mamaplus

Sfaturi de la Mihai Stratulat, pentru o diversificare blândă: ”Nu începeți cu mai multe produse odată!”

-
//
05.02.2021

Introducerea alimentelor solide în meniul zilnic al bebelușului este o etapă importantă, iar mămicile ar trebui să fie conștiente de faptul că aceasta ar trebui să se desfășoare treptat, cu respectarea unor reguli importante. Prima greșeală pe care o fac multe mămici ține de începutul diversificării, pentru că foarte multe dintre ele sunt tentate să le dea bebelușilor mâncare solidă la o vârstă mai fragedă decât cea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Tocmai de aceea, pediatrul Mihai Stratulat a venit cu câteva explicații cu privire la importanța respectării vârstei de 6 luni în ceea ce privește începutul diversificării.

”Știința a demonstrat că la vârsta de 6 luni organismul bebelușului este gata să asimileze și alte produse în afară de laptele matern. Asta ar trebui să se întâmple nu mai devreme de 6 luni. Sunt totuși unii bebeluși care refuză să înceapă diversificarea, și atunci, până la 1 an avem dreptul să mai hrănim la sân și să facem tentative de a introduce totuși diversificarea alimentară.”, a afirmat medicul pediatru în cadrul emisiunii ”Doctorii”.

Specialistul mai afirmă că în primul an de viață este interzisă introducerea sării și a zahărului în alimentația bebelușului, iar diversificarea ar trebui să înceapă întotodeauna cu un pireu de legume.

”Pireurile de legume sunt mai puțin calorice, iar terciurile conțin mai mulți carbohidrați. Respectiv, este prea devreme să-i dăm copilului terciuri. Organismul micuțului tolerează glutenul începând cu vârsta de 8-9 luni. Terciurile care conțin gluten pot fi introduse la vârsta de 9 luni. Biscuiții trebuie introduși în alimentație odată cu terciurile.”, a mai adăugat dr. Mihai Stratulat.

Laptele de vacă NU este benefic pentru copii

O altă greșeală a părinților ține de introducerea laptelui de vacă în alimentația copilului până la împlinirea vârstei de un an. Și asta, chiar dacă medicii recomandă să se abțină de la acest produs, pentru că nu îi va oferi copilului nutrienții necesari: ”Mulți părinți consideră că introducerea laptelui de vacă este extraordinar de benefică, pentru că ar conține foarte mult calciu, deși este total greșit. Din laptele de vacă noi asimilăm foarte prost toate microelementele care sunt acolo. Eu le explic mereu părinților că cea mai bună sursă de lactate rămâne totuși laptele matern.”

Recomandări utile pentru începutul diversificării

”Nu începeți concomitent cu mai multe produse odată! Unele mame se grăbesc și vor să dea de toate – dimineața terci, la amiază pireu de legume, iar seara, pireu de fructe. Asta o să facă rău, pentru că organismul copilului, în special pancreasul, va fi suprasolicitat. De aceea, introducerea se face treptat. Timp de o lună de zile, înlocuim o alăptare la sân cu un produs pe care l-am ales și vrem să începem cu el (pireu de legume). La 8 luni, copilul va avea două mese solide – pireu de legume și de fructe, iar dimineața introducem terciul. În acest mod blând, vom obține o diversificare corectă, care nu va fi în detrimentul sănătății copilului.”, sugerează pediatrul Mihai Stratulat.

În concluzie, începerea diversificării mai devreme de 6 luni duce la dezvoltarea unor patologii prin suprasolicitarea sistemului digestiv, care este încă nepregătit pentru alimente noi și solide. Introducerea diversificării trebuie făcută corect, treptat fără a suprasolicita sistemul digestiv al bebelușului, care se dezvoltă și el împreună cu creșterea copilului.

Nu vă dezamăgiți dacă prima încercare a eșuat și nu renunțați!

Hrănirea sugarului este un proces care necesită răbdare. Nu forțați copilaşul să mănânce tot ceea ce ați pregătit. Pentru început (în lunile 6 şi 7 ), hrana trebuie să fie pasată, apoi răzuită sau tăiată în bucăți, astfel încât copilaşul să învețe să o mestece. Unii copii vor mânca mâncarea răzuită sau tăiată în bucăți, abia după 1 an. De la vârsta de un an, puteți începe să-l aşezați pe copilaş la masă împreună cu ceilalți membri ai familiei.