Atunci când ești însărcinată, te gândești mult mai mult la sănătatea ta și a fătului. Pentru a nu-i provoca bebelușului unele probleme respiratorii, trebuie să fii atentă la produsele de curățat pe care le alegi.

Ești însărcinată? Nu folosi aceste produse de curățat!

Specialiștii de la Universitatea din Bristol au analizat efectele a diverse produse de curățat și au observat că micuții care sunt expuși la anumite substanțe sunt de două ori mai predispuși la dezvoltarea unor afecțiuni respiratorii care pot duce la astm. Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 14.000 de copii din peste 7.000 de familii. Cele mai folosite produse, conform datelor adunate în studiu, sunt dezinfectantele (87,4%), înălbitorii (84,8%), soluțiile de curățat covoare (35,8%) și produsele pentru geamuri (60,5%.). Cercetătorii au observat că utilizarea frecventă și în cantități mari a unuia sau mai multora din aceste produse afectează starea de sănătate a copiilor nenăscuți, însă specialiștii atrag atenția că și expunerea după naștere poate fi un factor de risc pentru dezvoltarea astmului.

Copiii participanți la studiu au fost supravegheați până la vârsta de 3 ani jumătate, iar cercetătorii au observat că 6,2% (432 de copii) aveau respirație șuierătoare. Concluzia specialiștilor este că folosirea acestor chimicale influențează direct riscul de afecțiuni respiratorii.

Studiile anterioare au sugerat un risc crescut de astm la persoanele care lucrează cu produse de curățat, cât și la copiii expuși la solvenții și substanțele de curățat folosite în casă. Potrivit rapoartelor centrelor americane de control al substanțelor periculoase, anual, aproximativ 20.000 de copii cu vârste sub 6 ani suferă de intoxicații și boli provocate de inhalarea vaporilor de clor din casă.

Ești însărcinată? Nu folosi aceste produse de curățat!

Hipocloritul de sodiu, una dintre cele mai nocive substanțe

Doctorul pediatru Ana Culcer, șeful Secției de Neonatologie de la Spitalul Municipal București, comentează rezultatele acestui studiu:

"Într-adevăr, produsele de curățat sunt în general destul de greu de suportat de către copiii mici și foarte mici.

O parte dintre ingredientele pe care le conțin pot crea reale probleme bebelușilor, începând cu cele respiratorii și ajungând la alte afecțiuni destul de serioase. Una dintre cele mai nocive substanțe conținute de produsele de curățat este hipocloritul de sodiu care are un efect iritant atât la nivel respirator, cât și la nivel cutanat. Cei mici pot fi afectați de vapori chiar într-o scurtă perioadă de expunere, de aceea este esențial să acordăm o atenție sporită produselor pe care le alegem în timpul sarcinii și după nașterea copiilor".

Folosește produsele de curățat în siguranță!

Ești însărcinată? Nu folosi aceste produse de curățat!

Dacă ești însărcinată sau proaspătă mămică, Dr. Ana Culcer îți recomandă:

  • Femeile însărcinate și mamele cu copii mici trebuie să fie foarte atente în primul rând la ingredientele produselor pe care le folosesc. Recomand citirea cu atenție a listei de substanțe active și alegerea unui produs cât mai puțin dăunător. Produsele de curățat și dezinfectat fără hipoclorit de sodiu sunt foarte potrivite pentru că nu provoacă iritații sau alergii;
  • Trebuie respectate cu atenție regulile de folosire sugerate de producător și înscrise pe eticheta produselor - se poate cere limpezirea după spălare sau evitarea amestecului cu alte substanțe;
  • Este bine să nu se folosească prea multe produse de curățat, spray-uri sau odorizante în același timp, pentru că ele pot fi extrem de iritante nu numai pentru copii, ci și pentru adulți;
  • De asemenea, femeile însărcinate sau mamele cu copii mici trebuie să evite expunerea lor sau a copiilor la mirosuri puternice și iritante emanate de produsele de curățat.

Sursa: eva.ro