Ministerul Sănătății a inițiat o anchetă internă în legătură cu incidentul relatat de femeia din raionul Fălești, care acuză medicii de faptul că a fost lăsată să nască singură într-un salon al maternității din municipiul Bălți.
Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, ginecologul recunoaște că nu a reușit să asiste la extragerea fătului, din cauza nașterii rapide provocată de medicație. În același timp, medicul susține că a monitorizat nonstop gravida și că a asistat la procesul de secționare a cordonului și extragere a placentei.
Totodată, directorul interimar al Spitalului din Bălți, Vladimir Pascaru, a declarat pentru e-sănătate.md că, femeia a fost lăsată să nască singură pentru că: „Copilul era mort până să fie spitalizată la noi în secție, era în pre-eclampsie, era într-o stare foarte gravă. Era confirmat prin sonografie că fătul este mort. Spontan au început contracțiile și era un copil mort. Tot personalul era pe loc când au început contracțiile, dar a născut fulgerător”, susține acesta.
Într-un alt interviu pentru Odoraș.md, pacienta susține că a fost înștiințată că copilul din burta ei este mort. Aceasta a fost dusă în salonul de reanimare unde a fost ținută sub picurătoare și i s-a verificat tensiunea la fiecare 15 minute.
„Contracțiile începuseră deja să se intensifice, am fost informată că voi naște natural. Simt că copilul iese și strig isteric către sora medicală și infirmiera care se aflau în salon: „Vă rog, chemați medicul, că eu nasc”. Imploram după ajutor, dar ele parcă au înțepenit pe loc și nu știau ce să facă. Țin minte că una din ele îndruga o prostie de genul: „Ține în tine, nu împinge”. Să auzi asta de la o femeie lucrător medical, de parcă este un proces pe care îl poți controla singură”, spune Olga Maniuc.
Speriată, aceasta văzând capul bebelușului l-a apucat singură și l-a ajutat să iasă. Mai târziu când a sosit medicul care trebuia să-i primească nașterea a fost dusă în sala de operație, unde sub anestezie totală i s-a făcut chiuretaj.
Potrivit expertizei medico legale, bebelușul a murit asfixiat din cauza că mama a avut tensiunea prea mare, ceea ce a împiedicat ca oxigenul să ajungă la el.
Precizăm că ancheta demarată de Ministerul Sănătății este în desfășurare. Instituţia va sesiza organele de anchetă penală, dacă va constata că echipa medicală nu a acordat gravidei asistența medicală necesară în timpul travaliului și la naștere.
O asemenea atitudine din partea lucrătorilor medicali este inacceptabilă și trebuie sancționată potrivit legii, se mai arată în comunicat.
Sursa: Mamaplus.MD, e-sănătate.md