Odată cu venirea weekend-ului, părinții încearcă să găsească activități interesante și se întreabă ce ar putea vizita împreună cu copilul, astfel încât să fie captivant, informativ și distractiv. Vizitând muzeele și alte instituții culturale din capitală, copilul va putea păstra amintiri pentru o viață și își va cunoaște mai bine orașul în care locuiește. Aceste experiențe lasă o amprentă frumoasă asupra imaginației micuțului tău,

mamaplus

În orașul Chișinău există locuri frumoase, unde poți petrece frumos timpul împreună cu copiii. În articolul de față găsești mai multe locații care vor fi pe placul adulților și copiilor. Ocazional, se organizează diverse evenimente tematice care sunt child friendly și se potrivesc perfect pentru timpul petrecut în familie.

MamaPlus.md a pregătit o listă cu cele mai interesante locuri din Chișinău pe care le puteți vizita împreună cu copiii.

Toate prețurile indicate mai jos sunt valabile la data publicării articolului: 29.10.2021

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

mamaplus

Este cel mai Vechi Muzeu din Republica Moldova. Fondat ca Muzeu Agricol, pe parcursul existenței sale şi-a lărgit treptat domeniul de activitate, creînd colecții ce reflectă istoria naturală, natura contemporană, evoluția societății umane şi cultura tradițională de pe teritoriul Basarabiei, iar mai târziu a Republicii Moldova. În prezent deține un patrimoniu de circa 135 mii de piese. A creat numeroase expoziții care au pus în valoare lumea animală şi vegetală, bogățiile naturale ale ținutului, au reflectat îndeletnicirile populației. Piese din colecțiile muzeului au fost prezentate la diferite expoziții organizate în multe țări din Europa, Asia, America şi Africa. Pe teritoriul muzeului se găseşte o Grădină Botanică, ce întruneşte cele mai răspândite specii de plante, arbori şi arbuşi de pe teritoriul Republicii Moldova. În cadrul Grădinii Botanice a fost organizat un Vivariu cu expoziții permanente de păsări rare, exotice şi decorative, reptile şi peşti.

Taxe de intrare:

  • intrare generală– 10 lei
  • elevi - 2 lei
  • studenți, pensionari, adulți cu dizabilități - 5 lei

Program:

  • 10.00 – 18.00 (aprilie-octombrie)
  • 10.00 – 17.00 (noiembrie-martie)
  • fiecare zi de luni – zi liberă
  • ultima zi de miercuri a fiecărei luni – zi sanitară

Numere de telefon: (+373) 022 244 002, 022 240 056
Adresa: Chișinău, str. M. Kogălniceanu, 82

Site
Facebook

Spectacole pentru copii la teatrul de pe strada Trandafirilor ”Iurie Harmelin”

mamaplus

Datorită regretatului fondator şi regizor–şef al teatrului, Iurii Harmelin, până la începutul anilor 1990 teatrul-studio de pe strada Trandafirilor era considerat una dintre cele mai "avangardiste" instituții teatrale din Republica Moldova. Teatrul a fost remarcat şi îndrăgit de spectatori datorită repertoriului original şi unor actori tineri și talentați. În repertoriul teatrului se regăsesc piese contemporane ale dramaturgilor ruşi și europeni. Toate spectacolele sunt în limba rusă.

Taxă de intrare: 100 lei
Numere de telefon: (+373) 022 769 855, 022 551 042
Adresa: Chișinău, str. Cuza-Vodă, 19/3

Site
Facebook

Distracție garantată la Selfie Museum Chișinău

mamaplus

Selfie Museum Chișinău este primul muzeu din Republica Moldova dedicat în exclusivitate fotografiilor SELFIE. Un loc unic de divertisment și experiență interactivă, unde aveți nevoie de un telefon, câțiva prieteni buni și buna dispoziție! Muzeul dispune de 18 variante de decor pentru fotografii impresionante. Un avion roz, o cameră cu iluzie optică sau un leagăn făcut dintr-o banană gigant sunt doar câteva dintre principalele puncte de atracție. Dacă adulții sunt preocupați de poze, copiii transformă cu uşurință locația într-un nou loc de joacă.

Taxe de intrare:

  • luni-vineri – 150 lei
  • weekend — 200 lei pentru o oră

Program: 12.00 – 21.00
Numere de telefon: (+373) 069 790 997, 069 080 111
Adresa: Chișinău, str. M. Eminescu, 55

Facebook

Grădina Botanică, complexul de sere și oranjeria

mamaplus

Grădina Botanică din Chișinău datează din anul 1950 și pune la dispoziția vizitatorilor săi peste 2700 de plante tropicale și subtropicale, cea mai mare colecție de suculenți din țară și colecția de cactuși. Oranjeria Grădinii Botanice adăposteşte exemplare ale familiei Cycadaceae, forme primitive în cadrul plantelor fanerogame actuale. Cea mai răspândită specie a genului este Cycas revoluta, originară din Japonia. Alături de aceasta, recunoaştem o altă specie de cicas - Cycas circinalis. Plantele sunt dioice (cu flori femele şi respectiv mascule, pe indivizi separați). Aspectul lor general este asemănător ferigilor arborescente: frunzele mari, penate, sunt aşezate în buchet, la vârful tulpinii neramificate.

