mamaplus

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși

-
//
21.03.2024

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși. Sărbătorită anual la 21 martie, începând cu 2003, această zi reprezintă un prilej de a atrage atenția întregii comunități asupra marionetelor, a creativității şi inventivității exprimate de ele prin intermediul artiștilor ce le mânuiesc.

mamaplus

În Republica Moldova există două instituții teatrale unde se joacă spectacole de păpuși. Este vorba de Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță” și Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”, transmite ziar.md.

„Această zi, marcată de multă veselie și bună dispoziție, reprezintă și un prilej pentru a-i sărbători pe artiștii din acest domeniu (segment al artei) din întreaga lume. Pe scena teatrului de păpuși se împletesc vechile tradiții cu metodele moderne. Marionetele, ca o formă autonomă de expresie artistică, se află în continuă evoluție. (...) Păpușa își are originile în una dintre formele cele mai primitive și originale ale artei. S-a născut din jocul dezinteresat, spontan, transparent și care, în mod natural, a devenit din ce în ce mai complex, adoptând mai multe forme și conținuturi. Artiștii păpușari, prin măiestrie și îndemânare, dau viață păpușilor, transmițând din generație în generație cele mai frumoase povești și basme”, se menționează în mesajul Teatrului Republican de Păpuşi „Licurici”.

Această zi a fost iniţiată de Teatrul de păpuşi „Dzhivada Zolfagariho” din Iran. Marcarea ei a fost supusă dezbaterii în cadrul celui de-al XVIII-lea Congres al Uniunii Internaţionale de Marionnette (UNIMA), desfăşurat la Magdeburg, Germania, în anul 2000.

Doi ani mai târziu, la o reuniune a Consiliului Internaţional al UNIMA de la Atlanta, SUA, a fost stabilită data de 21 martie pentru celebrarea ei. Ziua Mondială a Teatrului de Păpuşi s-a sărbătorit pentru prima dată în 2003, în India, la New Delhi.