Ce analize sunt necesare înainte de a planifica o sarcină și unde le puteți face?

Interviu cu Ala Spinei. Laboratoarele existente în Chișinău.

Ne pregătim minuțios și responsabil de fiecare eveniment major din viața noastră, fie că este vorba despre balul de absolvire, un jubileu sau nuntă. De menționat că sarcina este un eveniment la fel de grandios, poate chiar cel mai important din viață. Pentru a lua tot ce este mai bun de la această perioadă, care nu poate fi cu nimic comparată, este de dorit să vă pregătiți corect înainte de a planifica o sarcină. Despre examinările și analizele care se impun la etapa de planificare, am discutat cu șefa secției pentru sănătate reproductivă din cadrul Centrului Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală pe lângă Centrul Mamei și Copilului, Ala Spinei.

Ce analize sunt necesare înainte de a planifica o sarcină și unde le puteți face? Doamna Ala, este oare obligatoriu pentru o femeie să facă o vizită medicului specialist înainte de sarcină, dacă cuplul nu prezintă probleme de sănătate?

- Este foarte mult de dorit, mai ales dacă vin la medic ambii, nu doar femeia. De exemplu, în cadrul Centrului nostru activează ginecologi și medici specialiști în andrologie – care se preocupă de funcțiile reproductive la bărbați. Ginecologii și andrologii lucrează în echipă, așa cum în fața cuplului este pus un scop comun – de a avea un copil, așa și în fața noastră este pusă o sarcină comună. Dacă există o problemă, o discutăm împreună, ne consultăm și luăm decizii pentru fiecare caz în parte. Uneori, și medicul specialist în ecografie face parte din echipă. De aceea, este foarte bine dacă soțul și soția merg la doctor împreună, ideal este dacă cei doi merg la aceeași clinică. În așa fel, specialiștii au posibilitatea să examineze situația sub toate aspectele. Mai mult decât atât, eu sunt încântată când vin la mine cupluri care încă nici nu au început viața or sexuală. Sunt puține asemenea cazuri, totuși, în ultimul an, în biroul meu am avut 5-6 cupluri de acest fel. Ei s-au interesat înainte de a începe viața sexuală cum să se protejeze, la ce să atragă atenția pentru ca pe viitor să nu apară probleme.

Ce analize sunt necesare înainte de a planifica o sarcină și unde le puteți face? Dacă cuplul planifică să conceapă un copil, ce analize trebuie să facă în mod obligatoriu?

- În primul rând, pacienții trebuie să verifice dacă nu suferă de infecții genitale, pentru ca să nu existe nici un fel de procese inflamatorii ale organelor, atât la bărbat cât și la femeie. Sunt importante analizele pentru depistarea virușilor, care sunt capabili să influențeze asupra sarcinii, iar în consecință, să genereze abateri în dezvoltarea normală a fătului. Există un grup special de infecții TORCH, care includ toxoplasma, rubeola, citomegalovirus și herpes. În caz de necesitate, se face analiza hormonală, de exemplu, dacă femeia prezintă tulburări ale ciclului menstrual, dacă există rețineri sau alte disfuncții. Este recomandată și examinarea ecografică, mai ales dacă nu a fost făcută niciodată, sau dacă există recomandări.

Ce analize sunt necesare înainte de a planifica o sarcină și unde le puteți face? În afară de analize, este nevoie de consultarea specialiștilor?

- Dacă există afecțiuni cronice, acest lucru este obligatoriu. De exemplu, dacă pacientul prezintă patologii renale sau ale sistemului cardiovascular, trebuie să existe concluzia specialistului precum că, la etapa actuală, sarcina nu este contraindicată. Adică una este dorința de a concepe un copil și alta este starea în care se află organismul. Posibil că la etapa actuală pacienta trebuie să se oprească, să se trateze sau să aștepte remisiunea bolii. În cazul în care femeia nu suferă de nimic, nu există necesitatea stringentă de a consulta toți specialiștii.

Ce analize sunt necesare înainte de a planifica o sarcină și unde le puteți face? Care pot fi consecințele dacă au fost neglijate analizele recomandate înainte de sarcină?

