Există o categorie aparte de tătici – taţii-eroi. Unii salvează lumea (şi pe copiilor lor), iar alţii îndură diverse lipsuri pentru fericirea familiei. Taţii din filme le arată taţilor reali cum să devină mai buni, iar copiilor – cu ce greutăţi se confruntă părinţii. După vizionarea unor astfel de filme vrei să îţi îmbrăţişezi familia şi să apreciezi fiecare clipă petrecută cu cei dragi.
Sfârşitul lumii (Armageddon)
Cel mai bun specialist în foraje, cel mai bun detonator de asteroizi şi cel mai bun tată din lume. Eroul lui Bruce Willis se jertfeşte pe sine, în schimb salvează umanitatea şi pe logodnicul unicei sale fiice. Toţi taţii de fete vor vărsa o lacrimă la scena despărţirii dintre Garry şi Grace. Chiar şi cei la fel de duri ca Bruce Willis.
Citat: Am promis fiicei să mă întorc.
Războiul lumilor (The War of the Worlds)
Acea situaţie când ai rămas singur cu copii, fosta nevastă a plecat cu noul ei soţ, iar în acest timp planeta a fost cucerită de marțieni. Ghinionistul tată îşi adună toate forţele şi într-un sfârşit reuşeşte să îşi ducă copiii la locul de destinaţie. Momentul în care Tom Cruise leagă ochii Dakotei Fanning, pentru ca acesteia să nu îi fie frică, este unul dintre cele mai emoţionante din toată istoria cinematografiei.
Citat:
- Cum crezi, ce face mama acum?
- Ea ne aşteaptă la Boston. Şi, desigur, nu doarme – îşi face griji pentru tine. Stă în bucătăria bunicii şi face un ceai oribil. Ca de obicei.
În căutarea fericirii (The Pursuit of Happyness)
O istorie despre un tată care ar face orice ca fiul său să fie fericit. Chris Gardner este un adevărat ghinionist: soţia sa, sătulă de greutăţile financiare permanente, îl părăseşte împreună cu fiul, mutându-se la New York în cutarea unei vieţi mai bune. Celor doi nu le rămâne altceva de făcut decât să hoinărească prin San Francisco în căutarea unei case şi a unui serviciu. Chris depăşeşte o serie de greutăţi, dar într-un final găseşte fericirea mult aşteptată.
Citat: Fiule, nu permite nimănui să îţi spună că tu nu poţi face un anumit lucru! Nici măcar mie! Bine?!
Tata (Папа)
Eroul principal, Abram Şvarţ, îşi vede sensul vieţii în fiul David, un violonist talentat. Tatăl visează la săli enorme, în care fiul său este ovaţionat, şi încearcă prin orice metode să câştige bani pentru ca fiul să poată pleca din localitatea de provincie din Ucraina în care s-a născut. Iar atunci când Dodik devine cel mai bun elev al Conservatorului din capitală, tot ce îşi doreşte tatăl este să îşi vadă copilul în minutele de glorie.
Citat: Când eram ca tine, tatăl meu vindea mănuşi şi am călătorit prin mii de localităţi, şi în fiecare dintre ele exista un om cu adevărat evlavios.
Viaţa e frumoasă (La Vita è bella)
Pentru a-şi salva viaţa fiului în ghetoul nazist, tatăl îi explică tot ce se întâmplă ca pe un joc, în care premiul mare este un tanc. Pentru a primi acest premiu trebuie să acumulezi 1000 de puncte, care se acordă pentru respectarea regulilor: era interzis să treci prin faţa soldaţilor, să plângi, să te plângi şi să ceri de mâncare. Băiatul îşi crede tatăl, că, în pofida durerii şi a morţii din jur, totul este doar un joc.
Citat: Noi ne vom preface răi, vom ţipa la voi. Cine se va speria, va pierde puncte. Pierdeţi puncte în trei cazuri: 1 – dacă începeţi a plânge, 2 – dacă vreţi la mama, 3 – dacă vreţi să mâncaţi. Şi nu cereţi de la noi caramele, le-am mâncat pe toate. Eu personal am mâncat 20 de bucăţi! (aşa traduce din germană ordinele ofiţerului nazist).
Naşul (The Godfather)
Această saga criminală despre mafia italiană este şi o poveste despre forţa legăturilor de rudenie şi dragostea faţă de copii. Pe Vito Carleone l-a supărat nu atât faptul că o anumită persoană nu îl invita la cafea şi nu îşi dorea prietenia lui, cât că această persoană a venit să îi ceară să îi omoare duşmanii în ziua nunţii fiicei sale. Morala filmului e următoarea: mergând la nunta fiicei gangster, nu vă miraţi de supărarea acestuia.
Citat: Bărbatul care nu petrece timp cu familia sa nu va deveni niciodată un bărbat adevărat.
Eu sunt Sam (I Am Sam)
Unul dintre cei mai buni taţi din istoria cinematografului mondial. Sean Penn joacă un bărbat cu retard mintal, care luptă pentru a păstra custodia fiicei sale de şapte ani, Lucy. Fata îl întrece pe tatăl său în dezvoltare, dar aceasta nu îl opreşte pe Sam să se opună serviciilor sociale şi bolii sale în lupta pentru fiică.
Citat:
- Папа, божьи коровки – только девочки или есть ещё мальчики? И если есть, как они называются?
- Есть. «Битлз».
Pumni de oţel (Real Steel)
Cum să procedezi dacă faci cunoştinţă cu fiul tău cu mult timp după naşterea lui, iar acesta este deja destul de independent şi nu îţi acceptă autoritatea? Răspunsul îl oferă filmul „Pumni de oţel”: mergeţi cu fiul la un meci, arătaţi-i un robot teleghidat şi trataţi-l ca pe un adult. Într-un final genele vor câştiga şi veţi auzi multaşteptata adresare „tată”.
Citat:
- De unde ştii japoneză?
- Din jocurile video.
Interstellar
S-ar părea că nu te poţi numi cel mai bun tată dacă îţi laşi copiii în grija bunicului şi pleci în cosmos pentru a salva umanitatea. Însă problema nu este că salvarea planetei e mai importantă decât copii, ci în ceea ce faci pentru siguranţa lor. Cooper şi Murphy este o dovadă că dragostea străbate orice distanţe, atât în timp, cât şi în spaţiu.
Citat: Părinţii devin fantomele viitorului copiilor lor.
Un tătic grozav (Big Daddy)
Dacă micuţii ar putea să îşi aleagă părinţii, tot şi-ar fi dorit ca tată să le fie Sanny, un tânăr de treizeci de ani. Şi asta pentru că el le permite să facă orice: să mănânce ketch-up, să scuipe, să meargă pe stradă în echipament de înot, să nu doarmă, să nu se spele pe mâini şi să nu strângă patul. Atunci când o persoană care nu a reuşit să se maturizeze adoptă un băieţel, ia naştere cea mai nostimă familie, un mic circ, pe arena căruia evoluează un tătic grozav.
Citat: În fiecare luni merg în parc să privesc căzăturile celor care se plimbă pe role. Ţi se pare interesant?