O femeie s-a infectat de rujeolă în Ucraina. Copilul ei a ajuns în stare gravă la spital

O femeie s-a infectat de rujeolă în Ucraina. Copilul ei a ajuns în stare gravă la spital

-
//
14.05.2018

Pe parcursul lunii mai curent, în Chișinău au fost confirmate două cazuri de import de rujeolă. Primul caz a fost înregistrat în data de 8 mai, la un bărbat cu vârsta de 33 ani, șofer a unui autocar de pasageri, care făcea curse regulate pe ruta Chișinău – Cluj (România).

O femeie s-a infectat de rujeolă în Ucraina. Copilul ei a ajuns în stare gravă la spital

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, manifestările clinice au apărut la 27 aprilie, aflându-se pe ruta menționată. Bolnavul s-a aflat la tratament în spitalul clinic se boli infecțioase Toma Ciorbă în perioada 01 – 08 mai 2018, fiind externat în stare satisfăcătoare. 

Al doilea caz a fost confirmat la 11 mai, la o persoană de etnie romă, în vârsta de 21 ani, din mun. Chișinău. Pacienta s-a îmbolnăvit opt zile mai devreme, când se afla în regiunea Vinița, Ucraina, unde a staționat timp de peste o lună. Femeia s-a întors în țară cu semne  de rujeolă (febră, erupții cutanate maculo-papuloase). Ea a fost internată în Spitalul clinic se boli infecțioase ”Toma Ciorbă”, și își continuă tratamentul până în ziua de azi. Femeia și acum este internată la spital.

Bolnava nu a fost vaccinată împotriva infecției. Aceasta mai are un copil cu vârsta de 6 luni, care încă nu este eligibil pentru vaccinarea contra rujeolei. Pe parcursul lunilor aprilie-mai, copilul suferea de o bronșită cu acutizări periodice.

La 11 mai și copilul a fost examinat la Spitalul clinic municipal de boli infecțioase la copii și internat în această clinică pentru supraveghere medicală, clarificarea diagnosticului și tratament. În familie se mai află fratele bolnavei în vârstă de 11 ani, care nu se află la evidență medicală, nu învață la școală și nu sunt disponibile datele despre vaccinările lui.

De asemenea, la întoarcerea bolnavei din Ucraina a fost organizată și o masă de sărbătoare, la care au participat mai multe persoane, lista cărora se stabilește. Persoanele care au fost în contact direct sunt luate sub supraveghere medicală, iar fratelui și soțului bolnavei li s-a administrat câte o doză de vaccin combinat contra rujeolei, oreionului și rubeolei.

Menționăm, că situația epidemică privind rujeola continuă să rămână nefavorabilă în Ucraina și România.

În România pe parcursul anilor 2017-2018 (până la 11.05.18) s-au înregistrat 12.991 bolnavi prin rujeolă dintre care 52 au decedat, iar în săptămâna 07-12.05.2018 au mai fost înregistrați 192 bolnavi prin rujeolă, cele mai afectate fiind județele Bacău, Buzău, Neamț, Iași.

În Ucraina, pe parcursul anului curent (până la 02.05.2018) au fost înregistrați 12.824 bolnavi prin rujeolă, inclusiv în perioada 24.04 – 02.05.2018 - 1.143, dintre care 595 adulți și 548 copii.

În ultima perioadă, cea mai afectată prin rujeolă este regiunea Ivano – Francovsc. O morbiditate sporită prin rujeolă se atestă în Franța, Georgia, Grecia, Italia, Serbia. Rujeola este o boală extrem de contagioasă cu urmări serioase, care însă poate fi sigur prevenită doar prin vaccinări.

În Republica Moldova sunt disponibile cantități suficiente de vaccin combinat contra rujeolei, oreionului, rubeolei. Vaccinarea planică se efectuează la vârstele de 12 luni, 7 și 15 ani, iar cei care au ratat șansa la vârstele corespunzătoare, pot fi vaccinați la adresare în instituțiile de asistență medicală primară.

Atenție! Evitați călătoriile în zonele afectate, în special cu copii de vârsta sub un an și cei care nu au fost vaccinați.

Sursa: Mamaplus.MD