Pentru ca fiecare copil să crească sănătos, puternic și încrezut în forțele proprii, părinții au grijă să-i ofere, pe lângă studii de calitate, și posibilitatea de a avea o activitate interesantă, cum ar fi sportul. Cea mai frecventă întrebare este însă ce tip de sport ar trebui să alegem pentru cei mici? Artele marțiale ar fi cea mai bună opțiune în opinia majorității părinților, pentru că reprezintă o filozofie aparte care întărește spiritul de luptător al copilului. Acest tip de sport este benefic pentru sănătatea micuțului, consolindându-i imunitatea și ajutându-l să se dezvolte armonios și să fie disciplinat.

Când poate începe un copil să practice artele marțiale?

Antrenorii subliniază că cei mici sunt gata să vină la lecții încă de la vârsta de 6 ani. Această vârstă este optimă, pentru că anume atunci copiii pot controla loviturile efectuate cu mâinile și picioarele, precum și alte manevre executate cu propriul corp. Multe școli de arte marțiale au și oferte pentru copii mai mici, adaptându-și programul la un format mai simplu, bazat pe jocuri.

Artele marțiale pentru copii: ce beneficii au aceste antrenamente pentru cei mici?

Antrenamentele îi ajută pe copii să acumuleze o serie de avantaje pentru dezvoltarea fizică și morală:

 • Contribuie la îmbunătățirea atenției și concentrării, precum și a autodisciplinei copilului.
   
 • Executând o serie de exerciții fizice cum ar fi săriturile, întinderile și flotările, copiii își îmbunătățesc pregătirea fizică. Aceste exerciții întăresc mușchii, sistemul cardiovascular și ajută corpul să fie mereu flexibil și tonifiat.
   
 • Autoapărarea. Copiii învață să se apere și să fie de sine stătători. Antrenorii de arte marțiale îi învață pe cei mici să se comporte corect în stradă, ceea ce îi ajută pe viitor să se descurce mai bine în situații neprevăzute.
   
 • Respectul este una din principalele lecții pe care le învață copilul încă la primele lecții. Respectul este elementul principal pe care se bazează artele marțiale și este prezent în fiecare lovitură și fiecare închinare în fața maeștrilor în arte marțiale. Sportivii începători învață să se comporte cu colegii și adversarii lor așa cum și-ar dori ca ceilalți să se comporte cu ei.
   
 • Încrederea în sine. Antrenamentele îi ajută pe copii să fie mai încrezuți în forțele proprii. Atunci când își pun anumite scopuri, cum ar fi obținerea următorului dan (centură) sau trecerea la o nouă etapă, copiii învață să-și atingă obiectivele și totodată cunosc sentimentul de mândrie personală.
   
 • Spiritul de echipă. Sportul îl învață pe copil să se antreneze alături de alți copii și profesori.

Pot oare artele marțiale să instige la agresiune?

Artele marțiale ajută la formarea autodisciplinei, îmbunătățesc comunicarea cu cei din jur și îi învață pe copii să rezolve orice eventual conflict fără agresivitate sau orice tentativă de contact fizic.

Prețurile indicate în continuare sunt valabile la data publicării articolului: 11.03.2021.

MamaPlus.md a pregătit o listă cu cele mai bune secții sportive din Chișinău unde cei mici pot învăța artele marțiale.

Clubul sportiv Taekwondo WT Dmitruc Club

mamaplus

Clubul sportiv de taekwondo ”DMITRUC CLUB” și-a început activitatea în anul 2009, iar printre discipolii săi se numără câștigători și premianți la campionatele din Chișinău, naționale și internaționale. Clubul este membrui al Federației de Taekwondo WT Moldova. Sportivii clubului susțin mereu atestări pentru apărarea centurilor, participă la diverse competiții, inclusiv internaționale. Secția taekwondo îi învață pe sportivi să fie amabili, sinceri, ambițioși, temperați și încrezuți în forțele proprii.

Vârste: grupe de la 4-6 ani; de la 7 ani; grupa profesioniști de la 10 ani.
Adresa: Liceul teoretic ”Ștefan cel Mare”, Chișinău, str. Florilor, 4.
Telefon: +373 69 265 932

Site
Facebook

Secții de arte marțiale la centrul pentru copii și tineret Artico

mamaplus

Artico este un centru republican pentru copii și tineret, care are în componență și două secții de arte marțiale orientale: grupa wushu ”Choy Lay Fut” – un stil dinamic de arte marțiale chinezești și grupa judo ”Iscusință„. Aceste tipuri de arte marțiale le îmbunătățesc copiilor reacția, disciplina, voința, stima de sine, stimulează combinatorica imaginației și gândirea creativă. Antrenamentele de judo au loc în zilele de luni și miercuri, iar cele de wushu au loc luni, marți, miercuri și joi.

