Tatăl şi fiul: 10 activităţi pentru bărbaţii adevăraţi

Tatăl şi fiul: 10 activităţi pentru bărbaţii adevăraţi

-
//
31.05.2016

În familia modernă este greu să ne imaginăm o delimitare clară a obligaţiilor în bărbăteşti şi femeieşti. Unicul lucru pe care nu poate să îl facă bărbatul este să alăpteze la sân, toate celelalte: culcatul, băiţa, cititul poveştilor şi ajutorul la teme, nu depind de sex. Cu toate acestea, unele abilităţi sunt inerent bărbăteşti, şi este de la sine înţeles că tatăl este cel care trebuie să îşi înveţe băiatul să arunce mingea, să înoate, să bată cuie, să lege cravata, să se radă, să schimbe roata la maşină…

Tatăl şi fiul: 10 activităţi pentru bărbaţii adevăraţi

Natura a făcut în aşa fel încât bărbaţii să îşi înveţe fiii, prin exemplul propriu, să fie independenţi, să se bazeze pe forţele proprii, să aibă grijă şi să apere pe cei care au nevoie de ajutor, dar şi să găsească ieşiri din diverse situaţii de viaţă. Tocmai de aceea timpul petrecut împreună de tată şi fiu este atât de important şi este foarte bine dacă bărbatul este implicat în îngrijirea şi educarea copilului chiar de la naştere, nu se teme să rămână singur cu micuţul şi să împartă cu el interesele sale. Printre multitudinea de activităţi comune am evidenţiat 10, care pot contribui la menţinerea relaţiilor de bună prietenie între tată şi fiu.

Pregătirea bucatelor

Deşi în majoritatea familiilor femeia este cea responsabilă de gătit, taţii, rămânând singuri cu micuţii la bucătărie, reuşesc să facă bucate gustoase din mai nimic: şi o omletă genială, şi o salată din roşii şi castraveţi cu un dressing atât de neobişnuit încât îţi vine să te lingi pe degete. Orice bărbat trebuie să ştie să pregătească un terci de ovăz la micul dejun, paste cu roşii şi usturoi, cartofi copţi şi o supă. Atunci când copilul creşte un pic şi poate avea grijă la foc şi obiectele fierbinţi, luaţi-l ca asistent la pregătirea pilafului şi învăţaţi-l să folosească grilul: să prăjească peşte, carne şi legume la foc deschis. Cele câteva feluri puţin complicate, pe care tata îl va învăţa pe băiat în copilărie şi tinereţe, îi vor permite să se simtă un master-chef în căminul studenţesc, dar şi atunci când îşi va crea propria familie.

Odihnă activă în sânul naturii

În afara oraşului timpul se opreşte şi nimic nu ne sustrage de la activităţile în doi. Puteţi conversa şi face lucruri de care răspund, de obicei bărbaţii: instalarea cortului, aprinderea focului, pescuitul. La natură copilul va învăţa multe chestii utile: cum să deosebească ciupercile comestibile de cele otrăvitoare, care sunt lemnele cele mai potrivite pentru foc, cum să se orienteze cu ajutorul busolei. Câte abilităţi pot fi dezvoltate la copil în timpul unor excursii pe malul lacului, câte impresii şi emoţii pot fi adunate după pescuit, o supă de peşte gustoasă, precum şi de la un foc aprins cu ajutorul lupei, al unei raze de soare şi ierburilor uscate. 

Tatăl şi fiul: 10 activităţi pentru bărbaţii adevăraţi

Excursii rutiere

Băieţilor le place să călătorească, iar drumurile în doi, ca şi aventurile comune, apropie oamenii. Nu este obligatoriu să plecaţi foarte departe în căutarea aventurilor, puteţi merge la un râu din apropiere, pentru a arunca pietre, puteţi învăţa băiatul să citească hărţile rutiere, şi să nu se bazeze exclusiv pe sfaturile GPS-ului, puteţi lua cu dumneavoastră un termos cu ceai şi tartine şi să staţi pe malul apei, liniştit şi fără grabă. Atunci când băieţii revin dintr-o plimbare în comun, cei de acasă se miră întotdeauna câte i s-au întâmplat în timpul celor două ore cât a lipsit. Devine foarte clar: viaţa bărbaţilor este extrem de palpitantă.

Discuţiile despre orice pe lume

Copiii se bucură mult atunci când adulţii discută şi se joacă cu ei, fără să se sustragă la alte lucruri. Începând cu o anumită vârstă, mamele înţeleg că nu sunt mereu în stare să susţină un dialog cu fiii lor privind etapele Formulei 1 sau noile construcţii în „Minecraft”. În schimb taţii discută cu plăcere şi cu multă seriozitate tipurile de maşini, aventurile cavalerilor Jedi sau deosebirile dintre rotopercutor şi perforator, îşi povestesc diferite istorii, pun întrebări, glumesc, visează şi acestea sunt unele dintre cele mai frumoase momente din copilăria băieţilor.