- Complicații în timpul sarcinii. Din păcate, la Centrul Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală, de multe ori, ajung cupluri care au pierdut o sarcină. De obicei, avortul spontan este provocat de viruși și infecții. Motiv poate fi și schimbările genetice. Noi începem examinarea pentru a determina cauzele, dar acest lucru se întâmplă, deja, după producerea tragediei. Dacă cuplul se adresa la timp după ajutor, situația putea fi evitată. Sindrom antifosfolipidic - un factor care poate duce la întreruperea sarcinii, la moartea fătului, de asemenea, poate fi depistat din timp prin analize. La etajul doi este amplasat centrul genetic unde facem analizele genetice în cazul în care cuplul are nevoie de așa ceva. Există momente care trebuie să fie excluse înainte de conceperea copilului.

Ce analize sunt necesare înainte de a planifica o sarcină și unde le puteți face?

Ce analize sunt necesare înainte de a planifica o sarcină și unde le puteți face? Dacă cuplul nu reușește să conceapă un copil, care termeni se includ în limitele normalului și când ar trebui să apeleze la consultarea specialiștilor în domeniu?

- Până nu demult se considera că termenul de 6 luni se încadrează în norme, acum termenul maxim este un an. Dacă niciunul dintre soți nu are probleme de sănătate, însă, timp de un an de zile nu reușesc să conceapă un copil având în vedere că duc o viață sexuală regulată, trebuie să se adreseze la medici. În acest caz, noi analizăm funcția reproductivă la femeie, verificăm fonul hormonal, ea trebuie să facă toate analizele menționate mai sus, de asemenea – ecografia. Concomitent, se stabilește fertilitatea bărbatului, în acest scop, se face spermograma. În unele cazuri, se face testul la compatibilitate, noi verificăm dacă partenerii sunt compatibili după factorul de col uterin. În dependență de problemele depistate, se prescrie tratament. De regulă, nu se impune regim staționar, tratamentul se face ambulatoriu. Dacă ne confruntăm cu o infecție, este foarte important ca soțul și soția să se trateze paralel, în cazul în care unul se tratează iar celălalt - nu, vorbim doar despre o pierdere de timp.

Ce analize sunt necesare înainte de a planifica o sarcină și unde le puteți face? Înainte de a face analizele ce se impun în perioada de planificare, trebuie cuplul să se pregătească cumva în mod special?

- Desigur, sunt particularități speciale. Doctorul care se ocupă de problemă și recomandă anumite analize, îi va avertiza despre acest lucru. De exemplu, înainte de a face spermograma, bărbatul nu trebuie să servească băuturi alcoolice, să fumeze două săptămâni. De asemenea, nu trebuie să ia antibiotice, cu 3-4 zile înainte să nu întrețină relații sexuale, să nu consume piperat, gras, sau produse foarte sărate. Doar în acest caz, rezultatele analizei vor fi veridice, respectiv, doar după o pregătire corespunzătoare rezultatele pot fi comparate cu normativele.

Ce analize sunt necesare înainte de a planifica o sarcină și unde le puteți face? Care este termenul considerat normal pentru planificarea sarcinii?

- Minimum 3 luni – noi oferim acest termen pentru pregătirea preconcepțională. În această perioadă, cuplul trebuie să se alimenteze corect, să-și fortifice organismul cu vitamine, să bea acid folic. Acest lucru se referă și la bărbați. Să nu bea, să nu fumeze, să nu se îmbolnăvească, în linii generale, să ducă un mod de viață sănătos.

Ce analize sunt necesare înainte de a planifica o sarcină și unde le puteți face?

După ce ne-am clarificat cu analizele care trebuie făcute în timpul planificării sarcinii , să vedem în continuare, unde putem face acest lucru. Prima și cea mai evidentă variantă este să vă adresați la medicul dumneavoastră de familie în policlinica de sector. În conformitate cu prevederile programul unic al asigurării medicale obligatorii, medicul vă va da îndreptare pentru o serie de analize obligatorii, pe care le veți putea face gratuit, de exemplu, analiza generală de sânge, analiza urinei, frotiu pentru stabilirea florei și altele. De asemenea, în dependență de indicații, pacienții primesc îndreptări pentru consultarea specialiștilor de profil, medicul stabilește dacă este sau nu necesară consultarea unui sau altui medic. O parte din analize pot fi făcute nemijlocit la policlinică, pentru examinări specifice s-ar putea să fie necesar să mergeți la alte laboratoare.

