mamaplus

Copiii care au părinți plecați peste hotare vor obține mai ușor acte de identitate

-
//
31.03.2022

În Republica Moldova fost simplificată procedura de asigurare cu acte de identitate a copiilor minori, ai căror părinți sau unicul părinte se află o perioadă mai mare de două luni peste hotarele țării și nu are posibilitatea de a reveni în țară pe motive obiective. Guvernul a aprobat modificarea unui proiect de lege care face mai ușoară documentarea unor categorii de persoane. Astfel, actul de identitate va fi eliberat prin depunerea unei cereri de către autoritatea tutelară teritorială, în a cărei rază teritorială își are domiciliul copilul minor.

„Va fi facilitată obținerea actelor de identitate a copiilor ai căror părinți (sau unicul părinte) sunt minori (este minor) respectiv. În acest caz, solicitarea de eliberare a actelor de identitate va putea fi înaintată de reprezentantul legal al părinților minori”, anunță reprezentanții Guvernului.

Ca urmare a modificărilor aprobate, va fi extinsă modalitatea de livrare a actului de identitate la domiciliul cetățenilor Republicii Moldova, la reședința temporară sau la locul aflării titularului, prin intermediul serviciului electronic MDelivery.

În același timp, va fi reglementată posibilitatea eliberării actelor de identitate în baza împuternicirilor de reprezentare emise în cadrul Registrului MPower pentru anumite categorii de persoane.

Registrul împuternicirilor de reprezentare în baza semnăturii electronice” (MPower) oferă posibilitatea cetățenilor, mediului de afaceri și autorităților publice să acorde împuterniciri de reprezentare, într-un mod complet autonom și gratuit, unor persoane care vor acționa în numele lor pentru obținerea unui serviciu public.