

Terapia prin inhalare, cu aerosoli sau prin nebulizare este, de fapt, aceeași procedură care presupune introducerea substanțelor benefice în organism sub formă de particule lichide sau solide, prin intermediul căilor respiratorii. Terapia este benefică atât pentru copii cât și pentru adulți și este utilizată mai frecvent în caz de tuse. Atunci când avem dopuri de mucuz în bronhii, folosim terapia prin nebulizare care facilitează expectorarea. Potrivit medicului pediatru Igor Pletosu, rata de succes cu terapie inhalatorie este foarte mare.
”Nu pentru toate tipurile de tuse se recomandă inhalațiile. Ca să aflăm dacă este nevoie de această procedură, copilul trebuie examinat și atunci se va prescrie corect cum se face acea inhalare. Atunci când se plasează copilul la nebulizare, trebuie respectate anumite reguli și se indică anumite preparate, ca să fie eficient și să atingem scopul terapeutic. În astfel de situații nu putem pune copilul la inhalație doar cu soluție fiziologică. Da, este ok pentru a umezi căile respiratorii dacă nu avem umidificator în casă. Dar, în cele mai multe cazuri avem nevoie să introducem medicamente pentru căile respiratorii inferioare și să acționăm topic. Reacțiile alergice sunt destul de rar întâlnite. Prin urmare, este o terapie eficientă, doar dacă o utilizăm țintit.”, susține medicul pediatru Igor Pletosu.
După inhalații este bine să facem diverse activități care presupun efort de inspir/expir, cum ar fi umflatul baloanelor, suflatul în pai sau imitarea suflatului în lumânările de pe tort. Aceste activități pot provoca tusea și drenarea mucozităților.
În caz de sinuzite la copii se vor folosi aparatele care au funcția de nebulizare pulsatilă, cu o anumită frecvență.