Cea mai bună susţinere pentru o mamă care alăptează este familia ei. Dacă bărbatul îşi susţine soţia, probabilitatea că ea va reuşi să alăpteze copilul este mult mai mare. Iată câteva motive de ce bărbatul ar trebuie să îşi susţină soţia în decizia de a alăpta natural.
1. Somn de noapte liniştit
În cazul alăptării artificiale, copilul trebuie hrănit cu lapte praf de câteva ori pe noapte. De cele mai multe ori, mama şi tata pregătesc amestecul pe rând. Iar aceasta înseamnă că tatăl trebuie să se trezească de câteva ori. În cazul alăptării naturale, ori de câte ori micuţul se trezeşte, mama îl pune la sân şi rezolvă problema. El suge puţin şi adoarme liniştit. Iar tata poate dormi mai departe.
2. Timp pentru odihnă
Alăptarea copilului este o responsabilitate a femeii. Nou-născutul petrece la sân cea mai mare parte a timpului. Cât timp mama hrăneşte la sân, tata se poate odihni. Dacă soţia nu alăptează la sân, tata trebuie să pregătească laptele, să îl încălzească… Iar atunci hrănirea copilului se transformă într-o responsabilitate comună. Unor bărbaţi le place să hrănească copilul cu biberonul. Însă el poate petrece timp cu micuţul şi în timpul băiţei, jocurilor, plimbărilor.
3. Economie pentru bugetul familie
Preţul unei cutii de lapte praf pentru nou-născuţi este de 100-150 lei pentru 350 g. Aceasta este suficientă pentru aproximativ 3 litri de amestec. Ţinând cont de necesităţile nou-născuţilor, o cutie este suficientă pentru 5-6 zile. Doar în primele şase luni copilul va avea nevoie de aproximativ 35 de cutii. Nu este nevoie de multă matematică pentru a ne da seama că, în jumătate de an, cheltuielile se ridică la 3500-5250 lei. Iar copilul trebuie să fie hrănit cu suplimente de lapte până la 1 an.
Pe lângă laptele praf, va trebui să cumpăraţi biberoane, tetine şi alte obiecte suplimentare. Iar alăptatul la sân este gratis. Oare nu este mai bine să investiţi aceşti bani, de exemplu, într-o călătorie pentru toată familia?
4. Siluetă frumoasă
Greutatea pe care o acumulează femeia în timpul sarcinii este o rezervă pentru „zile negre” – dacă după naştere aceasta nu va putea să se alimenteze bine!? Pentru producerea laptelui matern este nevoie de 500 de calorii suplimentare pe zi. Datorită alăptării naturale, femeia îşi recapătă greutatea, cu condiţia că se alimentează adecvat şi face eforturi fizice moderate.
5. Sănătatea femeii
Alăptarea naturală este cea mai bună profilaxie a apariţiei diverselor neoformaţiuni ale glandelor mamare. Renunţarea la alăptarea la sân creşte riscul bolilor specifice femeilor.
6. Sănătatea copilului
Alăptarea artificială sporeşte riscul constipaţiilor, al alergiilor. Laptele praf nu contribuie la formarea sistemului imunitar şi la protejarea împotriva viruşilor, bacteriilor şi infecţiilor intestinale.
Laptele matern asigură protecţie nu doar la momentul consumului, ci şi pune fundamentul sănătăţii pentru mulţi ani înainte. Un copil sănătos este un lucru bun şi plăcut în sine. Însă pentru capul familiei este util să pună accent pe bugetul familiei. Iată un alt articol de cheltuieli unde alăptarea naturală economiseşte bani.
7. Posibilităţi de contracepţie
Femeia care alăptează la sân practic nu poate rămâne însărcinată până la jumătate de an. Până la un an poate, dar se întâmplă acest lucru destul de rar. Organismul femeii se odihneşte de funcţia de reproducere. La contracepţie trebuie totuşi să vă gândiţi, dacă nu sunteţi gata pentru încă un urmaş. Însă în perioada de alăptare la sân, această grijă este mult mai puţin pronunţată.
8. Călătorii
O familie cu un copil alăptat la sân are libertate de mişcare. Alimentaţia pentru micuţ este întotdeauna echilibrată, perfectă pentru el, dându-i energie, putere, linişte şi odihnă. Este caldă şi curată. Puteţi merge la munte, la mare, zbura oriunde vă doriţi.
9. Liniştea vieţii de familie
Alăptatul la sân este o taină. În acest moment femeia devine calmă, liniştită, relaxată, împăcată cu sine. Şi copilul este perfect fericit. Tata poate urmări acest proces magic sau poate mângâia copilaşul. Timpul petrecut împreună întăreşte relaţiile dintre toţi membrii familiei.
10. Frumuseţe
Alăptarea la sân este un proces natural. El pune în valoare feminitatea. O mămică tânără alăptând este un tablou foarte frumos – ea este tandră, gingaşă, apropiată.
Dorim tuturor tăticilor să găsească cuvintele potrivite pentru a-şi susţine soţiile!