Vești bune pentru viitoarele mămici

Vești bune pentru viitoarele mămici

-
//
26.07.2016

Vești bune pentru gravide. Acestea ar pute beneficia de dreptul la timp liber plătit din orele de muncă, în limita unui număr maxim de 16 ore lunar, pentru efectuarea consultațiilor și examenelor prenatale în perioada de la stabilirea sarcinii și până la începutul concediului de maternitate.

Vești bune pentru viitoarele mămici

O nouă inițiativă legislativă a fost înregistrată la Parlament pentru a susține viitoarele mămici.

Inițiativa are drept scop atenționarea asura faptului că fiecare a treia gravidă dezvoltă complicații care afectează direct copilul. Acest lucru se întâmplă, preponderent, din cauza sănătății precare a femeilor gravide și a nerespectării graficului pentru investigații medicale. Mai mult ca atât, statisticile la nivel mondial arată că zilnic 800 de femei mor din cauza complicațiilor în timpul sarcinii.

Reieșind din problemele sus-menționate, gravidele din Republica Moldova sunt puse în situația să aleagă între a munci tot atât de mult ca până la graviditate, pentru ași asigura un trai la limita subzistenței sau să obțină venituri mai mici în schimbul unor ore pentru consultații și examene medicale, strict necesare pentru asigurarea sănătății mamei și a copilului. Sunt frecvente cazurile când femeile gravide nu efectuează examenul prenatal din cauza că nu li se permite din contul orelor de lucru, iar dacă o fac din contul orelor de lucru atunci se diminuează salariul.

Pentru a încuraja femeile gravide să realizeze constant investigațiile medicale în timpul sarcinii am înregistrat în Parlament o nouă inițiativă legislativă în susținerea acestora.

De acest drept va putea beneficia orice angajată gravidă care și-a înștiințat angajatorul cu privire la starea ei și care trebuie să se prezinte la controale medicale sau investigații ce nu pot avea loc decât în timpul programului de lucru. De asemenea, investigațiile medicale în timpul programului de lucru vor fi efectuate doar în cazul când există  confirmarea în scris a medicului de familie sau a medicului specialist.

Autorul proiectului în cauză este depuatata Liliana Palihovici, care speră că acesta va fi susținut de către deputați.

Sursa: unimedia.info