De asemenea, puteți face analizele, inclusiv, cele mai complicate la centrele medicale de stat și private din Chișinău. Ne-am interesat ce fel de servicii laboratoarele din Chișinău și care sunt costurile pentru 10 analize obligatorii în perioada de planificare a sarcinii.

Centrul Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală

Adresa: str. Burebista, 82

Tel: 022 56 79 31

  • Frotiul la floră – 19 lei
  • Analiza generală a sângelui – 26 lei
  • Analiza generală a urinei – 15 lei
  • Analiza HIV-SIDA – nu se face
  • Anticorpi la toxoplasmă – 45 lei (IgG), 47 lei (IgM)
  • Anticorpi la rubeolă – nu se face
  • Anticorpi la citomegalovirus – 45 lei (IgG), 47 lei (IgM)
  • Anticorpi la herpes – 45 lei (tip 1,2 IgG), 47 lei (tip 1,2 IgM)
  • Analiza hormonilor – circa 50 de lei fiecare hormon
  • Spermograma – 82 lei

Centrul republican de diagnosticare

Adresa: str. Vârnav, 13

Tel.: 022 88 83 47, 022 88 83 00

  • Frotiul la floră – 13 lei
  • Analiza generală a sângelui – 37 lei
  • Analiza generală a urinei – 15 lei
  • Analiza HIV-SIDA – nu se face
  • Anticorpi la toxoplasmă – 45 lei (IgG), 47 lei (IgM); prin metoda enzimatică chemiluminescență îmbunătățită - 80 lei (IgG), 100 lei (IgM)
  • Anticorpi la rubeolă – 43 lei (IgG), 55 lei (IgM)
  • Anticorpi la citomegalovirus – 45 lei (IgG), 47 lei (IgM); prin metoda enzimatică chemiluminescență îmbunătățită – 76 lei (IgG), 112 lei (IgM)
  • Anticorpi la herpes – 45 lei (tip 1,2 IgG), 47 lei (tip 1,2 IgM)
  • Analiza hormonilor – de la 51 până la 60 de lei un hormon
  • Spermograma – nu se face

Laboratorul de diagnostic Micromed

Adresa: str. N. Testemițanu, 37

Tel.: 022 84 46 49, 022 84 32 84

  • Frotiul la floră – 70 lei
  • Analiza generală a sângelui – 150 de lei
  • Analiza generală a urinei – 60 lei
  • Analiza HIV-SIDA – nu se face
  • Anticorpi la toxoplasmă – 240 lei
  • Anticorpi la rubeolă – 240 lei
  • Anticorpi la citomegalovirus – 250 lei
  • Anticorpi la herpes – 180 lei
  • Analiza hormonilor – 120 de lei fiecare hormon
  • Spermograma – nu se face

Clinica Sancos

Adresa: bd. Moscovei, 16

Tel.: 022 90 99 09, 022 90 99 08

www.sancos.md

  • Frotiul la floră – 100 lei
  • Analiza generală a sângelui – 85 de lei
  • Analiza generală a urinei – 50 lei
  • Analiza HIV-SIDA – nu se face
  • Anticorpi la toxoplasmă – 125 lei
  • Anticorpi la rubeolă – 125 lei
  • Anticorpi la citomegalovirus – 125 lei
  • Anticorpi la herpes – 125 lei
  • Analiza hormonilor – 125 de lei fiecare hormon
  • Spermograma – 360 lei

