Puţini se mai miră cînd vad în lista ingredientelor unui produs oarecare un şir întreg de litere E cu cifre. Ştim cu toţii că aceste suplimente nutritive sînt nocive. Aşa spun medicii. Dar legislaţia tace şi nicidecum nu ne protejează. Prin urmare, trebuie să înţelegem noi consecinţele consumării unor aditivi alimentari şi să facem o concluzie dacă aceste "delicatese" merită riscurile pentru sănătate, pe care le comportă.
Ce înseamnă aceste E-uri?
Anterior, denumirile aditivilor alimentari erau scrise pe etichetele produselor în întregime, însă aceste inscripţii ocupau prea mult spaţiu. Astfel, în 1953, în Europa s-a decis înlocuirea denumirilor complete ale aditivilor alimentari chimici cu o singură literă E cu cifre.
Astfel, litera "E" înseamnă Europa, iar codul digital reprezintă caracteristica aditivilor alimentari din produs. Codurile semnifică următoarele:
*E100 – E182 – coloranţi. Intensifică culoarea produsului.
*E200 – E299 – conservanţi (prelungesc termenul de valabilitate al produsului). Aditivi pentru sterilizare chimică. Protejează împotriva microbilor, ciupercilor, bacteriofagilor.
*E300 – E399 – antioxidanţi (inhibă oxidarea, de exemplu, în urma rîncezirii grăsimilor şi modificării culorii; după spectrul de activitate similari cu conservanţii).
*E400 – E499 – stabilizatori (menţin consistenţa produselor). Agenţi de îngroşare – cresc gradul de vîscozitate.
*E500 – E599 – emulgatori (menţin omogenitatea unui amestec de produse care nu se amestecă între ele, cum ar fi apă şi ulei). După modul de acţiune – similari cu stabilizatorii.
*E600 – E699 – amplificatori de gust şi miros.
*E700 – E899 – numere rezervate.
*E900 – E999 – antispumanţi (previn sau inhibă formarea spumei). Agenţi de glazurare şi alte substanţe.
Comentariul medicului
Irina Condrea, medic-terapeut: Voi vorbi, în primul rînd, în calitate de consumator. La mine acasă, pe frigider stă atîrnată lista aditivilor alimentari şi a efectelor acestora asupra organismului. De aceea, cumpărînd produse alimentare, întotdeauna studiez cu atenţie ingredientele. Este dovedit faptul că unele E-uri sînt toxice şi pot provoca reacţii alergice şi multe altele. Deci, cred că sînt întemeiate temerile cu privire la pericolele aditivilor alimentari şi îi îndemn pe pacienţii mei, în special pe cei care suferă de boli cronice, să fie atenţi la compoziţia produselor pe care le consumă.
IMPORTANT!
Lista aditivilor alimentari autorizaţi pentru utilizare şi aprobaţi de către Medicul-şef sanitar de stat al Moldovei se conţine în Hotărîrea nr. 06.10.346 din 17.12.2001 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.50-52 din 11.04.2002).
În tabel sînt indicate numărul aditivului alimentar şi efectul nociv al acestuia asupra organismului.