Puteți vizita serele și oranjeria în orice perioadă a anului.

Program: 

  • Excursiile au loc zilnic (în afară de ziua de luni) de la 10:00 până la 16:00, inclusiv cu înscriere preliminară începînd cu luna aprilie până în noiembrie. Grupele nu vor depăşi 10 persoane.
  • Plimbările de sine stătător pe teritoriul Grădinei Botanice se permit între orele 9.00 - 20.00
  • Excursiile în complexul de sere se petrec în fiecare zi între orele 10.00 - 15.00 pe parcursul întregului an. Grupele nu vor depăşi 10-15 persoane.

Taxe de intrare:

  • Preşcolari pînă la 6 ani cu însoțitor şi pensionarii - 5 lei de persoană.
  • Elevi, studenți şi adulți în teren -10 lei de persoană
  • Elevi, studenți şi adulți în sere - 10 lei de persoană
  • Persoane străine (excursii ghidate) - 35 lei de persoană

Adresa: Chișinău, str. Grădina Botanică

Site

Muzeul Național de Istorie al Moldovei 

mamaplus

Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost fondat în anul 1983 și se numără printre cele mai importante instituții muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât și al prestigiului științific. Astăzi Muzeul Național de Istorie a Moldovei deține 348 619 piese de patrimoniu, a căror tipologie diversificată surprinde profilul Moldovei de-a lungul secolelor, din erele preistorice până în prezent, atestând habitatul uman, fapte, evenimente, portrete de personalități.

Taxe de intrare:

  • Expoziția permanentă: adulți - 10 lei; pensionari, adulți cu dizabilități medii / invaliditate de gradul III, studenți - 5 lei; elevi - 2 lei.

  • Expoziții temporare și Sala Tezaurului: adulți - 10 lei; studenți - 5 lei; elevi - 3 lei.

  • Taxa de ghidaj pentru un grup de la 5 până la 30 de persoane: adulți - 50 lei; studenți, elevi - 30 lei.
  • Ghidaj în limbi străine: adulți - 100 lei; studenți, elevi - 80 lei

Program:

  • 10.00 – 18.00 (aprilie-octombrie)
  • 10.00 – 17.00 (noiembrie-martie)
  • Muzeul este închis: în zilele de vineri, 1, 7 și 8 ianuarie, 8 martie, prima și a doua zi de Paște, Paștele Blajinilor, 1 mai, 27, 31 august și 25 decembrie.

Excursiile ghidate trebuie programate cu cel puțin 24 ore înainte, prin telefon (24-04-26). 

Informație suplimentară la numărul de telefon: + 373 (22) 24-43-25, 

Adresa: Chișinău, str. 31 august 1989, 121 A

Site
Facebook

Teatrul Republican de păpuși ”Licurici”

mamaplus

Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” este un centru cultural ce prezintă spectacole pentru toate vârstele. În Teatru activează cu succes două trupe – trupa de limbă română şi trupa de limbă rusă. Unele spectacole sunt traduse în limbile italiană, germană, spaniolă, franceză, poloneză, turcă. Lumea păpuşarilor e o lume frumoasă şi miraculoasă, cu oameni spirituali şi mărinimoşi, înzestrați cu harul creației şi pătrunşi de sentimentul sublim, atât de necesar oamenilor de teatru, sentimentul solidarității de breaslă.

Taxa de intrare: 50 de lei
Program: de la 09.00 până la 14.00

Telefon: (+373) 022 24 51 66
Adresa: Chișinău, str. 31 august 1989, 121

Site
Facebook

Muzeul frumuseții Viorica Beauty Museum

mamaplus

Muzeul Frumuseții Viorica punctează o nouă destinație turistică pe harta Chișinăului. Într-o mică, dar foarte interesantă expoziție, veți găsi mostre de produse lansate în diferite perioade de activitate a fabricii Viorica, file de istorie, portretele perosnalităților care au avut un impact semnificativ asupra dezvoltării industriei de parfumerie și cosmetică din Moldova, echipamente și dispozitive de epocă, care au fost utilizate în procesul de producție încă de la înființarea companiei în 1989. Muzeul Frumuseții oferă programe interactive pentru adulți și copii, în timpul cărora vizitatorii vor putea să-și testeze abilitățile în fabricarea cosmeticelor făcute manual și subtilitățile artei de a distinge diferite parfumuri și arome. Totodată, copiii pot participa și la workshopuri de preparare a produselor cosmetice pe care le pot aduce în dar mamelor.

Taxe:

  • workshop pentru copiii de la 5 ani - 100 ani
  • workshop laboratorul aromelor esențiale – 200 lei
  • workshop laboratorul parfumeric – 250 lei

Telefon: +373 68 044 773
Adresa: Chișinău, str. Mesager, 1

Site
Facebook

Casa-muzeu ”A. Pușkin” 

mamaplus

Muzeul a fost inaugurat în anul 1948 în casa negustorului Naumov. În cele 4 săli expoziționale se regăsesc materiale dedicate operei şi activității poetului rus Alexandr Pușkin. În curte se află şi casa memorială în care a locuit Pușkin, căreia i s-a restabilit aspectul exterior şi interior de la începutul secolului XIX. Monumentul de arhitectură de valoare națională, inclus în Registrul de monumente de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, este o casă cu o structură tradițională, alcătuită din trei camere, aflate de o parte şi alta a unei tinzi centrale. Mulți din vizitatorii muzeului rămân plăcut surprinși de stilul architectural exterior dar și cel din interior.

