mamaplus

Alarmant! Aproape 39% dintre moldovence consumă alcool în timpul sarcinii

-
//
11.09.2023

Autoritățile au motive serioase de îngrijorare pentru că aproape 39 la sută dintre femeile din Republica Moldova consumă alcool în timpul sarcinii.

mamaplus

Specialiştii trag un semnal de alarmă şi îndeamnă femeile însărcinate să evite alcoolul pentru că este grav afectată sănătatea şi chiar viața fătului. Astăzi, este marcată Ziua Internaţională de Conştientizare a Spectrului Tulburărilor Alcoolice Fetale, transmite Tvr Moldova.

La nivel global, aproape 70% dintre femeile însărcinate care consumă alcool obișnuiesc să bea mai mult de 1-2 doze de alcool pe săptămână. Între 3 și 5% dintre ele beau chiar mai mult de 4 doze de alcool la o singură ocazie.

Ca orientare generală, o doză standard conține aproximativ 10 – 12 grame de alcool pur. 1 singură doză de alcool echivalează cu o cutie de 330 mililitri de bere, un pahar mare de sampanie, 40 ml de whisky sau votcă, 80 ml de lichior sau un pahar cu vin roșu.

MARINA GOLOVACI medic de familie, director IMSP AMT Botanica: „Consumul de alcool poate provoca dezvoltarea malformaţiilor fetale cum ar fi anomalii  în primul rând cranio cerebrale care se manifestă prin cap mic,  faţă plată, frunte mica, bombată. La fel diverse malformaţii şi defecte ale globilor oculari”.

Principalii factori care determină viitoarele mame să consume alcool sunt anturajul, factorul genetic şi personalitatea.

ZINAIDA GRIBINCEA psiholog: „Consumul de alcool în perioada prenatală este una din cele mai principale cauze care duc la retardul mental al nou născutului. Copilul nou născut după o perioadă de alcoolism fetal va avea întotdeauna dificultăţi şi dizabilităţi intelectuale. Poate avea probeleme cu memoria, cu gândirea. Sau poate avea chiar dizabilităţi sociale”.

Potrivit specialiştilor, cea mai bună metodă pentru a preveni Tulburările Alcoolice Fetale este evitarea completă a consumului de alcool în timpul sarcinii sau în perioada în care femeia își dorește să conceapă un copil.