Frecventarea evenimentelor sportive

Cine altcineva să îl înveţe pe băiat spiritul de echipă şi entuziasmul fanilor pe tribunele stadionului? Sau să îmbrace un tricou cu numele echipei favorite şi să strige cuvinte de susţinere în timpul translării meciului la televizor. După un meci de fotbal sau de hochei, tatăl şi fiul vor avea întotdeauna teme de discuţie şi emoţii pe care să le trăiască împreună.

Tatăl şi fiul: 10 activităţi pentru bărbaţii adevăraţi

Treburile casnice

Pentru ca băieţii să înţeleagă cum se administrează o casă, începeţi cu simpla implicare a copiilor în treburile casnice. Lăsaţi-l să ţină lanterna când citiţi indicii contoarelor de apă, să vă dea sculele necesare, să meargă cu dumneavoastră la magazinul de materiale de construcţie şi să participe la alegerea diferitor vopsele şi instrumente. Explicaţi-i ce faceţi când curăţaţi scurgerea chiuvetei, cereţi-i ajutorul: să ţină, să vă aducă, să măsoare. Multe astfel de lucruri se reţin mai uşor, iar mâinile tânărului ţin minte ce au făcut mânuţele copilului.

 Jocurile gălăgioase

Trânta, alergatul, săritul, construitul de cetăţi din gheaţă şi zăpadă, aruncatul cu bulgări de zăpadă, demonstrarea diferitor trucuri – băieţii pur şi simplu adoră astfel de lucruri. Şi nu are nici o importanţă câţi ani are cel mare – 25 sau 40. Jucându-se de-a ascunselea şi de-a prinsa, măsurându-şi forţele şi imitând zborul a două avioane, taţii revin la vârsta băieţilor. Distracţia, spiritul de competiție şi de echipă unesc părinţii şi copiii, producându-le multă plăcere.

Genurile active de sport

Bicicleta şi rolele, schiurile şi patinele, barele fixe şi gimnastica dinamică – mamele pur şi simplu nu au suficiente forţe pentru anumite activităţi, de aceea tăticii sunt cei chemaţi să participe la educarea fizică a băieţilor: gimnastică şi ridicat la bară, antrenamente sportive şi călire, precum şi participare la competiţii în diverse genuri de sport. Chiar din cea mai fragedă copilărie puteţi pune un scaun de copii pe bicicleta de adulţi şi lăsa băieţii să se plimbe în doi, pentru ca micuţul să se obișnuiască cu timpul petrecut activ, să copieze acţiunile tatălui, iar mai târziu să folosească cu plăcere propriile biciclete.

Treburile automobilistice şi de garaj

Majoritatea băieţilor adoră maşinile, iar unii dintre ei încep să se intereseze din copilărie de construcţia automobilului tatălui: ce repară, unde toarnă uleiul şi antigelul, cum spală maşina, când schimbă cauciucurile. Dacă luaţi băiatul cu dumneavoastră în garaj sau service-ul auto, povestiţi-i printre altele despre bazele îngrijirii maşinii, comentaţi semnele şi regulile de circulaţie în timpul călătoriei. Aceasta va fi un început natural pentru o atitudine serioasă faţă de transport şi şofat şi va fi de folos mai târziu, când fiul adult va urca la volan, pentru că multe abilităţi le va avea dezvoltate din copilărie.

Tatăl şi fiul: 10 activităţi pentru bărbaţii adevăraţi

Meşteritul

Abilităţile de a construi o casă sau a amenaja terenul aferent se dezvoltă treptat, din înţelegerea cum funcţionează cele mai simple lucruri. Băieţii adoră să construiasă şi să meşterească, le place să se joace cu sculele şi instrumentele de construcţie, să facă şi să desfacă diverse mecanisme. Începeţi cu o căsuţă pentru păsări, strângeţi împreună un model de avion sau o căsuţă de grădină pentru copii. Aceasta îl va învăţa pe copil să mânuiască ciocanul şi cuiele, dar şi îi va dezvolta spiritul de echipă, de cooperare, de atenţie, capacitatea de a duce lucrurile la bun sfârşit atât sub supravegherea adulţilor, cât şi independent.

De fapt, nu este atât de important ceea ce uneşte tatăl şi fiul: aceasta depinde întotdeauna de caractere şi pasiuni. Sigur este însă că relaţiile de încredere şi contactul strâns dintre tată şi băiat nu sunt posibile fără o comunicare frecventă, timp de calitate petrecut împreună şi discuţii. Deseori contactul poate fi stabilit doar dacă taţii împărtăşesc pasiunile fiilor. Poate fi vorba despre strategiile informatice sau jocurile de masă, lansarea elicopterelor teleghidate sau sportul, pescuitul sau colecţionatul. Ideea de bază este că activităţile comune reprezintă timp şi impresii pe care le împărtăşesc doi oameni, devenind mai apropiaţi: tatăl şi fiul.

Sursa