mâncăruri se vor regăsi pe mesele copiilor

Totuși majoritatea instituțiilor nu au resurse necesare pentru astfel de echipamente. În aceste condiţii, managerii instituţiilor preşcolare recurg la diferite mijloace pentru a găti sănătos.  

Grădiniţa numărul 152 din Capitală este una dintre instituţiile preşcolare unde bucatele sunt deja preparate la aburi. 

La cuptorul cu aburi, procurat de instituţia respectivă, pot fi pregătite bucate din carne şi peşte conform recomandărilor Ministerului Sănătăţii. Un asemenea utilaj costă până la 80.000 de lei. 

Grădiniţele care nu au cuptoare cu aburi vor pregăti bucatele prin alte metode.

"Am decis să facem în felul următor: folosim rolele. Punem peştele în role, după aceasta îl scoatem din cuptor, adăugăm apă şi îl pregătim pe aburi", a precizat Anatol Ivanu, şef adjunct al Direcţiei Educaţie Botanica.

Pregătirea supelor creme rămâne, deocamdată, o problemă pentru instituţiile preşcolare.

"Mai avea nevoie şi de un blender pentru a toca aceste legume pentru supe cremă de conopidă, sau din alte legume", a spus Valentina Lungu, director instituţie preşcolară.

Tehnologiile respective lipsesc şi de la grădinţa numărul 30 din Capitală. În schimb, aceasta este prima instituţie preşcolară care a aplicat meniul sănătos.

"Se respectă de două ori pe săptămână carnea de pui, şi sunt şi pârjoale din carne de vită care se serveşte luni", a precizat directorul Centrului Municipal de Sănătate, Luminiţa Suveică.

"Avem dovleac, conopidă, ardeii îi avem în proporţie mai mare. Prunele le avem astăzi la gustare cu biscuiţi", a precizat Iulia Rotaru, director instituţie preşcolară.

Ministerul Sănătăţii va monitoriza implementarea noilor meniuri în decurs de trei luni. 

Sursa: publika.md