Centrul medicină de laborator Eurolab

Adresa: bd. Traian, 7/1

Tel.: 022 94 49 44, 069944944

www.eurolab.md

  • Frotiul la floră – 90 lei
  • Analiza generală a sângelui – 90 de lei
  • Analiza generală a urinei – 25 lei (analiza expres), 68 lei (analiza detaliată)
  • Analiza HIV-SIDA – 90 lei
  • Anticorpi la toxoplasmă – în dependență de metodă - 89, 98, 189 lei
  • Anticorpi la rubeolă – 98 lei (IgG), 119 lei (IgM)
  • Anticorpi la citomegalovirus – 89 lei
  • Anticorpi la herpes – 169 lei
  • Analiza hormonilor – de la 95 până la 525 de lei fiecare hormon
  • Spermograma – 350 lei

Clinica New Med Life

Adresa: str. Petru Zadnipru, 4/5

Tel.: 022 42 57 77, 079117955

www.newmedlife.com

  • Frotiul la floră – 60 lei, citologic – 80 lei
  • Analiza generală a sângelui – 70 de lei
  • Analiza generală a urinei – 50 lei
  • Analiza HIV-SIDA – nu se face
  • Anticorpi la toxoplasmă – 90 lei
  • Anticorpi la rubeolă – nu se face
  • Anticorpi la citomegalovirus – 90 lei
  • Anticorpi la herpes – 90 lei
  • Analiza hormonilor – fiecare hormon 90 de lei
  • Spermograma – 250 lei

Centrul medical de diagnosticare Modus Vivendi

Adresa: str. Burebista, 80

Tel.: 022 55 61 65, 022 55 61 29

www.modusvivendi.md

  • Frotiul la floră – 60 lei (simplu), 190 lei (cultura bacteriologică)
  • Analiza generală a sângelui – 100 de lei
  • Analiza generală a urinei – 70 lei
  • Analiza HIV-SIDA – 70 lei
  • Anticorpi la toxoplasmă – 100 lei (IgG), 100 lei (IgM)
  • Anticorpi la rubeolă – 100 lei (IgG)
  • Anticorpi la citomegalovirus – 100 lei (IgG), 100 lei (IgM)
  • Anticorpi la herpes – 100 lei fiecare (HSV 1 IgG, HSV 1 IgM, HSV 2 IgG, HSV 2 IgM)
  • Analiza hormonilor – de la 130 până la 180 de lei fiecare hormon
  • Spermograma – 400 lei

Centrul medical Repromed

Adresa: bd. Cuza Vodă, 29/1

Tel.: 022 26 38 88, 022 26 38 89

www.repromed.md

  • Frotiul la floră – 100 lei
  • Analiza generală a sângelui – 120 de lei
  • Analiza generală a urinei – 90 lei
  • Analiza HIV-SIDA – 110 lei
  • Anticorpi la toxoplasmă – 120 lei (IgG), 120 lei (IgM)
  • Anticorpi la rubeolă – 120 lei (IgG), 120 lei (IgM)
  • Anticorpi la citomegalovirus – 120 lei (IgG), 120 lei (IgM)
  • Anticorpi la herpes – 120 lei (IgG), 120 lei (IgM)
  • Analiza hormonilor – de la 150 până la 190 de lei fiecare hormon
  • Spermograma – 400 lei

Centrul de Diagnostic German

Adresa: bd. Negruzzi, 4/2

Tel.: 022 84 09 00

www.german-diagnostic.md

  • Frotiul la floră – 100 lei
  • Analiza generală a sângelui – 160 de lei
  • Analiza generală a urinei – 70 lei
  • Analiza HIV-SIDA – nu se face
  • Anticorpi la toxoplasmă – 120 lei
  • Anticorpi la rubeolă – 700 lei
  • Anticorpi la citomegalovirus – 120 lei
  • Anticorpi la herpes – 100 lei
  • Analiza hormonilor – 150 de lei fiecare hormon
  • Spermograma – nu se face

