mamaplus

50 de grădinițe din Chișinău au fost verificate, după mai multe nereguli depistate recent

-
//
05.11.2021

După apariția în presă a unor informații precum că la o grădiniță din capitală, în timpul preparării terciului de ovăz au fost observate corpuri străine, 50 de instituții de educație timpurie din Capitală au fost verificate în săptămâna curentă de către responsabili din cadrul Direcției generale educație, tineret și sport (DGETS), privind organizarea procesului de alimentație a copiilor.

Mai mult, în cazul respectiv, produsul alimentar a fost înlocuit cu altul calitativ, iar copiii au primit hrană calitativă. Probele de terci au fost expediate la laborator pentru investigații. Controalele s-au axat pe respectarea meniului zilnic de repartiție, în corespundere cu Meniul model unic pe 10 zile, identificarea calității produselor alimentare utilizate pentru hrana micuților, îndeplinirea atribuțiilor comisiilor de triere din cadrul IET, respectarea actelor normative regulatorii în procesul de organizare a alimentației.

Mai mult, după verificările din grădinițe s-a constat că bucatele preparate pentru copii sunt de calitate bună, organizarea alimentației corespunde rigorilor impuse de autorități, iar produsele alimentare livrate instituțiilor de către agenții economici este bună, cu excepția unor loturi de fructe și legume.

Procesul tehnologic este respectat parțial, în dependență de calificarea lucrătorilor din blocurile alimentare. Totodată, în instituțiile preșcolare sunt create comisii de triere, care sunt responsabile de calitatea produselor recepționate, precum și de corespunderea calității produsului finit.

„În urma vizitelor de monitorizare, responsabilii DGETS au convocat în ședință managerii IET, unde le-au fost reamintite rigorile impuse de autorități vizavi de monitorizarea procesului de alimentație a copiilor. Conducătorii instituțiilor unde au fost constatate abateri, urmează să prezinte explicații. În context, conducerea DGETS a promis identificarea în timpul apropiat a posibilităților de instruire și ghidare a bucătarilor din cadrul IET”, se arată într-un comunicat de la Primărie.

Amintim că subiectul respectiv a fost abordat de Primarul general Ion Ceban, în cadrul ședinței operative săptămânale de luni, iar edilul a promis că va merge personal cu vizite în grădinițe, pentru a se asigura de calitatea hranei copiilor din municipiu.