58 de şcoli din Chişinău AU DATORII la plata salariilor şi a facturilor la întreţinere

58 de şcoli din Chişinău AU DATORII la plata salariilor şi a facturilor la întreţinere

-
//
11.06.2018

58 din cele 123 de instituţii de învăţământ din Chişinău care sunt la autofinanțare au datorii la plata salariilor şi a facturilor la întreţinere. Primarul interimar Ruslan Codreanu acuză Direcţia Educaţie, pentru acumularea acestor restanţe. Întreţinerea unui elev costă anual Primărie Capitalei aproape 11 mii de lei. Cu toate astea, unele instituţii nu reuşesc să acopere toate cheltuielile, pentru că numărul de copii este mai mic decât capacitatea pe care o au edificiile.

58 de şcoli din Chişinău AU DATORII la plata salariilor şi a facturilor la întreţinere

"Avem trei instituţii una lângă alta, în una 1.000 de elevi, în alta 250 şi în alta 300. Eu cred că Direcţia Educaţie ar trebui să revadă districtele, să nu fie aşa că una este supra populată, cu capacitate de 800, dar să aibă 1.000 de elevi, iar celelalte să fie sub capacitate. Clădirile stau goale, dar una stă plină", a menţionat primarul interimar al Capitalei.

Municipalitatea a alocat 25 de milioane de lei pentru a acoperi aceste goluri financiare.

"Pentru întreţinerea instituţiilor cu sold negativ, Direcţia Educaţie şi Direcţia Finanţe au fost puse în situaţia de a identifica soluţii pentru a putea salariza angajaţii şi pentru a achita serviciile comunale. În context, componenta municipală este afectată de necesitatea întreţinerii celor 58 de instituţii", a declarat Rodica Guţu, şefa Direcţiei Educaţie.

Şi conducerea Direcţiei Management Financiar susţine că vinovaţi pentru situaţia creată sunt cei de la Educaţie, care au implementat ineficient reforma descentralizării. 

"N-au fost elaborate acele politici pe care trebuie să le elaboreze autoritatea publică locală. La nivel central a fost aprobată strategia şi ni s-a transmis să gestionăm clădirile", a punctat Eugenia Ciumac, şefa Direcţiei Management Financiar.

În Capitală activează 302 instituții de învăţământ, inclusiv 123 care sunt la autogestiune. În acestea îşi fac studiile peste 88 de mii de elevi.

Sursa: www.publika.md