Reprezentaţii unui ONG, în conflict cu Direcţia Educaţie

Reprezentaţii unui ONG, în conflict cu Direcţia Educaţie

-
//
28.07.2017

Aproape 100 de copii cu dizabilităţi ar putea să nu meargă la şcoală, în data de 1 septembrie. Asta pentru că sediul, în care autorităţile au decis să le deschidă o instituţie de învăţământ, este ocupat de un ONG. Autorităţile locale au alocat 2,2 milioane de lei pentru reparaţie, dar nu pot face nimic din cauza arendaşilor. 

Reprezentaţii unui ONG, în conflict cu Direcţia Educaţie

Cei aproape 100 de copii au frecventat şcoala numărul 6, cu sediul în liceul "Miguel de Cervantes" din Capitală. Acum ei trebuie să se mute, deoarece în liceu nu mai este spaţiu necesar.

"Din 2013, la etajul trei al şcolii îşi fac studiile şi 120 de copii din liceul Miguel de Cervantes, astfel, copii cu nevoi speciale nu pot conveţui cu aceşti copii. Aici nu are loc nici o socializare, chiar dimpotrivă sunt lezate drepturile copiilor cu nevoi speciale", a spus directoarea şcolii auxiliare NR.6, Svetlana Danileco.

Autorităţile locale au decis să deschidă pentru aceşti elevi o şcoală în clădirea grădiniţei numărul 50 din Chişinău.

"În ceea ce priveşte reabilitarea teritoriului, pentru că vedeţi că teritoriul este într-o stare jalnică, inclusiv amenajarea gardului amenajarea unui teren de sport", a afirmat şeful interimar Direcţia Educaţie, sectorul Râşcani, Andrei Păvăloi.

Chiar dacă s-au alocat bani, lucrările de renovare nu pot începe. În anul 2001, Asociaţia "Ecoul Cernobîlului" a arendat această clădire şi a deschis aici un centru pentru copiii, părinţii cărora au avut de suferit în urma accidentului nuclear. Contractul de arendare a expirat, iar reprezentanţii Asociaţiei refuză să părăsească clădirea. Asta chiar dacă autoritatea locală i-a acţionat în judecată, iar Curtea Supremă de Justiţie i-a dat câştig de cauză primariei.

"Avem centru de reabilitare şi integrare în câmpul muncii a tinerilor cu dizabilităţi, care sunt cei mai delăsaţi dintre toţi", a spus președinta fundației, "Ecoul Cernobîlului", Natalia Hasan.

Totuşi, locuitorii din preajmă afirmă că sediul este aproape mereu închis.

"După toate senzaţiile este în genere închisă, nu am văzut nici o persoană, aşa a fost o manifestaţie de deschidere, dar la general stă închis"

"Nu văd pe nimeni aici, poate uneori. Dar atâta timp cât sunt aici pe nimeni nu am văzut."

"Ea este de mult aşa, de când s-a închis grădiniţa, mai era aici ceva se făcuse. -Cât de des vedeţi oameni aici? -Chiar nu văd pe nimeni. De câte ori trec pe aici nu văd pe nimen"

Responsabilii din cadrul Direcţiei de Învăţământ au cerut instanţei evacuarea forţată a ONG-ului. În data de 21 august, va avea loc o primă şedinţă de judecată în acest sens.

Sursa: publika.md