mamaplus

Pediatrul Rodica Eremciuc: ”Gâdilatul poate fi o activitate foarte periculoasă pentru copii”

-
//
17.03.2021

Gâdilatul copiilor nu este atât de distractiv precum pare. Potrivit studiilor de specialitate, gâdilatul nu creează același sentiment plăcut pe care îl ai atunci când râzi de la o glumă amuzantă. Este creată inducerea unui râs reflexiv. Tocmai de aceea, părinții ar trebui să respecte niște limite atunci când decid să-și alinte astfel copilașii. Aceeași idee este susținută și de medicul pediatru Rodica Eremciuc, care a venit cu câteva precizări în acest sens.

”Sunt diferite metode prin care copilul se conectează cu părintele său, care în timp îi asigură dezvoltarea emoțională și afectivă. Copilul devine mai sociabil și poate să facă conexiunea cu semenii săi. Dar, tototdată sunt diferite forme de conectări cum ar fi alintul. Din cauza timpurilor în care trăim și a faptului că părinții sunt tot timpul ocupați, implicați la serviciu, copiii tind să ceară această atenție.

Prin urmare, gâdilatul este una dintre cele mai frecvente forme prin care are loc această conexiune. De fapt, gâdilatul poate deveni o activitate foarte periculoasă pentru cel mic, pentru că se stimulează zone din creierașul copilului – mai exact la nivelul hipotalamusului – anume acea zona care răspunde acțiunii copilului de a face față pericolelor.”, a afirmat dr. Rodica Eremciuc în cadrul emisiunii Telemagazin de la Canal2.

Gâdilatul poate să-i cauzeze copilului și o durere

Specialista mai spune că, pe de o parte, noi avem sensibilitatea la nivelul pielii, pe de altă parte este un impuls la nivel central. Astfel, dintr-o formă distractivă, gâdilatul se poate transforma într-o senzație de durere pentru cel mic. Mai mult decât atât, există și categorii de copii cărora le este interzis categoric gâdilatul. Este vorba despre copiii care au o patologie organică, cei cu afecțiuni ale sistemului nervos central sau cu excitabilitate crescută la nivelul pielii.

”La copilașii mici, atunci când sunt gâdilați excesiv, s-a demonstrat că se reduce raportul dintre inspirații și expirații. Adică, în timpul râsului excesiv, copilul își pierde calitățile pentru o respirație adecvată. Repsectiv, în cazuri mai severe ar putea să se complice cu o criză de respirație sau așa-numitul termen apnee. Copilul nu mai respiră corespunzător, iar o stare de hipoxie ar putea să aibă consecințele sale”, a mai adăugat pediatrul Rodica Eremciuc.

În altă ordine de idei, în China antică gâdilatul a fost folosit drept formă de pedeapsă pentru nobilii din acele vremuri. Ei erau gâdilați excesiv, iar senzația dureroasă era foarte intens stimulată.

Citește și Gâdilatul copilului nu este chiar atât de amuzant precum pare, susțin oamenii de știință