Vârste: grupa wushu ”Choy Lay Fut” – 7-18 ani, grupa de judo ”Iscusință” – 7-18 ani.
Preț: 50 lei/lună
Numere de telefon: +373 (22) 856 222, +373 68 99 40 45 (wushu „Choy Lay Fut”), +373 69 900 774 (judo „Iscusinţă”)

Site
Facebook

Clubul sportiv republican Taekwondo WT "Sipjin"

mamaplus

Clubul sportiv republican de taekwondo Sipjin îi invită pe cei mici în secția de arte marțiale coreene: Taekwondo WT, care se mândrește cu 39 de discipoli deținători ai centurii negre, patru instructor, opt jurați taekwondo (WT) timp de 22 de ani de activitate. Clubul oferă posibilitatea de participare la diverse competiții sportive proprii sau organizate de Federația Taekwondo WT al Republicii Moldova (competiții, seminare, festivaluri, adunări, etc.). Odată cu obținerea unor rezultate bune, sportivii pot primi din partea clubului titlul de instructor, cu tot cu actele necesare pentru a activa în acest domeniu.

Vârste: în grupe se invită toți doritorii, fără limite de vârstă sau sex.
Adresa: Chișinău, bd. Dacia 28/3, liceul Dimitrie Cantemir
Telefon: +373 795 06 925

Site
Facebook

Școala de arte marțiale JKA Traditional Karate Moldova

mamaplus

Școala de arte marțiale JKA Karate Moldova îi invită pe toți sportivii începători și pe copiii care vor să învețe ceva nou. Școala de arte marțiale orientale din Moldova a fost deschisă mai bine de 40 de ani în urmă. KARATE dezvoltă disciplina și încrederea în forțele proprii ale sportivului.

Vârsta: în grupe sunt acceptați copiii și adulții fără limite de vârstă sau sex.
Telefon: +373 691 14 923

Facebook

Clubul de box Timoshkov Sport Club

mamaplus

Boxul este un sport de contact. Clubul de box „Timoshkov Sport Club” vă invită la antrenamente de box individule sau în grup, pentru maturi și copii. Un sportiv care alege boxul face un set de exerciții benefice care contribuie în timp la formarea unui corp sănătos. Alternarea acestor sarcini ajută la dezvoltarea rezistenței și a forței. În box, o mare atenție se acordă exercițiilor pentru întărirea mușchilor, iar acest lucru contribuie la formarea unui corp frumos și bine antrenat. Pe lâgă faptul că-și dezvoltă rezistența, boxeriii au și un stil de viață sănătos și respectă o dietă echilibrată. În același timp, un boxer își formează un psihic stabil și este întotdeauna încrezător în abilitățile sale.

Vârste: grupa de la 7 până la 12 ani, grupa de la 12 până la 17 ani, grupa de la 18 ani.
Adresa: Chișinău, str. Albișoara 84
Telefon: +373 782 93 444

Facebook

Asociația Aikido & Kendo din Moldova

mamaplus

Federația Aikido, unica instituție de acest fel, recunoscută de Fundația Japoneză Aikido Aikikai în Moldova, îi invită pe viitorii sportivi să se familiarizeze cu arta marțială japoneză modernă. Fiecare instructor al Federației a primit certificare de la maeștrii japonezi ai Fundației Aikikai. În cadrul secției, sunt acceptați toți doritorii, indiferent de sex și vârstă. Aikido înseamnă literalmente „calea armonizării energiei,” fiind arta marțială ce face parte din categoria „internă” a stilurilor de luptă și se bazează pe utilizarea forței adversarului, prin aplicarea de tehnici articulare și eschive realizate prin tai sabaki (pivotări în arc de cerc). În aikido se utilizează proiectări, luxări, strangulări și în mică măsură, lovituri.

Federația invită, de asemenea, la secția de Kendo - artă de scrimă modernă, care se bazează pe tehnici tradiționale de sabie samurai. Printr-o pregătire adecvată, Kendo educă în sportivi un spirit energic. Lecția este condusă de un instructor cu 5 dan Aikido Aikikai și 4 dan Kendo.

Vârste: grupa de aikido de la 5 ani, o ani, 12 ani și 16 ani. kendo de la 12 ani.
Preț: 400 de lei/lună

Adresa: bd. Iuri Gagarin 8, Universitatea Cooperatist - Comercială din Moldova (UCCM)
Telefon: +373 69 781816

Site
Facebook
Facebook

Secția Jiu Jitsu la Sport House Residence

mamaplus

Jiu Jitsu este un sistem japonez de arte marțiale, care presupune atât tehnici de luptă cu și fără arme, cât și tehnici de luptă corp la corp. În timpul practicării jiu jitsu, sportivul combină activitatea mentală cu cea fizică. Această artă marțială îl învață și îl programează pe sportiv să reziste și să câștige, dar în același timp, să fie capabil să cedeze presiunii adversarului său, să fie flexibil nu numai cu mușchii, ci și cu gândirea. Datorită antrenamentului, copilul își dezvoltă forța, coordonarea, încrederea în sine și perseverența.

