Tatăl nu poate să țină locul unei mame, nu poate să alăpteze și, bineînțeles, să se trezească în timpul nopții să vadă ce face copilul… Însă orice mamă va spune că, fără sprijinul soțului, i-ar fi cu mult mai greu. Ce ajutor așteptăm de la soți și ce suntem în drept să așteptăm?
Tatăl face parte din categoria celor care mai bine repară motorul mașinii sau întocmesc raportul semestrial decât să schimbe scutecul? Perfect! Fiecare trebuie să se ocupe de ceea ce îi iese mai bine. Familia e ca o orchestră: fiecărui instrument îi revine o anumită parte, astfel că nu poți face o vioară să cânte ca un trombon. Dacă soțul este cel care asigură familia, ar trebuie să înțelegeți că are puțin timp pentru comunicarea cu copilul. E important ca măcar în zilele libere să găsească timp pentru a acorda atenția și grija cuvenită familiei. Bărbații pot să se revolte: „Când să ne mai odihnim?” Odihna mai înseamnă și bucuria de a comunica cu cei apropiați, jocuri dinamice și plimbări cu copii sau prânzul împreună.
Totul la timp său
Cu cât micuțul crește, cu atât mai mult se schimbă cerințele sale față de comunicarea cu adulții, iar împreună cu ele și obligațiile părinților. Dacă un copil de trei luni își percepe tata ca pe o dădacă suplimentară, apoi pentru un copil de 4 tatăl este și prieten de joacă, și protector sau un mentor care îl învăță să joace fotbal. psihologi au observat că acei micuți care efectuează împreună cu tata exerciții fizice sau se joacă activ, controlează mai bine mișcările, găsesc mai ușor limbă comună cu semenii și cresc mult mai liniștiți.
Care sunt obligațiile tatălui în funcție de vârsta copilului?
De la naștere până la 1 an
Să ajute la scăldat. Probabil că micuțului dumneavoastră îi place să se bălăcească în apă, așa că, cu plăcere, se va juca cu tatăl în apă.
Să-l însoțească la culcare. Dacă, pentru a adormi, copilul nu are nevoie să fie pus la sân, ritualul înainte de culcare poate fi îndeplinit de tată. Cu atât mai mult, micuții culcați de tați se simt mult mai protejați.
Să meargă la cumpărături. Nașterea unui urmaș este un motiv excelent de a-l învăța pe bărbat să facă cumpărături. Atunci când îl trimiteți la magazin, aveți grijă să-i dați o listă foarte minuțioasă și exactă cu ce trebuie să cumpere.
De la 1 la 2 ani
Să se plimbe cu micuțul. Nu există o imagine mai emoționantă decât un tată cu căruțul. Pentru mamă ar fi un respiro pentru a-și acorda atenție.
Să meargă cu acesta la policlinică. Anume taților le reușește să-și înveselească micuții și să le distragă atenția de procedurile medicale.
De la 2 la 3 ani
Să-i citească povești, să-i povestească istorii hazliii. Orice ar alege tatăl pentru povestea de seară: „Găina porumbacă” sau o povestire a filmului Bond, atenția copilului este garantată.
Combinați piese de puzzle și îmbinați piesele unui set deconstrucție. La această vârstă, copiii sunt mai asidui și pot sta mai mult timp locului – ce-i drept nu mai mult de 15-20 minute.
Faceți-i o surpriză mamei. Desenați-i o felicitare, efectuați din plastilină un hipopotam, faceți niște tartine elegante – ocupații ce îi ajută pe copii și părinți să se cunoască mai bine.
De la 3 la 5 ani
Să-l învățați să-și exprime corect opinia proprie. La această vârstă copilul învață să comunice, să-și obțină un loc într-un colectiv. Acum e important să-l învățați să-și impună ideea nu prin bătaie sau strigăte, dar frumos și cu amabilitate.
Să-l înveți să numere, să citească, să scrie, să rezolve rebusuri. Micuțul deja poate să realizeze acestea și să îndeplinească scurte teme de acasă (10-15 minute pentru fiecare obiect) de aceea exersați în fiecare zi.