Noaptea, parinții trebuie să se trezească pentru a schimba și spala lenjeria, hainele ude. Copilul va suferi cel mai mult in aceasta situație dacă o lasam să persiste. El se simte nefericit si umilit, iși pierde încrederea in sine. Această se poate reflecta în comportamentul lui.

Psihoterapeutul Alexandra Jarda afirmă, că faptul de a face pipi în pat indică anumite emoții pe care copilul le simte fată de o autoritate - unul dintre părinți sau o persoană de la grădiniță. 

"Dacă copilul face în pat doar acasă e posibil să simtă frica fată de una din figurile parentale.  Dacă copilul face în pat doar la gradi e posibil să simtă frică fată de o persoană din grădiniță", spune Alexandra. 

Toate emoțiile negative pe care copilul le simte și le eliberează prin urină. Apare teama că va fi pedepsit, că nu va mai fi iubit de ceilalți. Astfel copilul simte o suferință profundă la nivel emoțional. 

mamaplus

Deoarece faptul de a face pipi în pat stârnește de multe ori furie din partea părinților și educatorilor, problema se menține. Copilului îi e frică de faptul că va fi pedepsit, iar pedepsirea copilului îi produce emoții negative pe care le eliberează prin urină. 

De multe ori în aceste cazuri părinții nu îi dau voie copilului să își exprime emoțiile negative. Practic copilul n-are voie să plângă, nu i se dă voie să se elibereze de emoțiile negative. Copilul simte și foarte multă rușine și neputință pentru faptul că nu poate controla acest aspect. 

"Prin urmare dacă doriți să rezolvati această problemă cel mai important lucru e să nu-i mai certați pe copii, să îi tratati cu iubire, să nu-i pedepsiti pentru că au făcut în pat. Niciun copil nu face acest lucru conștient și voluntar. Copilul nu face în pat ca să își enerveze părintele. Așa că dragi părinți și educatori - ajutati copiii să își elibereze emoțiile negative și tratați-i cu înțelegere și cu iubire", explică specialistul.