Vârste: grupa 4-5 ani, grupa 8-12 ani, grupe de la 14 ani.
Preț: 600 de lei/lună, o săptămână de antrenament de probă e gratis.

Adresa: Chișinău, str. Alba Iulia 113
Telefon: +373 068 132 424

Facebook

Jiu Jitsu brazilian, box, kickbox la Amatika Crossfit & Fight Club

mamaplus

Clubul Amatica a reunit principalele discipline de luptă sub un singur acoperiș și le oferă copiilor cursuri în grup de arte marțiale precum: Jiu jitsu brazilian, box și kickboxing. Antrenamentele ajută la formarea rezistenței fizice, întăresc puterea mentală a sportivului, voința sa, sporesc autodisciplina și organizarea.

Prețuri: abonamentrul pentru copii la cursul de Jiu jitsu brazilian  – 500/650 de lei pe lună, box/kickboxing (3 lecții pe săptămână) - 500 de lei.

Adresa: Chișinău, bd. Ștefan cel Mare 196/2
Telefon: +373 690 68 888

Facebook

Antrenamente de sambo, MMA și Kickboxing la CSA Ciocana Combat Sambo și MMA

mamaplus

Sambo este un stil de arte marțiale originar din Rusia, asemănător cu Judo, fiind dezvoltat din mai multe arte marțiale. Cuvântul „SAMBO” este un acronim pentru SAMozashchita Bez Oruzhiya, care se traduce prin „autoapărare fără arme”. Sambo este complexul celor mai eficiente metode de apărare și atac, selectate dintre diferite tipuri de arte marțiale. Acest tip de artă marțială contribuie la dezvoltarea copilului atât din punct de vedere fizic, cât și psihologic: dezvoltă activitatea motorie, îi îmbunătățește rezistența, coordonarea, viteza de reacție și desigur, îi insuflă dragostea pentru activitățile în aer liber.

Vârste: grupa 4-6 ani, grupa 7-9 ani, grupa 10-13 ani, grupa 14-17 ani, grupa 18+.
Prețuri: sambo – 450 de lei, MMA – 400/450 de lei, kickboxing – 400 de lei. Primul antrenament e gratuit. Adresa: Chișinău, str. Mircea cel Bătrân 20/2
Numere de telefon: +373 76 742 754, +373 67 283 088

Facebook 

O gamă largă de secții sportive de la Aquaterra Sport School

mamaplus

Școala sportivă Aquaterra oferă o gamă largă de secții de artele marțiale: karate, kickboxing, taekwondo, judo și secția de arte marțiale mixte – MIX FIGHT. Artele marțiale dezvoltă și îmbunătățesc capacitățile fizice și starea emoțională a copilului. Antrenamentele regulate contribuie la menținerea tuturor grupelor musculare într-o formă bună, au un efect pozitiv asupra coordonării și vitezei mișcărilor, dezvoltă logica și gândirea, disciplinează și antrenează caracterul copilului. Școala sportivă Aquaterra îi ajută pe toți tinerii sportivi să-și definească interesele, oferindu-i o varietate de stiluri.

Adresa: Chișinău, str. Ginta Latină, 12/13
Telefon: (+373) 22 850 550

Site
Facebook

Jiu Jitsu japonez și Jiu Jitsu brazilian la Complexul Sportiv Olimpia

mamaplus

Complexul Sportiv Olimpia invită copiii la secții sportive precum: jiu-jitsu modern, jiu-jiutsu brazilian și jiu-jiutsu tradițional. Direcția modernă a jiu-jitsu folosește metodologia tradițională în combinație cu realizările metodelor științifice moderne. Aici găsiți o abordare complexă sub formă de luptă corp la corp, educație fizică combinată cu metoda dezvoltării spirituale.

Adresa: bd. Decebal 72, Complexul Sportiv Olimpia
Numere de telefon: +373 692 84 454, 069 284 454

Site
Facebook

Asociația de arte marțiale chineze Wushu „WU-DAO”

mamaplus

Asociația de Arte Marțiale Chineze Wushu „Wu-Dao” este o organizație publică, ce dezvoltă wushu în Republica Moldova. Sportul modern wushu combină tehnicile de luptă cu pumnii și tehnicile de luptă cu scrima, diferite tipuri de acrobații din luptele tradiționale, precum și exerciții de respirație și exerciții de control asupra gândirii. Wushu modern este un sport dificil de coordonare, care ajută la dezvoltarea agilității, forței, rezistenței, vitezei de reacție a copilului, dezvoltă coordonarea, simțul echilibrului și oferă abilitățile necesare de autoapărare.

Telefon: sport modern wushu (grupuri de copii): +373 79 65 92 73

Site