Campanie naţională de recrutare a asistenţilor parentali

Campanie naţională de recrutare a asistenţilor parentali

-
//
05.10.2016

În jur de 20 de asistenţi parentali, care vor oferi un mediu familial copiilor cu vârsta 0-3 ani şi copiilor cu dizabilităţi, urmează a fi recrutaţi în cadrul unei campanii naţionale. Pe lângă obiectivul de a încuraja recrutarea noilor asistenţi parentali, campania are drept obiectiv sensibilizarea opiniei publice cu privire la rolul asistenţilor parentali profesionişti pentru asigurarea unui mediu familial pentru copiii rămaşi fără îngrijire părintească, transmite IPN.

Campanie naţională de recrutare a asistenţilor parentali

Campania „Tu te-ai născut în sufletul meu” este lansată de către CCF Moldova – Copil, Comunitate, Familie, reprezentant al Hope and Homes for Children Marea Britanie, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) Moldova.

Preşedinta CCF Moldova, Liliana Rotaru, a declarat că această campanie se va desfăşura într-un mod intens pe parcursul lunii octombrie, când vor fi difuzate spoturi video şi audio în mass media şi pe internet. În lunile noiembrie şi decembrie, vor fi organizate mai multe activităţi în cele patru unităţi-pilot – municipiul Bălţi şi raioanele Drochia, Donduşeni şi Glodeni, unde numărul copiilor în instituţiile specializate este încă mare. Vor fi organizate conferinţe raionale, instruiri pentru lucrătorii sociali. În transportul şi locurile publice vor fi plasate postere menite să recruteze noi doritori de a deveni asistenţi parentali. Acestea vor conţine date de contact la care pot apela potenţialii asistenţi parentali. Ca urmare vor fi selectaţi şi pregătiţi în jur de 20 de asistenţi parentali profesionişti.

Ministra muncii, Stela Grigoraş, a menţionat că, deşi dacă numărul copiilor din instituţiile rezidenţiale s-a micşorat considerabil – în ultimii zece ani de la 12 mii la două mii, ceea ce reprezintă un progres enorm, mai rămân copii instituţionalizaţi. „Mai sunt copii în instituţiile rezidenţiale – în case de copii, în case de tip internat, care mai sunt încă în aşteptarea unei familii şi pentru majoritatea din ei timpul este decisiv şi aici mă refer, în primul rând, la copii de vârstă fragedă, cu dizabilităţi, pentru care intervenţia timpurie, mediul familial, grija părintească este vitală pentru viitorul lor”, a notat ministra.

Nune Mangasaryan, şefa Oficiului UNICEF în Moldova, a spus că această campanie vine să încurajeze acest tip de îngrijire a copiilor – asistenţa parentală profesionistă. Potrivit ei, în ultimii zece ani s-au atinse rezultate majore, s-a redus de cinci-şase ori numărul copiilor din instituţiile rezidenţiale. Potrivit ei, fiecare copil are dreptul fundamental la o familie şi obiectivul este de a asigura acest mediu familial copiilor.

Potrivit datelor MMPSF, în Republica Moldova există 445 de familii de asistenţi parentali profesionişti şi părinţi educatori, în care cresc aproape o mie de copii.

Sursa: IPN.md