Centrul medical MedExpert

Adresa: str. Gheorghe Asachi, 42

Tel.: 022 81 11 81

www.medexpert.md

  • Frotiul la floră – 100 lei
  • Analiza generală a sângelui – 100 de lei
  • Analiza generală a urinei – 70 lei
  • Analiza HIV-SIDA – 60 lei
  • Anticorpi la toxoplasmă – 100 lei (IgG), 100 lei (IgM)
  • Anticorpi la rubeolă – 100 lei (IgG)
  • Anticorpi la citomegalovirus – 90 lei (IgG), 90 lei (IgM)
  • Anticorpi la herpes – câte 90 lei (HSV 1 IgG, HSV 1 IgM, HSV 2 IgG, HSV 2 IgM)
  • Analiza hormonilor – de la 80 până la 100 de lei fiecare hormon
  • Spermograma – nu se face

Centrul diagnostic BiomedDiagnostic

Adresa: str. Costiujeni, 8/3A

Tel.: 022 72 89 69, 079815047

www.biomeddiag.md

  • Frotiul la floră – 80 lei
  • Analiza generală a sângelui – 50 de lei
  • Analiza generală a urinei – 60 lei
  • Analiza HIV-SIDA – nu se face
  • Anticorpi la toxoplasmă – 75 lei (IgG), 75 lei (IgM)
  • Anticorpi la rubeolă – nu se face
  • Anticorpi la citomegalovirus – 75 lei (IgG), 75 lei (IgM)
  • Anticorpi la herpes – câte 75 lei (HSV 1 IgG, HSV 1 IgM, HSV 2 IgG, HSV 2 IgM)
  • Analiza hormonilor – de la 65 până la 95 de lei fiecare hormon
  • Spermograma – nu se face

Laboratorul Synevo

Adresa: str. Testemițanu, 37

Tel.: 022 85 69 90, 022 85 69 91, 022 85 69 92

www.synevo.md

  • Frotiul la floră – 50 lei (simplu), 270 lei (frotiu+cultura+ciuparcă)
  • Analiza generală a sângelui – 80 de lei
  • Analiza generală a urinei – 60 lei
  • Analiza HIV-SIDA – nu se face
  • Anticorpi la toxoplasmă – 140 lei (IgG), 140 lei (IgM)
  • Anticorpi la rubeolă – 130 lei (IgG), 130 lei (IgM)
  • Anticorpi la citomegalovirus – 140 lei (IgG), 140 lei (IgM)
  • Anticorpi la herpes – câte 177 lei (HSV 1 IgG, HSV 1 IgM, HSV 2 IgG, HSV 2 IgM)
  • Analiza complexă la infecțiile TORCH (toxoplasma, rubeola, citomegalovirus, herpes) – 830 lei
  • Analiza hormonilor – de la 120 de lei un singur hormon
  • Spermograma – nu se face

Clinica Sante

Adresa: str. Ismail, 84

Tel.: 022 66 72 66, 078119955

www.clinica-sante.md

  • Frotiul la floră – 40 lei
  • Analiza generală a sângelui – 40 de lei
  • Analiza generală a urinei – 39 lei
  • Analiza HIV-SIDA – nu se face
  • Anticorpi la toxoplasmă – 85 lei (IgG), 85 lei (IgM)
  • Anticorpi la rubeolă – 95 lei (IgG), 95 lei (IgM)
  • Anticorpi la citomegalovirus – 80 lei (IgG), 115 lei (IgM)
  • Anticorpi la herpes – câte 85 lei (HSV 1 IgG, HSV 1 IgM, HSV 2 IgG, HSV 2 IgM)
  • Analiza hormonilor – de la 85 până la 168 de lei fiecare hormon
  • Spermograma – 175 lei

Laboratorul medical clinic MedLabTeh

Adresa: str. N. Testemițanu, 37

Tel.: 022 83 08 13, 022 83 08 14

www.medlabteh.com

Una dintre specialitățile de laborator, în afară de diabet zaharat și a bolilor reumatice, reprezintă analizele hormonale. Aici nu veți putea face analizele generale de sânge și urină, însă, laboratorul vă oferă un spectru larg de servicii în ceea ce privește examinarea fonului hormonal. Un șir de analize pot fi foarte importante în contextul planificării sarcinii: anticorpi cardiolipinici și fosfolipidici (300 lei), analiza crioglobulinelor (200 lei), microalbuminurie (300 lei).