Taxe de intrare:

  • adulți - 10 lei
  • copii – 5 lei

Program: zilnic, de la 10.00 - până la 16.00. Zi liberă - luni.

Telefon: (+373) 022 294 138
Adresa: Chișinău, str. Anton Pann, 19.

Site
Facebook

Muzeul Național de Artă al Moldovei

mamaplus

Muzeul Național de Artă al Moldovei este singura instituție de acest profil din Republica Moldova. Acesta a fost fondat de către Alexandru Plămădeală și Auguste Baillayre în anul 1939. Actualmente, patrimoniul muzeului numără peste 39.000 de opere, care reflectă dezvoltarea artelor plastice din sec. XV-XXI. În muzeu permanent funcționează expoziții de artă europeană, rusă și orientală.

Taxe de intrare:

  • adulți - 10 lei
  • studenți și pensionari - 5 lei
  • elevi - 2 lei
  • gratuit: ultima zi de duminică a fiecărei luni, preșcolari până la vârsta de 7 ani.

Program: 10.00 – 18.00, luni - zi liberă

Telefon: +373 022 241 312
Adresa: Chișinău, str. 31 august, 1989, 115

Site
Facebook

Teatrul Național Dramatic Rus „Anton Cehov”

mamaplus

Teatrul Dramatic Rus de Stat „A.P.Cehov” a fost înființat în anul 1934 la Tiraspol și mai târziu, în anul 1944 și-a continuat activitatea la Chișinău. În teatru au fost montate numeroase piese din dramaturgia clasică rusă, universală și autohtonă.

Taxa de intrare: 80-200 lei
Telefon: (+373) 022 22 33 62
Adresa: Chișinău, str. V. Pârcălab, 75

Site
Facebook

Vivariul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală

mamaplus

Pe teritoriul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a Moldovei se găsește un mic colțișor cu tot felul de viețuitoare. Vivariumul e locul unde poți întâlni cele mai gălăgioase păsări, pitoni, dar și struți aduși din Australia. E o grădină necunoscută de mulți, însă aceasta întâmpină vizitatori din 2007. În spațiul închis al Vivariului pot fi găsite reptile, papagali ondulați, hulubi basarabeni, cacadu, peștișori, iar în aer liber este o minigrădină botanică și o minigrădină zoologică. Printre altele, anume această grădină botanică este prima de acest fel din orașul nostru. Copacii din ea au fost sădiți de însuși Alexandru Bernardazzi. Grădina este populată de lebede, rațe mandarine, gâscani, struți, păuni, ulii, hulubi. În total, colecția grădinii numără mai bine de 130 de tipuri de plante și mai multe de 60 de tipuri de animale, reptile și păsări.

Program: 11.00 – 17.00, zile libere – luni, marți
Telefon: (+373) 022 241 020
Adresa: Chișinău, str. Maria Cebotari, 7

Facebook

Muzeul de Științe ale Naturii din cadrul Universității de Stat 

mamaplus

Muzeul dispune de zeci de mii de exemplare, unice în Moldova, poate chiar râvnite de multe alte muzee din lume. Istoria acestui colț de natură a început în anul 1952, atunci când studenții şi profesorii Facultății de Biologie, secția Zoologie, au mers într-o expediție pe insula Sahalin. De acolo au adus primele exemplare, pe care le-au făcut cadou universității. Pornind de la ungheraşul unde au fost expuse, s-a format Muzeul de Ştiințe Naturale al Universității de Stat din Moldova.

Toate exponatele acestui muzeu provin din donații. Cea mai mare colecție a fost oferită de UNESCO şi reprezintă peste 100 de păsări din Antarctida. Peşti piranha, scheletul unei balene albastre de 28 metri, maxilarul unui caşalot, o scoică-gigant, calmari, sepia, caracatițe, pinguini, broaşte țestoase, un pui de rechin gigantic, un pui nou născut de balenă, un schelet de orcă ucigătoare, animale de stepă, şerpi şi o mulțime de specii de păsări, care alcătuiesc un tablou impresionant. Din Ascania-Nova au fost aduși struți, care au murit din cauza substanțelor chimice, cu care au fost stropite câmpiile învecinate.

Excursiile se organizează doar cu programare prealabilă pentru grupuri nu mai mari de 10 persoane (în perioada pandemiei).

Program:

  • în perioada pandemiei 08.00 – 13.00 de luni până vineri
  • sâmbătă - zi sanitară 
  • duminică - zi liberă

Telefon: (+373) 067 560 402
Adresa: Chișinău, str. Kogâlniceanu, 58 (intrarea din curte, pe str. Bănulescu Bodoni)

Tur virtual

Facebook